torsdag 19. juli 2012

Frøbrød i leirgryte + "flettabrød"

(NB! med gluten, men uten melk/soya/egg/nøtter)

Jeg ble så inspirert da jeg lagde knafrie brød for et par uker siden, og her om dagen fant jeg ut at jeg ville prøve å lage brød i leirgryte. Vi skulle ha gjester til kvelds, så jeg bakte to ulike typer grovbakst, dette brødet i leirgryta og så noen andre "flettabrød" uten korn/frø
...det ser jo ikke vondt ut....

I motsetning til de knafrie brødene jeg lagde, er disse med "vanlig" gjærmengde. Det er også (dessverre) gluten i brødene, men de er uten melk og soya (senere tenker jeg å prøve dette brødet glutenfritt). Brødet blir stort, så en kan ev. redusere vannmengden om en vil ha et mindre brød. 

Oppskrift:
7 dl vann
1 pk gjær
1 ts salt
1/2 dl (oliven)olje
0,5 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
2 dl havregryn
2 dl grov rug
ca. 1 l hvetemel (til deigen blir passe fast)

Steikes i forvarmet gryte (som først har ligget 10-15 min i vann) ved 225 gradet i 40-50 minutter. 

(Jeg lagde deigen i kjøkkenmaskin og la den så over i en annen bolle fordi jeg trengte maskinen til den andre deigen)

Løs opp gjæren i lunkent vann (tørrgjær kan tilsettes rett i melet). Tilsett først salt, frø/korn, havregryn og rug. Ha i hvetemel til slutt, til deigen blir passe fast. Det er en fordel å ikke lage den for hard/fast. 
Jeg hevet den i ca. 1 time, og tok den så fram og "brettet" deigen litt med slikkepott slik jeg gjorde på de knafrie brødene. Jeg tok ikke deigen ut på benken nå, men gjorde det mens deigen var i bollen. 
 Så satte jeg deigen til side mens jeg varmet opp leirgryta. Den hadde først ligget i vann i 10-15 minutter, og så satte jeg den inn i kald ovn og varmet den opp sammen med ovnen til 225 grader. Kna deigen så litt sammen igjen/form brødet, enten med slikkepott eller med hendene (i bollen) og legg den over i den varme forma. Lag gjerne noen snitt i brødet, sett på lokket og sett den inn i ovnen. Ta av lokket de siste 10 minuttene.
 Da er brødet ferdig stekt. Ta det ut av forma og avkjøl det på rist. 


Jeg lagde også noen "flettabrød" denne kvelden. De er uten frø/korn med tanke på dem som ikke liker det. Grunnoppskrifta er den samme, men korn/frø er bytta ut med grov sammalt hvete og mer havregryn. 

"Flettabrød"
7 dl vann
1 pk gjær
1 ts salt
1/2 dl olje
3-4 dl havregryn
3-4 dl grov sammalt hvete
ca. 8-10 dl hvetemel (kom litt ut av tellinga av hvor mange dl jeg brukte...)

225 grader i ca. 15 minutter

Lag vanlig gjærdeig som over. Heves ca. 1 time.
Del deigen i 8 deler som trilles ut til pølser. Tvinn to pølser om hverandre og sett dem på steikebrettet. Etterhev ca. 15-10 minutter og steik ved 225 grader i ca, 15 minutter. Brødene kan gjerne pensles med en blanding av egg/(ris)melk og strøs med f. eks. havregryn, men jeg valgte å ha dem uten det denne gangen. 
(Hvis en ønsker fine/lyse brød, kan en bytte ut havregryn og sammalt mel med hvetemel) 

Da er brødene klare. Finn fram noe godt pålegg - og spis i vei! 
PS. Det lønner seg å avkjøle et store brødet godt før en skjærer i det! 

2 kommentarer:

  1. Hei. Det så spennende ut. Hadde du på lokket hele tiden- eller tok det av mot slutten av steketiden?

    SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com