mandag 5. november 2012

Kålrotstappe er godt...

Både mannen min og jeg synes at kålrotstappe er veldig godt, men det blir egentlig sjelden at vi lager det. Jeg vet ikke hvorfor vi ikke lager det oftere, men nå var i alle fall dagen kommet igjen. I kjøleskapet hadde vi kålrot liggende, og da fant jeg ut at jeg måtte få brukt dette opp. 

Selv om vi to som er heime tåler både mel og melk, fant jeg ut at jeg måtte lage en utgave "uten alt" også (med tanke på bloggleserne). Så da satt jeg og spiste den allergivennlige utgaven, mens mannen min spiste den andre. Dvs. han måtte også smake på den "uten alt" også - og han syntes også at den var god. 

Personlig kjente jeg ikke den store forskjellen. Når man smaker den godt til, blir den veldig god. 

Kålrotstappe (2 porsjoner?): 
ca 300 g kålrot
lettsaltet vann
________
litt kokevann
1-1,5 dl erlet (eller annen melkerstatning)
salt/pepper/muskat
1/2 ts sukker
jevning. 1/2 dl vann + 1,5 ss semper finmix

Kok kålrot mør i lettsaltet vann. Om en deler kålrota i småbiter, går det fort å koke den. Hell av det meste av kokevannet og mos kålrota. Tilsett erlet (melkeerstatning) og kok opp. Lag jevning av vann og glutenfritt mel og tilsett dette mens du koker opp (jeg rister jevningen i et glass med lokk). La det koke i 5-10 minutter, til melsmaken er borte. Smak til med salt, pepper og muskat. Litt sukker i gir en "rundere" smak.

Server stappa med f. eks. hjemmelagde karbonader og kokte poteter... 

....eller stekte kjøttpølser (Go' og mager fra Gilde er "uten alt")

Vi lager stappa litt tynn, slik at den nesten fungerer som en saus. Om du syns det blir for tørt, kan du selvsagt smelte smør og ha på maten.

Kålrotstappe "uten alt" smaker fortreffelig!

Om du ønkser å lage en "vanlig" utgave, bytter du bare ut erlet med melk/fløte og det glutenfrie melet med hvetemel

2 kommentarer:

 1. Så bra at du la ut en oppskrift på kålrotstappe! :) Må prøve den før jul! Jeg ville bare si at jeg prøvde å lage den med rismelk på søndag, og det også funka fint! Den beste jeg har smakt til nå! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingunn Marie.

   Så kjekt at du har prøvd med rismelk - og gir tilbakemelding på det.

   Jeg vurderte rismelk (risdrikk) da jeg lagde stappa, men valgte erlet (terninger fra fryseren). Den hender det smaker litt "spesielt" (=rissmak) av mat med rismelk, men jeg vil tro at den smaken dempes med krydder. Jeg prøvde først bare salt og pepper, men det mangla noe da, så da måtte jeg ha i litt muskat.

   Jeg synes ikke det var den store forskjellen på den med- og uten alt :-) Det smakte godt (middag to dager...)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com