lørdag 4. mai 2013

Raskt lørdagsbrød

Enkelte dager våkner en tidlig - og i dag var en slik dag... 

Jeg hadde satt klokka til ringing 07, men da jeg sto opp 06 hadde jeg allerede ligget og snudd meg i senga lenge :-( Vi har vært i selskap i dag i forbindelse med tentro-avslutning (frikirkelig "konfirmasjon"), og jeg skulle derfor lage en salat + steike foccaciabrød før gudstjenesten. I og med at sønnen vår (enda en gang) skulle vikariere som pianist for koret vårt, tenkte jeg at jeg derfor ville lage et brød til han, slik at han fikk litt formiddagsmat. Han måtte tross alt kjøre fra Kragerø til Kviteseid - og det er noen mil...

Brødet jeg lagde, var veldig raskt og enkelt å lage - og her er oppskriften: 
Raskt lørdagsbrød
(form 20x30 cm)
3 dl vann 
1/2 pk gjær
1 ss honning (kan sløyfes)
3/4 ts salt
1/2 dl olje
1/2 dl solsikkekjerner
1/2 dl linfrø
2 dl glutenfri havregryn 
3,5-4 dl semper finmix (eller annet mel)
____
litt olje til pensling
____
ca. 200 grader i 20-25 minutter

Lør opp gjæren i lunkent vann (37 grader). Hvis du bruker tørrgjær, has den rett i melet. Bruk da litt varmere vann. Ha i salt og honning og rør slik at honningen blander seg godt/løses opp. Tilsett det grove og ha til slutt i finmixen - og rør til deigen blir glatt. Den skal være klissete. 
Ha deigen over i ei form (20x30 cm), gjerne med bakepapir i bunnen. Pensle gjerne over med litt olje (ev. egg om du tåler det). Det gir brødet finere/bedre farge. 
Sett til heving på et lunt sted i 30-40 minutter og steik brødet ved ca. 200 grader i 20-25 minutter.
Brødet smaker selvsagt best nystekt, som det alltid gjør (enten det er glutenfritt eller "vanlig"), men noen ganger må en ta til takke med et brød som har ligget noen timer. Vi hadde en liten rast i Kviteseid etter møtet og før sønnen vår kjørte tilbake til Kragerø - og brødet smakte godt fem timer etter at det var stekt. Hjemmelagd syltetøy smakte utmerket til.


Ha ei god helg fortsatt!

Nå er klokka over 23 - og jeg tror jeg har vært nok mange timer våken i dag...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com