søndag 18. november 2012

Deilig søndagsmiddag: kalkunfilet

I dag fikk jeg besøk av datter og barnebarn, og da fant jeg ut at jeg skulle lage en skikkelig god søndagsmiddag. I fryseren hadde vi en kalkunfilet liggende - og den ble altså middagen vår i dag. Slik filet er raskt å lage i stand og det smaker også veldig godt: altså perfekt på en søndag. 
Fileten var ca. 1 kg. Da den var tint, gnidde jeg den inn med salt, pepper og tandori kyllingkrydder. Jeg brukte steikepose, noe som gir saftig kjøtt og god kraft, og ellers brukte jeg steiketermometer, slik at det var lett å se når den var ferdig. En kan jo steike kjøtt på flere måter, bruke lang tid - eller kort tid - og i dag ble det det siste. 

Jeg stekte kjøttet ved 200 grader - og etter én time var det ferdig stekt (90 grader). 
Husk å la kjøttet hvile 15-20 minutter før du skjærer i det. 
 For å gjøre det enkelt, la jeg potet og grønnsaker i form og stekte det samtidig med kjøttet (satte det inn ca. 15 minutt etter kjøttet). Jeg skjærte poteten i båter (skallet på), gulrot og sjalottløk i skiver, eplet i biter og i tillegg hadde jeg litt brokkoli og sukkererter fra en pose grønnsaksblanding for å få litt mer farge. Jeg hadde litt olivenolje og maldonsalt (fingersalt) over og blandet alt litt sammen. 
Blandingen ble altså også stekt ved 200 grader, ca 45 minutter


Dagens brune saus
ca 5 dl vann/kraft (bruk kraften fra kjøttet)
5 ss hvetemel eller 3-4 ss Semper finmix
ca 1 dl fløte/rømme - eller fløte/melkeerstatning som tåles
sukkerkulør
litt brunost (geitost) om det tåles
salt/pepper
litt sukker

 Brun saus kan jo lages på ulike måter. Jeg lager omtrent alltid på meljevning, dvs. jeg visper sammen mel og vann til en jevning. Det kan gjøres enkelt slik: 
Ha litt kaldt vann og mel i en kjele og visp dette sammen. Tilsett mer vann og kraft fra kjøttet, ev. buljong/fond. La det småkoke i 5-10 minutter. I dag brukte jeg litt fløte og seterrømme i sausen + litt geitost. Nåe allergikeren er heime, bruker jeg erlet i sausen. Smak til med salt, pepper og litt salt og ha i sukkerkulør til du får passe farge. 
 Nesten som jul (vi har brukt kalkunfilet til julemiddag i mange år), men det er bare 18. november... 
...og det smakte deilig på en regntung dag.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com