torsdag 23. mai 2013

Innvielse av min Kenwood Major - og småbrød med havregryn

(oppskrifta i dag er med gluten, men jeg har byttet ut melk med juice, slik at brødene er melkefrie. Det går selvsagt an å bruke anne væske: andre typer juice, ris- , soya- eller havremelk om det tåles, kokosmelk, vann...). 

Som jeg skrev på Facebook i går: "Jeg er, etter mange år med drømmer og ønsker, den lykkelige eier av en Kenwood kjøkkenmaskin". Da vi feiret 125-årsdag i fjor sommer, fikk vi blant annet noe penger i gave - og nå har vi (les: jeg) blant annet investert i kjøkkenmaskin: Kenwood major, 1500 w. 
Vi (les: Rolf Inge) kjøpte motorsag for et par uker siden, og jeg tror kanskje at fordelingen i bruken sier seg selv...
Tok ikke med bilde av motorsaga....
I kveld har jeg altså innviet kjøkkenmaskinen!!!

 Jeg var litt lat og slapp i ettermiddag/kveld, og jeg visste ikke helt hva jeg skulle lage. Det var også litt kjedelig å bare bake til seg selv i og med at jeg var alene akkurat nå. Jeg skummet derfor gjennom bloggen til Torild, mor til ei venninne av meg. Hun og mannen driver Hardanger gjestegård - og hun har en utrolig flott blogg med mye spennende mat, både norsk og utenlandsk. Jeg har tenkt at når jeg får gooood tid, skal jeg teste ut mange av oppskriftene, men foreløpig er jeg ikke kommert i gang. MEN i kveld prøvde jeg "Småbrød med havregryn" - og det smakte veldig godt til kvelds. Besøk gjerne bloggen hennes. Den er vel verdt det. Der finner du også mange bilder fra denne oppskrifta. 
Småbrød med havregryn (20-22 stk - alt etter størrelsen) 
10 dl hvetemel + litt til justering av deig og utbaking 
1 pk gjær 
1 ts salt 
1 1/2 dl havre-/kruskakli (jeg brukte havrekli) 
1 dl små/lettkokt havregryn 
75 g Soft Spesial, smeltet (eller annen margarin) 
2 ss lys sirup 
5 dl eplejuice (melk i originaloppskrifta) 

Stekeovn 250 grader (jeg brukte 225, men ovnen min er litt sterk) i 8-9 minutter. 

Før- og etter heving
I og med at jeg bruker ferskgjær, er det litt annerledes framgangsmåte enn i originaloppskrifta der det er brukt tørrgjær. Se ev. originaloppskrifta.

Smelt smør, ha i sirup og juice (melk eller annen væske) og varm til væska er lunken. Rør ut gjæren i den. Ha i salt, det grove melet og til slutt hvetemel. Elt deigen kraftig til den slipper bollen og er smidig. Dekk til deigen og sett den til heving ca. 1/2 time. 
Ikke kna deigen noe særlig før kjevling. Kjevle den 1 cm tykk og stikk ut f. eks. rundinger på 8-10 cm. Et norgesglass-lokk er fint å bruke (ca 9 cm). En kan selvsagt skjære deigen i ruter, eller bruke andre former, f. eks. pepperkakeformer i ulike fasonger og størrelser. 
 
Prikk brødene med en gaffel og la dem etterheve ca. 30 minutter. Om du vil pensle dem, kan du bruke noe du tåler: egg, olje, melk… Jeg penslet ikke brødene i dag. 
Steik brødene ved 225-250 grader i 8-9 minutter. Min ovn er litt sterk, så jeg hadde ovnen på 225 grader. De første ble litt for mye stekt, så det andre brettet stekte jeg ikke fullt så lenge. 
Som det står på Torills blogg: Gode til frokost, lunsj, middag, hamburger, sandwich, fryser etc. 

Jeg hadde dem til kvelds - og det funka også:-) 
Nybaka, som det står på bakekledet, smaker VELDIG GODT !!

Ha en fin kveld!

4 kommentarer:

 1. Hei igjen :)
  Disse må vi prøve! Datter her i huset, har ikke påvist glutenallergi men tåler ikke så godt mat av hvetemel, så jeg bruker speltmel istedet for hv.mel. Så lurt å stikke de ut så slikke man all knaing. Fikk veldig lyst å prøve disse.. Takk for tips ;)
  Lise :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei igjen Lise.

   Her ble det slike brød både til kvelds i går + frokost og niste i dag. Har ei venninne som har ei datter som har slitt med magen, og jeg vet at brukte spelt ei stund, men tror de måtte helt oevr på glutenfritt.

   Kos dere med brød. PS. Har du fine pepperkakeformer, er de også koselige å bruke.

   Slett
 2. Heisann!
  Disse småbrødene baker jeg både titt og ofte, også til gjestene våre. Og gratulerer med ny maskin. Den er knallgod! Nå blir det mye baking fremover, tenker jeg. Jeg skal følge med på bloggen din;-)
  Torild

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for mange flotte opskrifter på bloggen din. Som jeg har sagt før: når jeg får god (bedre) tid, skal jeg prøve ut mange av dem i allergivennlig utgave (og kanskje "vanlig") :-)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com