søndag 15. juli 2012

Selvgjort er velgjort - og maaaaange ganger bedre

I går var Eunice og jeg ute og kjøpte jordbær for å lage syltetøy. Hun kjøpte ei kasse og jeg to - og så var det bare å sette i gang. Det er jo så deilig med nyrørt syltetøy - og det er veldig kjekt å kunne hente fra fryseren utover vinteren. 

Jeg lager det meste av syltetøyet selv, men det hender jeg kjøper et glass aprikosmarmelade. Bringebær- og jordbærsyltetøy, som vi bruker mest, det lager jeg selv. Blir det for lite utpå våren, må jeg kjøpe litt, men det blir ikke mange glass/bokser.

Eunice i farta :-)
Eunice har hjulpet meg å rense og lage syltetøy flere år på rad, men i år foreslo jeg at hun burde lage seg litt til seg og gutta også - og da var det kjekt å gjøre dette sammen. Særlig kjekt er det å være to når en kommer til oppvaskingen og ryddingen. 

Vi hadde bestilt oppholdsvær - og fikk det! Det er kjekt å sitte ute når en skal rense bær, for da slipper en å tenke på at en søler (og litt søl blir det jo...). Enten en er ute eller inne, er det fint med tid til de gode samtalene når en sitter slik sammen. 


Vi skylte bæra før vi renset dem og etterpå kjørte vi dem i foodprosessoren. Vi kjørte noe bare et par sekunder og noe litt mer, alt etter hvor fin/grovhakket vi ville ha dem. Det er viktig å ikke ha for mye oppi hvis en skal ha litt store biter. Etter hvert som en har kjørt bærene i foodprosessoren, hadde vi dem over i en stor kjele hvor vi rørte ferdig. 

Vi hadde ca. 150 g sukker og ca. 1 ss certo frysepulver pr kg bær. Frysepulveret gjør at syltetøyet blir litt tykkere - og sitter bedre på skiva. Om en ikke ønsker frysepulver, er det bare å kutte ut. Syltetøyet blir litt tynnere, men det smaker nok enda bedre. 
Det som er kjekt når en lager syltetøyet selv, er at en kan velge sukkermengden: mye eller lite - eller kanskje ingen ting om en ikke liker/tåler sukker. 
Her har vi starta på pakkeprosessen :-) Boksene som står foran på bildet, er "jordbærboksene" mine - og merkelappene står gjerne på i flere sesonger, slik at jeg bare skriver på nytt årstall 
 Vi smakte selvsagt på syltetøyet i går, men i dag har det vært sveledag her, så da har vi hatt både nyrørt jordbær- og bringebærsyltetøy (bringebæra har også begynt å modnes). 
I dag ble det bare "vanlige" svelene, men allergikeren har sagt til forloveden sin at når mamma tar fram takka og steiker sveler, så bruker hun å lage flere ganger de nærmeste dagene, og i og med at ingen av dem kan ha melk (og han heller ikke tåler gluten), så øyner de nok et håp om kokossveler i nærmeste framtid....


2 kommentarer:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com