onsdag 5. desember 2012

Kanelsnurrerter med kikerter

For noen uker siden så jeg oppskrift på eplesnurrer med kikerter på Anne Spurklands blogg Frie kaker - og de så så gode ut at jeg tenkte jeg måtte prøve slike....

Jeg tok derfor utgangspunkt i denne oppskriften, men valgte smør, sukker og kanel istedenfor eplefyll. Jeg må nok innrømme at de ble ikke helt lik de som var i originaloppskrifta (bildet), men smaken var god. Jeg burde nok ikke kjevlet deigen så stor, men latt den være tykkere. Det får jeg gjøre neste gang.

Jeg bruker vanligvis Semper-mel når jeg baker, men i dag prøvde jeg melet Laila. Jeg er ikke vant til å bake med det, men mange sier at det er godt egnet til gjærbakst. Om det er forskjell, vet jeg ikke helt- Det får en vel kanksje ikke vite før en har prøvd samme oppskrift med begge typene.

I oppskrifta kunne en velge mellom fiberhusk og certo syltepulver, og jeg prøvde det siste. Jeg begynte først på en porsjon lik original-oppskrifta, men jeg strødde certo rett i væska, men det var ikke så lurt, for den klumpet seg - og da helte jeg rett og slett ut blandingen... Da det var bare 100g kikerter igjen i pakken, ble det derfor en litt mindre porsjon. 
Kanelsnurrerter med kikerter (12-15 stk)
70 g vann
100 g kikerter
40 g sukker
3/4 ss certo frysepulver (NB! blandes med kikertene/sukkeret)
(certo kan byttes ut med 1/4 ss fiberhusk)
1/2 ts salt
12-15 g gjær
30-35 g olje
ca 160-170 g glutenfritt mel

fyll: smeltet Soft Spesial, sukker og kanel

Ha (varmt) vann og kikerter i hurtigmixer/foodprosessor og knus ertene. Varm blandingen til 37 grader hvis den ikke alt er passe varm (varmt vann kan brukes). Løs opp gjæren. Tilsett salt og sukker blandet med certo (ev. fiberhusk). Tips fra Anne Spurkland 6/12: bland certo med kikeretene når de moses. Rør slik at blandingen blir seig. Tilsett olje og rør godt. Bland i mel, enten ved å fortsatt bruke maskinen eller ha det hele over i en bolle.
Heves på et lunt sted ca en time. Ha deigen på bakebordet og kna den sammen. Klapp eller kjevle den flat (jeg lagde den nok litt for stor, ca 25x30 cm). Smør på smeltet Soft Spesial og strø på sukker og kanel. Rull deigen sammen til en pølse og del opp i passe skiver som legges på steikebrettet. 

Steikes ved ca. 200 grader i 10-15 minutter. 
Kanelsnurrertene er best nystekte. Ha gjerne på litt melisglasur. 

4 kommentarer:

 1. Hei
  Morsomt å se at du har prøvd oppskriften. Bare en liten kommentar her. Certo er så mangt. Det er Certo frysepulver jeg sikter til. Den inneholder xanthangummi og vil fungere omtrent som fiberhusk. Det er riktig som du skriver at den klumper seg med det samme du blander den med vann. Jeg strør den derfor oppå kikertene mens jeg kjører blenderen. Det fungerer best synes jeg. Da får Certo/xanthan tid til å svelle også. Selvsagt greitt å blande den med sukkeret også, men da tror jeg ikke det er like lett å få den godt blandet inn i deigen som hvis du kjører den inn i kikertemosen.
  Anne S

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.

   Det var frysepulver jeg brukte - og nå har jeg skrevet det inn i oppskrifta + tatt med tipset fra deg om å blande det med ertene. Tenkte jeg skulle prøve flere ganger, men er litt for hektisk om dagen, så det får vente....

   Slett
 2. Hvordan funker kikerter til å lage feks pizzadeig?

  Hilsen Jorunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jorunn.

   Det er første gang jeg har prøvd kikerter i bakst, så jeg har ingen annen erfaring enn denne ene gangen. Sjekk gjerne boka "Frie kaker" av Anne Spurkland, eller ta kontakt med henne på bloggen/Facebook. Hun har masse erfaring på allergimat :-)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com