fredag 16. november 2012

50-årskake

Da er det ingen vei tilbake!!!

Nå har også jeg passert 50.

Heldigvis var feiringa unnagjort i august (er ikke så veldig glad i oppmerksomhet), men mannen min lagde fruktsalat, vi tok opp lefser fra fryseren og så lagde jeg ei kake - i tilfelle noen stakk innom.
Jeg måtte også tåle litt feiring på jobb + at rektor opplyste alle elevene om at jeg ble 50...

I forbindelse med bryllupet for noen uker siden hadde jeg en ekstra kakebunn i fryseren. Bunnen var glutenfri, men jeg hadde "vanlig" oreokjeks i kaka, slik at min utgave ble ikke glutenfri. Her kan en imidlertid tilpasse kaka slik at den blir glutenfri ved å kjøpe glutenfri oreokjeks, eller bake sjokoladekjeksen jeg lagde til bryllupskaka. Kaka er soya- og nøttefri og den kan også lages melkefri om en bytter ut fløten med f. eks. erlet (se tidligere innlegg) eller annen fløteerstatning og lage vaniljekremen på melk som en tåler. 

Kakebunn (28 cm form):
6 egg
225 g sukker
150 g semper finmix
75 g potetmel
1,5 ts bakepulver

Pisg egg og sukker godt. Sikt i mel, potetmel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Ha røren i en form som er 28 cm (gjerne bakepapir i bunnen).
Sett kaken inn i kald ovn og sett den på 175 grader. La kaka stå i ca. 45 minutter. Kjenn med en bakepinne el.l. om kaka er stekt (den skal være tørr). Snu gjerne kaka på hodet på en bakerist og avkjøl den.


Fyll/pynt:
2-3 pk fløte
5-6 dl bringebærsyltetøy
1 pk (5 dl) Piano vaniljekrem
ca 1 pk oreokjeks (uten fyll)Del bunnen i tre. I hvert av de to lagene smører du først på bringebærsyltetøy. Bland vaniljekremen med ca 2 dl ferdigpisket fløte, og smør dette så oppå bringebæra (jeg brukte en hel pakke på de to lagene, men en kan selvsagt ha mindre). Til slutt strør du på hakket/knust oreokjeks (uten fyllet).

Når det siste laget er lagt på, smører du krem rundt kantene og oppå. Jeg valgte bare å bruke kniv på kantene og sprute krem på toppen. Jeg brukte da ca 2 pk fløte på hele kaka. Om du vil sprute krem på kanetene også (finere - mektigere), må du nok ha ca tre pakker fløte. Pynt f. eks. med hakket/knust oreokjeks og friske bringebær. Nyt :-)

PS. Jeg hadde håpet at oreokjeksen holdt seg litt sprø selv om den lå på kremen, men det gjorde den ikke. Jeg tror den hjemmelagde kjeksen ville vært bedre - eller jeg kunne rett og slett bare brukt kokesjokolade (slik jeg har gjort tidligere)

4 kommentarer:

 1. Ser så god ut... fyller 50 neste år og aner jo ikke hva en skal finne på. Det er jo så mye en ikke kan spise så kaker kan en jo bare glemme. Og når en aldri har feiret ens egen bursdag, hva gjør en da liksom?

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, ja, det er ikke alltid lett når en ikke tåler "ting og tang". Du får satse på en god middag og kanskje heller satse på dessert(er) om det er enklere? Hva med en god pai med et eller annet mel som tåles? De er jo ikke så vanskelige med tanke på heving ol. Krumkaker? Tåler du erlet, er det jo muligheter både for is, "krem" og diverse anna godt :-). Nam, nam.

   Lykke til.

   Slett
 2. Gratulerer så mye med dagen. :D

  Kaka så aldeles herlig ut. :D Har forresten gjort meg samme erfaring med Oreocookies i krem - de blir litt bløte syns jeg.

  Ha en fin helg. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. ...vi må nok forske litt mer i kjeks....

   God helg til deg også!

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com