lørdag 15. desember 2012

Rask og god laksemiddag

Her om dagen fikk jeg så lyst på fisk til middag - og da ble det laks. Som regel steiker vi bare laksefilet med sitronpepper i steikeovnen, uten folie, da blir den sprø og god. Etter inspirasjon fra reklame, og vår datter Rebekka, tenkte jeg derfor at jeg skulle lage Havets skattekiste, men jeg lagde min egen vri. Istedenfor å lage en pakke til hver, la jeg det hele i en ildfast form. 

Retten her er lagd med rømme, men den kan godt lages uten melkeprodukter. Det blir god kraft i forma og det er mye smak i retten, så en kan rett og slett kutte ut rømmen. Når vi lager fiskegryte, bruker vi bare flatbrød til (Odin potet(flat)brød). Anna godt brød kan også brukes, f. eks. foccacia. Vi hadde pasta penne (finnes glutenfri) og hollandaisesaus til, men en kan selvsagt velge gluten/melkefritt. Toro har et par slike fiskesauser: Bergens fiskesaus og Lofoten fiskesaus (etter liste febr-12).
Laks i form (2 porsjoner):
3-400 g laksefilet 
3-400 g grønnsaker (f. eks. brokkoli, gulrot og blomkål)
1/3 beger (seter)rømme/creme fraiche (kan droppes)
sitronpepper
maldon/fingersalt
litt olje
(aluminiumsfolie)

200-225 grader i 30-40 minutter (til grønnsakene er møre og fisken er stekt)

Tin laksefiletene litt hvis de er frosne og del dem i biter. Del opp grønnsakene. Her kan du selvsagt velge de grønnsakene du liker. Jeg brukte ferske grønnsakene, men du kan også bruke frosne. Smør ei ildfast form og ha fisk og grønnsaker oppi. Strø over maldon/fingersalt og sitronpepper. Bland litt, slik at dette blir fordelt godt. Ha over rømmeklatter og dekk forma med aluminiumsfolie.
 Steik retten ved 200-225 grader i 30-40 minutter. Steiketiden vil variere etter størrelsen på grønnsakene. Det tar også litt lengre tid å steike i form enn bare i folie. Bruker en frossen grønnsaksblanding, vil det gå fortere.
 Vi hadde som nevnt pasta penne og hollandaisesaus til - og det smakte utmerket. 

Har du unger, er det fint å ta med ungene når du lager denne retten. La dem gjerne lage sin egen "skattekiste" fra havet: velge fisk og grønnsaker selv. Det å være med å lage maten, gjør at det blir større glede å spise den. 

Vet du ikke hva du skal ha til middag i helga? Velg fisk! Sunt og godt (for dem som tåler det) :-)

Tips: tåler du ikke fisk: bytt ut fisken med skinke, pølse, rester av kjøtt...

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Så fin blogg du har! Har lest meg langt bakover i tid og så masse fine og lekre oppskrifter du har!! Er ingen matallergi i min familie,men finner likevel stor inspirasjon i oppskriftene dine!
  I dag skal vi prøve lakseformen-gleder oss! Spiser mye laks,men aldri prøvd i form med saus og grønnsaker før! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra!

   Mange av oppskriftene her er jo helt "vanlige" oppskrifter, men de kan tilpasses etter hva en tåler.
   Jeg fikk servert fiskegryte i dag. Mannen min meldte meg og lurte på om jeg hadde oppskrift på det (jeg slumper alltid), men jeg sa nei, MEN han fant oppskrift på bloggen:-) Har visst ikke helt oversikt....

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com