tirsdag 28. mai 2013

Rundstykker med helkorn

- uten melk og soya (men med gluten)
Det hender jo at jeg legger ut oppskrifter som ikke er helt "uten alt" (både mannen min og jeg tåler det meste, så vi lager jo ikke bare allergimat) - og jeg vil derfor dele med dere en oppskrift på rundstykker med helkorn (med gluten) som jeg lagde i går da datteren vår, Rebekka, lille Tobias (barnebarnet vårt) og ei venninne av henne var innom. De hadde stopp her på vei fra Bergen til Stathelle, og da ønsket Rebekka seg ostesufflé. 

Jeg har tidligere lagt ut innlegg med ostesufflé, og der finner du både den "vanlige" utgaven, som jeg lagde i går, + en "uten alt" (der jeg brukte mozarellaost av bøffel). Nå er datteren vår dessverre igjen der at hun ikke alltid tåler melkemat så godt (ferdig med svangerskap), så vi nok ta en annen utgave neste gang... 

Vi serverer alltid ostesufflé med skinke, salat og et eller annet brød. Ofte kjøper jeg ferdig loff, men i går lagde jeg altså rundstykker. Som nevnt er de dessverre med gluten, men jeg lagde dem uten soya og melk, så for dere som bare må ha melke/soyafri mat, passer disse godt. Jeg tenkte først jeg skulle bake brød i går, så jeg kjøpte inn helkorn, men så var det litt vanskelig å organisere med tanke på heving, steiking ol. når jeg også skulle steike ostesuffleen. Derfor ble det altså rundstykker med helkorn. 

Rundstykker med helkorn (melke- og soyafri)
1/2 dl linfrø
1 dl solsikkerkjerner
1,5 dl helkorn
2 dl havregryn
1,5 ts salt
5 dl vann 
______
1 pk gjær (jeg bruker fersk)
4 dl vann
4 ss olje (jeg bruker rasp)
1 ss honning
ca. 1 l hvetemel
______
200-225 grader i 10-15 minutter
Bland linfrø, solsikkerkjerner, helkorn, havregryn og salt. Kok opp de første 5 dl med vann og slå dette over. Rør godt, dekk til og la det stå ca én time. 
Varm resten av vannet (4 dl) sammen med olje og løs opp gjæren (tørrgjær kan blandes rett i melet). Tilsett honningen og så korn/grynblandingen som har stått og "godgjort seg". Bland i mel til passe fast deig. Ikke ha for mye mel i. Det er bedre å ha deigen litt løs og ha i litt mel ved utbaking. 
Dekk til og la deigenm heve ca. en time. 
Jeg tok av ca. 1/3 av deiegn og lagde 12 små boler som jeg satte i en form (26 cm). Jeg hadde bakepapir i bunnen og smurte kantene. Resten av deigen formet jeg til 16 litt større rundstykker. La rundstykkene etterheve ca 20 minutter, mens ovnen varmes. 
Steik rundstykkene ved 200-225 grader i 10-15 minutter. Steiketid og temperatur avhenger av ovnen. Min er litt sterk, så jeg må gjerne senke temperaturen litt. La rundtsykkene stå på steikebrettet noen minutter før de legges over på rist og avkjøles. 
Servet: nystekte rundstykker med helkorn, ostesuffle med skinke og salat. 
"Gi oss i dag vårt daglige brød". Et koselig gammelt fat :-)

Ha en god dag!

(PS! Suppeoppskrifta, som jeg lovte på søndag, kommer neste gang. Dette ble bare et "bonusinnlegg"...)

1 kommentar:

  1. Laget disse med BAKEMJØLK . Og de ble sagtige og veldig gode.

    SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com