lørdag 22. desember 2012

Gjesteskribent: SIMON, allergikeren vår

Etter lang tid, og mange spørsmål fra min kjære mor, så kommer det et innlegg fra meg, Simon.
 
Jeg får med ydmykhet påta meg delvis ansvar for at denne bloggen eksisterer, ettersom det er jeg som er så uheldig å ha så mange matallergier. På den andre siden føler jeg meg veldig heldig, ettersom min mor, som har denne bloggen, har gjort utrolig mye for å gjøre hverdagen lettere for meg etter at jeg fikk påvist allergiene i november 2008. 
Peppernøtt-bakst, des-12
For en gutt på 17 år, som alltid har vært glad i mat og søtsaker, så var det ikke veldig lett å plutselig skulle gå over til å måtte holde seg unna det meste. På sensommeren tok jeg turen til legen etter å ha hatt mye problemer med magen i lengre tid. Jeg kan alltid huske å ha hatt en følsom mage, og etter selskaper og festligheter ble jeg ofte dårlig og kastet opp, og da fikk jeg alltid beskjed om at jeg hadde spist for mye.. Men kanskje det egentlig var allergier som lå der? Det siste året før jeg dro til legen ble jeg dårligere, var mye på do, og var generelt slapp og sliten. I perioder gikk dagene i spising, dobesøk, skole og soving. Alt jeg spiste gikk rett gjennom, så var ikke så mye energi i kroppen. 

Jeg husker godt følelsen da legen mistenkte melkeallergi. Tanken om å måtte klare meg uten melk, sjokolade og andre melkeprodukter var ikke veldig moro. Men det viste seg fort at det var mer enn bare melk. I november, etter mange undersøkelser, prøver og tester fant legene ut at jeg reagerte på melk, hvete, fisk, soya, nøtter og skalldyr. Overgangen fra et liv med vanlig mat, ferdigpizza på kveldene (Jeg gikk på internatskole) og sjokolade, til å måtte holde meg unna alt, var stor. 
Mye deilig mat "uten alt"
Heldigvis har jeg en mor med gode kunnskaper på kjøkkenet, og hun startet raskt å prøve seg frem med forskjellige produkter. Noe ble vellykket, andre ting ble ikke vellykket (flate peppernøtter f.eks.). Helt fra dag én har hun laget mat for meg, og sørget for at jeg skal ha ting likt som andre. Til selskaper og leirer har hun ordnet mat, prøvd ut og sørget for at jeg ikke har det annerledes enn andre. 
Mor og sønn ute på gå-tur,  påsken-12
Kokos-sveler og "vanlige" sveler, våren-12
Jeg må og få nevne at kjøkkenpersonalet på Kvitsund, skolen jeg gikk på, var utrolig flinke og dyktige til å ordne mat til meg. Selv med mine mange allergier klarte de å lage varierte måltider, og jeg er utrolig takknemlig for all hjelp fra dem i løpet av mine år på skolen. 

 Fristelsen til å prøve vanlig mat er stadig tilstede. Jeg har hatt ganger jeg har spist vanlig mat, og har som regel endt med å bli dårlig. Andre ting har vi lært oss at det går greit å spise, f.eks. hvitost. Dagsformen spiller og inn i forhold til reaksjoner, så med lite søvn og uregelmessige måltider blir magen mer følsom, og sjansene for å bli dårlig er større, så er det hektiske perioder med lite søvn og mye som skjer, så prøver jeg å begrense mengden med hvitost som jeg spiser. 

Thea og onkel Simon lager "Simon-is", våren-12
Etter 4 år med allergier har jeg klart å venne meg til å leve med allergiene mine. Det er utfordrende, og spesielt på tur i utlandet kan det være vanskelig, men ved å tenke positivt, og være takknemlig for mulighetene det finnes, så gjør det hverdagen litt enklere. Jeg er og overbevist om at min mors gode omsorg for meg har sørget for at jeg ser mer positivt på livet med allergier. Hun har vist og lært meg at det meste kan det finnes erstatninger for, og at mat "uten alt" kan være vel så godt som vanlig mat. 
Pizzabunn "uten alt", sommer-12
Bryllupskake "uten alt", okt-12
 Nå går turen straks "hjem" til Bø og mor og far sammen med min kone Monica, og vi ser frem til god mat og julekaker "uten alt", og hyggelig julefeiring med familien min. 

Årets peppernøtter "uten alt",  des-12


Hilsen Simon 
___________________________________________________
Nå er det bare et par dager før den store dagen (kvelden)... 

Lillejulaften blir det fullt hus med famile og venner og da skal vi spise grøt (med - og uten melk og med- og uten mandel). Julaften blir vi nesten hele familien samlet, det er bare yngste sønns forlovede som ikke blir sammen med oss da. 

Vi gleder oss til å være sammen disse dagene: slappe av, spise god mat, spille spill, høre musikk, se filmer, gå turer i nabolaget + + + 


Jeg ønsker alle leserne av bloggen 
en riktig god jul

4 kommentarer:

 1. God jul til deg og familien din. :D
  Gleder meg til å følge deg i ett nytt og spennende matår. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. God jul til deg og dine også. Satser på noen nye oppskrifter neste år også. De er gjerne prøvekaniner, sier sønn og svigerdatter her de sitter en julaften formiddag med julekakerk "uten alt", kanelsnurrerter og sjokolademuffins :-)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com