fredag 10. mai 2013

Vafler uten ris

Dette innlegget er lagd i to omganger: fredagskveld da jeg trodde jeg lagde vafler uten ris (men grønn pose med jyttemel er ikke uten ris...) - og lørdag formiddag når jeg lagde med jyttemel fra brun pose. Jyttemel/teff i brun pose er et naturlig produkt som ikke har tilsetningsstoffer (i følge posen), og det vil da si at det ikke inneholder ris. Jeg testet også ut med Schär mix C og vann istedenfor eplejuice.

Jeg bruker mye semper-mel og rismelk i allergimaten jeg lager, men noen er også allergisk mot ris, og da passer ikke disse oppskriftene så godt. 

 Jeg har jo tidligere lagt ut flere oppskrifter på vafler "uten alt", både fine og grove, men nå måtte jeg bare teste ut vafler uten ris - klokka ti en fredags kveld....
Nytt bilde med ingredienser uten ris...
Jeg brukte eplejuice og vann i stedet for risdrikk og så valgte jeg finax mjölmix og jyttemel. Jeg lagde ikke så stor porsjon (stekte 4 plater i kveld og har mer røre til overs til i morgen). 

Vafler uten ris
2 egg
1/2 ts salt
2 ss sukker (kan sløyfes)
1/2-1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
1/2 dl olje
3 dl eplejuice
2-3 dl vann
3 dl finax mjölmix (gul kartong)
2 dl jyttemel/teff, brun pakke

Pisk sammen egg, salt, sukker, kardemomme og bakepulver. Tilsett olje og eplejuice/vann vekselsvis med melet. Jeg bruker mixer, men rører ikke mer enn nødvendig. Jeg har alltid hørt at "vanlige" vafler blir seige av mye pisking, så kanskje det gjelder for disse også!?! 
La røren stå ca 30 minutt før steiking. 


Lørdag formiddag: I dag prøvde jeg også en vaffelutgave bare med vann. Jeg brukte samme utgangspunkt som oppskriften over. Jeg byttet også ut finax og jyttemel med Schär mix C. Den er også uten ris. Disse vaflene ble veldig lyse - selv om jeg stekte dem lenge. De smakte litt annerledes enn de andre vaflene, et snev av popcorn, men så var det jo mye mais i melet.
Kjempegodt vaffeljern: Wilfa. Jeg liker jernet godt, fordi det er såpass tungt - og hvis jeg en gang må kjøpe nytt, ønsker jeg meg et likedan. Sønnen vår og kona har et annet, og selv om han bruker samme oppskrift som meg, sier han at vaflene ikke blir like. Hjemme-vaflene er visstnok best :-). 

Jeg smører som regel bare ved første plate og jeg bruker som regel alltid nøytral olje (oftest raps). Også disse vaflene uten ris, slapp godt fra jernet. 
Til venstre: vafler med vann + Schär mix C 
Til høyre: vafler med eplejuice og vann + finax- og jyttemel
Melkefri pålegg: Soft spesial, sukker og rørt jordbærsyltetøy. 
Om du tåler melk, smaker rømme og brunost også fortreffeligt

(NB! bildet ble tatt i går da jeg brykte feil mel: grønn pk med jyttemel - som inneholdt ris. Det ble litt annen farge på disse vaflene)


Ha ei fin helg, med eller uten vafler. 


LØRDAG FORMIDDAG: Testet også vafler uten egg i dag, men må prøve litt mer (brukte bl.a. vann og jyttemel + schär mix C), men de ble litt tamme, så må teste ut litt mer før jeg legger ut oppskrift. 


6 kommentarer:

 1. Vil gjerne ha oppskrifter uten egg også :) Her har vi en liten gutt som er allergisk mot egg, melk og soya samt det meste av frukt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kommer. Helt sikkert :-)

   Har eksamen på onsdag og reiser nordover til hjemplassen min i konfirmasjon samme dag, men skal prøve å få det til så fort som mulig.

   Kan jo godt hende jeg må ha en pause med vafler i eksamenslesinga flere dager....

   Slett
 2. Jeg også venter på vaffeloppskriften uten egg. ;)
  Vi har en som fungerer fint, men er alltid på jakt etter nytt som fungerer bedre eller smaker annerledes.

  Lykke til med eksamenslesing og eksamen. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!

   Prøvde som sagt uten egg også i går, men de ble litt tamme (og lyse/grå). Tror jeg vil prøve med rismelk/semper og ev. én med anna mel.

   God helg

   Slett
 3. Bruk bakepulver i røra istedet for egg. Det fungerer bra hos oss. 2 ts pr 7 dl melmix, sånn ca... :D

  Hilsn Jorunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ser av ulike oppskrifter at det bare er tilsatt bakepulver - og det funka fint her i går, men må nok ha litt mer smak og prøve med anna mel :-)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com