onsdag 12. desember 2012

Deilige havrekjeks

I mange dager har jeg hatt lyst på havrekjeks, og for et par dager siden bakte mannen min det, så: "nå koser me kånn", som man sier i Bø. Kjeksene er lagd av den gamle, gode oppskrifta som mamma brukte, og den har fulgt oss i mange år. 

Nå om dagen forbereder jeg meg til litteratureksamen, som jeg har i morgen, og da er det både lesing, skyping, nettundervisning og lytting til innspilte forelesninger... Det er ikke alltid at jeg greier å bare å gjøre én ting av gangen, så i går kveld da jeg skulle høre på en forelesning om et Ibsen-drama, bakte jeg havrekjeks "uten alt" samtidig (deigen var lagd noen timer tidligere).

Jeg tok utgangspunkt i vår "vanlige" oppskrift, men prøvde med bl.a. certo frysepulver for å få deigen litt seigere. Deigen var god å jobbe med, så det er mulig at det var det lille som skulle til :-) . Da jeg bakte ut kjeksen, passet jeg på å ikke kna mer mel i deigen enn nødvendig. Etter å ha kjevlet ut en bit deig og stukket ut de kjeksene jeg fikk plass til, la jeg resten av deigen som var rundt til side og samlet så opp denne deigen til slutt. 
Havrekjeks "uten alt", ca. 40 stk (1/2 porsjon)
125 g glutenfri havregryn
1 ss certo
125 g sukker
1/2 ts natron
1/2 ts hornsalt
1 dl kokosmelk
125 g Soft Spesial
40-50 g jyttemel (jeg brukte blå pk)
140-150 g Semper finmix
Knus gjerne havregrynene litt i en foodprossessor/kjøkkenmaskin (de glutenfrie er ganske store). Ha i certo frysepulver og det tørre og bland sammen. Tilsett kokosmelk og Soft Spesial og rør til det blir seigt. Ha i jyttemelet og tilslutt semper finmix og bland deigen godt sammen. La det stå kaldt et par timer.
Ta litt og litt deig, kna den laett sammen (ev. tilsett litt semper) og kjevle ut deigen. Stikk ut kjeks. Steik kjeksen på 170-180 grader i ca 10 minutter (PS. Husk å sette på klokka, det glemte nemlig jeg på siste brettet). Avkjøl på rist.
 Nystekte havrekjeks "uten alt" med deilig jordbærsyltetøy og en kopp te

Havrekjeks "med alt"
250 g margarin
250 g farin
250 g havregryn
250 g hvetemel
1 stor kopp melk
1/2 ts natron
1/2 ts hornsalt
Sikt sammen mel, sukker, natron og hornsalt. Smuldre i melet. Tilsett havregryn og melk. Sett deigen kaldt et par timer. Kjevle den middels tynn og stikk ut kjeks. Steikes ved 170-180 grader i ca 10 minutter. Avkjøl på rist. 
Havrekjeks "uten alt" (til venstre) og "med alt" (til høyre). 

Søte, gode kjeks som smaker UTROLIG godt :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com