onsdag 26. desember 2012

Juledagsboller

I går, før de andre stod opp, var Thea (barnebarnet vårt) og jeg oppe og spiste frokost. Etter at vi hadde spist, satte jeg to bolledeiger: én "uten alt" og én ganske "vanlig", men
 melkefri. 

Etter hvert bakte Thea og jeg ut bollene - og med nystekte boller og kakao på termosen dro vi ut på skøytebanen. 

Thea hadde nemlig fått både ski og skøyter til jul, og hun fikk prøvd begge delene. Kjempeflink var hun!

Allergikeren og kona dro før vi skulle på skøytebanen, derfor kokte jeg bare "vanlig" kakao, men de fikk med gjærbakst på veien :-)

Kjekt med god hjelp :-)

Boller "uten alt" (15-16 stk):
100 g Soft Spesial
2,5 dl rismelk
1 dl erlet (kan erstattes med rismelk eller anna væske)
1 egg (kan sikkert sløyfes, selv om de nok blir bedre med...)
3/4 pk gjær
1/2 ts salt
100 g sukker
1 ss certo frysepulver eller fiberhusk (frysepulver blandes med sukkeret)
1 ts kardemomme
250 g Shär mix B
250-300 g semper finmix (til fast passe deig)
ev. egg til pensling
_____
200-225 grader i ca 10 minutter

Smelt smøret og ha i erlet og rismelk og varm det til 37 grader. Løs opp gjæren. Tilsett salt, kardemomme og sukker blandet med certo frysepulver (fiberhusk). Ha så i melet og rør godt. Jeg blander deigen i foodprosessor og lar den gå ca. 10 minutter. Ha den ev. på bakebordet og kna den sammen. Sett deigen så til hveing på et lunt sted i ca én time. 

Del deigen i passe emner, form boller og sett dem på steikbrettet. La dem etterheve ca 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg og steik dem i ca. 10 minutter ved 200-225 grader (kan variere fra ovn til ovn). La bollene stå noen minutter på steikebrettet før de avkjøles videre på rist. 

 Kjempegode nystekte boller "uten alt"

Jeg sendte en melding til allergikeren og spurte hvordan bollene smakte utpå dagen, og i følge han var de veldig gode (alltid like spennende hvordan gluten/melkefri gjærbakst er når de har ligget en stund)

Melkefrie boller (ca 30 stk):
150 g Soft Spesial (eller annen melkefri margarin)
5 dl rismelk
1 egg (kan sløyfes)
1 pk gjær
3/4 ts salt
150 g sukker
1,5 ts kardemomme
mel til passe fast deig (målte/veide dessverre ikke)
ev. egg til pensling
_____
200-225 grader i ca 10 minutter


Smelt Soft Spesial, ha i rismelk og varme det til 37 grader. Rør ut gjær og tilsett egg, salt, sukker og kardemomme. Til slutt tilsettes melet, så mye at deigen blir passe fast. Et godt tips: desto mindre mel, desto bedre blir bollene. Hev deigen en times tid og bak så ut boller som etterheves ca 20-30 minutter. Pensle med egg og steik. La også disse bollene stå noen minutter på steikebrettet før de legges på rist. 
...litt ymse utseende...

Tre generasjoner koser seg med kakao og nybakte boller i snøværet :-)

Ha ei god jul videre!

3 kommentarer:

 1. Ikke gjær ?? Vi har fått en med melkeallergi i hus tror vi, så jeg er på utkikk etter gode oppskrifter uten melk, spesielt gjærbakst siden alle er så glade i det. Men jeg la merke til at det ikke sto gjær, hvordan hever dem da?

  SvarSlett
  Svar
  1. Krise!!!
   Jeg hadde visst glemt å skrive gjær i den "vanlige" utgaven, men nå har jeg rettet det opp. Beklager - og TAKK for at du gjorde meg oppmerksom på det....

   Slett
 2. Bare hyggelig :) Da skal jeg prøve den oppskrifta en dag :)

  SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com