fredag 2. november 2012

Tilbakeblikk på et flott bryllup

(advarsel: langt innlegg...)

Jeg har tidligere vist noen bilder fra bryllupet vi hadde for et to uker siden, og nå kommer det litt mer om maten, pynten, noen av hjelperne + + +

Å finne en kokk....
Når man skal gifte seg, og maten må være "uten alt", spør man ikke hvem som helst om å lage den! Derfor måtte selvsagt Simon finne en kokk å fri til, og i april fridde han til Ellen :-)
Utdannet kokk som hun er, var hun meget kompetent for denne jobben - og heldigvis svarte hun JA!

Ellen hadde en betingelse,  og det var at mannen hennes + et par til måtte være med og hjelpe henne. Jeg vet ikke helt hva som skjer på bildet her, men det er mulig at Ellen og Arild frir til brudgommen....
Her er også Ruth med på bildet: en av de trofaste sliterne denne dagen. 

I tillegg til de tre som ordna med maten på kjøkkenet, hadde vi sju som serverte (selvsagt glemte jeg å ta bilder av dem samlet. Kan jo ikke huske alt...). Vi var litt over 70 til middag, så de hadde en stor jobb.


Og så litt om middagen

Forretten kalte vi "Livets seilas". På hvert fat var det to melonbåter (honningmelon) med spekeskinkeseil på grillpinner. De andre gjestene fikk litt rømme på, men det kunne ikke brudeparet ha. Det ble lagt på noen blad fersk basilkum til pynt, og i tillegg var det et par biter flatbrød. 
Vi brukte Biri potetbrød til brudeparet, mens vi andre hadde Mors flatbrød. 

Så var det hovedretten! Det må være det møreste elgkjøttet som kunne oppdrives i hele Norge - og kombinert med kokkas fantastiske tilberedning, så var det HIMMELSK!!!
Vi hadde elgfilet fra Gransherad og den var langstekt, slik at den var veldig mør og fin. Som tilbehør var det rotgrønnsaker julienne (gulrot, kålrot og sellerirot), bacon- og løksautert rosenkål (forvellet rosenkål blandet med stekt bacon og løk). I tillegg var det litt stekt kantarell fra Kviteseid sammen med stekt champingong.  

Saus må det være til slik mat, og den var selvsagt også god! Kraft ble kokt på elgbein, slik at det var mye god smak i den. Kokka lagde egen saus til brudeparet: rein kjøttkraft med litt erlet i og jevning med semper finmix. Jeg tok av den på andre servering, og den var minst like god som fløtesausen de/vi andre hadde. I tillegg til å smake sausen til med fløte var det også litt brunost i den. 

Kokte poteter hørte selvsagt med - og for ikke å glemme: tyttebærsyltetøy. Sistnevnte tok tante Liv med seg fra Hallingdal 

Brudeparet sa tidlig at de ønsket seg mors sjokolademouss til dessert - og det fikk de to. De/vi andre fikk mousse som var bestilt/lagd på kjøkkenet ved Kvitsund Gymnas hvor jeg jobber. Lettvint og greit....

Jeg har jo tidligere hatt oppskrift på sjokolademousse her, men nå legger jeg ut den jeg brukte til bryllupet (det finnes jo så mange oppskrifter på slikt...). Oppskrifta til moussen fant jeg i boka "Frå bollar til burritos", boka som ungene fikk da de hadde mat og helse på ungdomsskolen (NB! den blå utgaven). 

Sjokolademousse (3-4 porsjoner)
2 egg
1 dl erlet/kremfløte (ta litt salt i når du pisker erlet)
1/2 ts vaniljesukker
1/2 pl kokesjokolade (det finnes flere melkefrie)
1 ss kaffe (det står 2 ss i oppskrifta, men jeg hadde litt mindre)

Skill eggene. Visp eggehvitene stive. Visp erlet/krem med vaniljesukker. Smelt sjokoladen i vannbad. Rør i en og en eggeplomme. Rør godt mellom hver. Bland dette inn i fløten og rør så tilslutt eggehvitene forsiktig inn. Ha moussen i en skål eller 3-4 glass/porsjonsskpler (NB! Den er mektig)
Vi pynta med litt piska erlet/fløte, noen ferske bringebær, litt raspa sjokolade (mørk til brudeparet og hvit og mørk til de/oss andre). Tilslutt et par blad sitronmelisse. 
(fargene på bildene bedrar litt, dessertene så like ut i virkeligheten)

Kaker må man ha...

Jeg har jo tidligere vist bilder av den flotte bryllupskaka, og her er "produsenten". Janne kom fredag og fylte og pyntet kaka. Thea Emilie følger spent med mens Janne legger siste hånd på verket. 
                                                                                                         Foto: A. Øvrejordet
....litt mere kaker...

...og pynten:

Brudeparet ville ha enkel pynt på bordene. Vi hadde kjøpt hvite papirduker av god kvalitet, og ellers var det sølv og hvitt som gikk igjen i pynten. Vi hadde speil, hvite kubbelys som ble dekorerte med sølv og hvitt, og en artig vri var stettglasset som sto på hodet med ei kunstig rød rose under og et telys på toppen. Veldig dekorativt og fint. I tillegg til dette, hadde vi noen små blanke glass med litt eføy og ei rød rose, samt litt eføy som lå på bordet.
                                                                                   Foto: A. Øvrejordet
Det var stort sett brudeparet og brudens mor som tok seg av pyntingen i lokalet, mens jeg lagde oppsatsene som skulle være i kirka.


Brudeparet
Et fornøyd brudepar etter vielsen...
...og en meget spesiell brudebukett...En reddende engel

Janne var min reddende engel bryllupshelga. Jeg hadde hjemmeeksamen dagen før bryllupet - og da tenker en ikke alltid helt klart....
I tillegg til å ordne bryllupskaka og servere, organiserte hun meg, var med og handlet, lagde pizza, kokte kaffe + + . Gode venner er godt å ha, både på slike dager og ellers.

Takk til alle som hjalp til på den store dagen!Og til slutt et lite tips til brudgommer

Sjekk i god tid om alarmen er tatt av dressbuksa!!!

Da slipper en nemlig å ringe innehaveren av klesbutikken seint på kvelden dagen før bryllupet for å få fjernet den....


7 kommentarer:

 1. Maten ser aldeles nydelig ut - spesielt hovedretten. Elsker elgkjøtt. :D

  Brudeparet ser så fine ut. Brudebuketten var nydelig. Ser ut som en fin fin dag for både brudeparet og alle dere som var med og feiret.

  Ha en fin helg. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var en flott dag.

   Brudebuketten er lagd ved "stifting". Har aldri sett noe sånt før, men den var veldig flott .

   Slett
 2. Så vakre bilder, og så mye god mat....Nam. Jeg gleder meg med deg som har en så flott familie, og nå også snart med en svigerdatter som er kokk. Her blir det nok mye god mat i framtiden også med og uten alt! Tusen takk for at du deler dine erfaring :D

  SvarSlett
  Svar
  1. ...svigerdatteren vår er nok ikke kokk (kanskje lærer om noen år....), men Simon "fridde til" kokka Ellen for å få henne til å lage mat til festen :-)

   Slett
 3. Oj, ette var artig! Fant denne da jeg søkte på google på desserter til bryllup, og så fant jeg plutselig noen jeg kjente! Jeg er en venn av Simon, så ble litt overrasket da de plutselig var et brudepar jeg kjente! :P Hehe, small world! Hils fra meg! ;)

  SvarSlett
 4. Oj, ette var artig! Fant denne da jeg søkte på google på desserter til bryllup, og så fant jeg plutselig noen jeg kjente! Jeg er en venn av Simon, så ble litt overrasket da de plutselig var et brudepar jeg kjente! :P Hehe, small world! Hils fra meg! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, verden er ikke så stor... Skal hilse (om jeg husker det). Traff han i dag: vi var sammen og hjalp storesøstra hans med utvask av leilighet....

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com