søndag 19. mai 2013

Ferie i nord

 - med allergimat i bagasjen og baking på programmet
Nå i helga er jeg på heimplassen min: Lovund, ei øy på Helgelandskysten (på kartet: nesten øverst, til venstre). Det begynner å bli tett mellom turene, for det er bare 4 uker siden datteren vår, barnebarna og jeg var her sist. Da var det overraskende besøk i forbindelse med mammas 80-årsdag - og nå er det min yngste bror som har konfirmant. I slutten av juni blir det ny tur opp, da er det min andre bror som har har konfirmant. Det er det to år siden sist jeg var i Nord-Norge, og nå blir det altså tre turer på rappen :-)
Herr og fru som vi møtte i går kveld
Etter at jeg hadde gjort unna eksamen på onsdag, fikk jeg haik med en annen student til Larvik og kom meg videre derfra til Torp hvor jeg jeg tok fly til Trondheim for å avlegge noen gode venner et kjapt besøk. Jeg kom dit ca. kl ni på kvelden og dro videre morran etter. Etter litt venting på Værnes fikk vi beskjed om at flyet var kansellert - og der sto jeg og visste at eneste båten utover gikk kl halv fem. Buss fra Værnes til Sandnessjøen frista ikke og da det var fullt på flyet til Bodø, var jeg heldig og fikk en av de siste plassene med fly til Mosjøen. Der har jeg også mange venner i og med at vi bodde der for 20 år siden (ja, årene går fort...). Så i år feiret jeg først 17. mai i Mosjøen, så satt jeg et par timer på en kafé i Sandnessjøen og til slutt tok jeg båten utover til øya mi og fikk siste del av nasjonaldagen her ute. Det var et fantastisk flott vær her nord på 17. mai i år. Sjelden kost på en slik dag... Jeg tok flere fine bilder far feiringen i Mosjøen, men jeg har dessverre tatt med feil overføringsledning til kameraet, slik at jeg har ikke fått ført over bildene... 


Når vi skal oppover i juni, skal også allergikeren vår og kona hans hit. I og med at det ikke er så mye allergimat her ute som han kan ha, tok jeg med litt i kofferten nå og bakte noe, slik at de har litt å starte med når de kommer. 

Jeg tok masse bilder da jeg bakte i går, men de ligger altså på kameraet - og jeg får ikke overført dem... Jeg måtte derfor ta noen bilder med iphonen i dag.
Jeg visste at de ikke hadde semper på butikken her, så jeg hadde med fin- og grovmix. Jeg hadde glemt å sjekke om det var glutenfri havregryn og kokosmelk her, og hadde det med, men det hadde de på butikken her. Sist jeg var her, hadde de ikke Regal brownies, så jeg tok med en pakke av det også, men det hadde de fått inn nå. Soft Spesial var også med i kofferten, og det må vi nok også ha med neste gang. Det samme gjelder rismelk. Her var det bare soya- og havremelk - og det kan ikke sønnen vår ha. 
Her er gårsdagens bakst (rett fra fryseren): Sukkerkringler: en utgave uten melk og en "uten alt", grove rundstykker og rullekake (i tillegg lagde jeg ostekake til festen i dag)

Rundstykker 
(som nevnt: bilder ble tatt underveis....)
(12 små og 4 store muffinsformer)
1 pk gjær
2 dl kokosmelk
3,5 dl vann
1/2 dl olje
1 ts salt
1 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1/2 dl linfrø
2 dl havregryn
2 dl jyttemel (grønn)
ca. 2,5 dl semper grovmix

Løs opp gjær i lunken væske. Tilsett frø/korn og grovmix til slutt. Rør godt (jeg brukte kjøkkenmaskin). Deigen skal være klissen. Jeg hadde et muffinsbrett med plass for 12 (teflon) og brukte dette + tok 4 store papirformer i tillegg. La rundstykkene heve ca. 30 minutter og steik så ved 200-225 grader i ca 20 minutter. Ta rundstykkene ut av teflonformene med en gang, slik at de ikke blir så fuktige. Avkjøl på rist. 

Utpå kvelden ble jeg bedt med på båttur rundt fjellet. Bror min kjører skyssbåt og tok med de av konformasjonsgjestene som ville på en kjøretur rundt fjellet. Det var litt vind (som det ofte er her), men sola skinte og det var en flott tur. Selvsagt måtte jeg ta noen fjellbilder:_______

Slik kan det også se ut her. Disse bildene tok vi da vi var her i juli for to år siden

Da er jeg klar for formiddagskaffe hos søstra mi. Kl halv tre er det konfirmasjonsgudstjenste - og etterpå blri det fest. 

Ha en fin pinse fortsatt!


6 kommentarer:

 1. Hei du!!
  Husker du meg? Traff deg her om dagen jo :)
  Plutselig gikk det opp for meg hvem dette var, har jo lagret din blogg og lest innimellom.. men ikke før nå ble jeg klar over hvem personen bak denne bloggen var. Hi hi verden er ikke så stor noen ganger.. Er jo "nesten naboer" med Lovund her vi pleier å tilbringe vår fritid og stedet som denne bloggen handler endel om.. Ta gjerne en titt innom :)
  Arti ahaopplevelse :) Kansje sees vi ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. .....vet ikke helt hvor vi traff hverandre - og hvor du bor. Var innnom bloggen din for å prøve å finne det ut, men ble ikke så mye klokere, så jeg må nok ha noen flere stikkord. Har nemlig vært innom så mange steder den siste uka, så sliter litt.... :-)

   Slett
  2. Tror jeg har identifisert deg: Betel Mosjøen på 16.mai :-) (måtte kontrollsjekke med Randi...)

   Ja, kanskje vi ses en gang. Det hender vi er i Mosjøen - om ikke så ofte. Har dere et sted i nærheten av Lovund også?

   Slett
  3. Ja stemmer :) Hamnøy heter stedet, litt mer sør kansje, men på helgelandskysten er det i alle fall :D

   Slett
 2. Så kjekt å sjå bilete frå Lovund :) Vi var der på ferie i 2007 og gjekk opp på toppen av fjellet, før vi sette kursen vidare ut til Træna og overnatta der. Var på øya Sanna og gjekk opp til Kirkhellaren - som enda opp med spontant frieri frå min kjære :). Jenta vår er "oppattkalla" etter øya - Sanna Oliva - og vi gifta oss same dag som ho vart døypt. I tillegg vart ho fødd 14. april - som jo er Lundkommardagen på Lovund. Så vi har mange gode minner og assosiasjonar til desse øyane på Helgelandskysten :) Planen er jo sjølvsagt å ta eit besøk tilbake dit med våre to små om eit par år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig med slike gode assosiasjoner.

   Velkommen tilbake til Lovund (ikke så ofte jeg er der til vanlig, men tre turer på rappen nå i vår/sommer blir det)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com