tirsdag 14. mai 2013

Rundstykker med hirse

Her om dagen hadde vi fylte svinekoteletter med blant annet hirse som tilbehør, og da det fortsatt var hirse til overs, fant jeg ut at jeg ville prøve å lage noen rundstykker og ha dette i. 

Som tenkt, så gjort - og klokka 08 på Kristi himmelfartsdag spiste vi nystekte rundstykker...

Rundstykkene ble saftige og gode. Jeg synes ofte at glutenfri gjærbakst fort blir tørt, men jeg spiste av disse til frokost dagen etter og de var fortsatt myke og gode. Også utpå kvelden var de greie. Litt tørrere, men allikevel bedre enn mange andre utgaver jeg har lagd/prøvd. I tillegg til at de var saftige og gode, og holdt seg lenge, var det ikke så mye "glutenfri"-smak på dem, syns jeg...

Rundstykker med hirse
5-6 dl vann/risdrikk
1 pk gjær
1 ts salt
1-2 ss sirup (kan sløyfes)
1/2 dl (4 ss) olje
3 dl (200 g) kokt hirse
1/2 dl linfrø
2 dl havregryn
ca. 400 g semper grov mix

200-225 grader i 15-20 miutter (avhengig av ovnen)

Jeg bruker kjøkken maskinen og rører deigen i denne. Varm risdrikk/vann til 37 grader (v/ferskgjær, litt varmere v/tørrgjær) og løs opp gjæren. Tilsett salt og sirup. Ha så i olje og hirse, linfrø og havregryn. Grovmixen has i til slutt. Rør sammen deigen. Den skal være klissen.

Fordel deigen i 12 store muffinsformer (jeg bruker teflon-former). Ha gjerne på litt olje og glatt til overflaten før heving (jeg bruker baksiden av en skje). Olja gjør også at rundstykkene lettere får farge ... 
... og la dem heve i 20-30 minutter på et lunt sted (mine kunne nok stått noen minutter mer)

Steik rundstykkene ved 200-225 grader. Steiketiden kan variere noe, men jeg stekte mine i 20 minutter. Ta rundstykkene ut av (disse) formene med en gang, hvis ikke, blir de fort fuktige. Legg dem over på en rist til avkjøling. 

Nystekte rundstykker med hirse, servert med apirkossyltetøy og spekskinke med tomat. 
Deilig frokost. 

Ha en fin dag!

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Tror du jeg kan droppe havregryn i oppskrifte og heller erstatte med litt solsikkefrø eller noe annet? Jeg har funnet ut at jeg blir så dårlig av havre på grunn av kryssreaksjon med timotei så prøver å holde meg vekke fra det! :)

  Du har en flott blogg og jeg titter innom den hver dag for å se om du har kommet med noe nytt! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding med gode ord :-). Jeg prøver å legge ut innlegg to ganger i uka, ett i helga og ett ellers i uka/midt i uka. Nå har det vært veldig hektisk med oppstart på skola hvor jeg jobber, med laaaaange dager (etterm/kveld), så det har vært lite allergibakst på kjøkkenet de siste tre ukene.

   Når det gjelder oppskrifta, tror jeg helt sikkert du kan erstatte havregrynene med noe annet, enten det er solsikke eller mer/noe annet mel. Når jeg baker, prøver jeg meg gjerne fram med ulike typer mel og frø - og blir det greit, havner det ofte på bloggen.

   Lykke til med baksten - og god helg!

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com