onsdag 4. juli 2012

Havre-polarbrød, med- og uten alt

For noen uker siden prøvde jeg på å lage grove polarbrød, og de ble gode, men jeg ville også prøve på en finere/lysere utgave. I dag ble det derfor havre-polarbrød, og jeg lagde både "vanlige" og "uten alt". Begge delene smakte supert - og vi hadde de også som tilbehør til wok-middagen vi hadde den dagen. 

Jeg tok utgangspunkt i den oppskriften jeg brukte tidligere, men jeg lagde den blant annet litt større, slik at det ble 20 stk. 
Havre-polarbrød "uten alt" (20 stk)
3 dl vann
4 dl risdrikk (ev. annen melk/melkeerstatning)
1 dl olje
1 pk gjær
1,5 ss fiberhusk
1 ts salt
2 ss honning (ev. sukker)
200 g glutenfrie havregryn (jeg knuste dem i foodprosessor)
ca. 600 g glutenfritt mel (Semper finmix)

Steiking: ca. 225 grader i 8-10 min

Varm vann, risdrikk og olje til 37 grader. Løs opp gjæren (tørrgjær kan blandes rett i melet). Tilsett fiberhusk og la det svelle i ca. 10 minutter. Ha i salt, honning og (knuste) havregryn og til slutt det glutenfrie melet til deigen blir passe fast. Jeg bruker kjøkkenmaskin og lar den gå i ca. 5 minutter. 
Jeg har så deigen over på benken (tupperwares bakeunderlag er supert) og knar den sammen til en stor bolle. Dekk den med et klede og la den heve i ca. 30 minutter (ferdig hevet på bildet).
Del deigen i 20 emner, lag boller - og klapp dem flate. Jeg brukte kjevle på de første, men det var like enkelt å bare klappe dem ut. 
Legg dem over på steikeplata og stikk små hull i dem (jeg brukte en stor fyrstikk, men strikkepinne/bakepinne går også greit). La dem heve ca 10-15 min. Steikes ved ca. 225 grader i 8-10 minutter. Det er vanskelig å få farge på glutenfritt bakeverk, og særlig ved så kort steiketid, men står de for lenge, blir de tørre, så la dem heller være lyse...
Nam, nam. Deilige nystekte havre-polarnbrød :-)
_________________________

Havre-polarbrød "med alt" (ca. 25-30 stk)
4 dl melk (eller f. eks. risdrikk)
2 dl vann
1 dl olje
1 pk gjær
1 ts salt
2 ss honning eller sukker
3 dl havrekli (hadde ikke havremel)
hvetemel til passe fast deig, ca. 14 dl

Steiking: ca. 225 grader i 8-10 min
Varm melk, vann og olje til 37 grader. Løs opp gjæren. Tilsett salt, sukker/honning og havrekli. Ha så i hvetemel til deigen blir passe fast. Jeg bruker kjøkkenmaskin også her, og lar den gå noen minutter. Heves ca. 30 min. Selv om væskemengden er lik, ble det litt flere av disse. Jeg lagde små boller her også, kjevlet dem litt ut, lot dem ligge et par minutter og kjevlet dem så ferdig. Stikk små hull og etterhev i ca. 15 min. Steikes og avkjøles på rist. 

Jeg forbinder polarbrød med ferie i Sverige. Det var der vi fikk smaken på dem. Jeg liker veldig godt bringebærsyltetøy og brunost/prim på dem, men så tåler jo jeg det... Bringebærsyltetøy og banan er heller ikke å forakte. 
Polarbrødene kan selvsagt også serveres med annet pålegg, f. eks. spekeskinke, ruccula og cherrytomat og løvtynn herregårdsskinke (Finsbråten) med cherrytomat og basilikum. Litt melon smaker også godt til :-) De smakte også godt til wok-middagen, så bruksområdene er mange. 

Bak - og nyt!

23 kommentarer:

 1. Jeg blir veldig inspirert av bloggen din! Jeg har ikke noen matallergikere i familien, men finner mye nytte i oppskriftene dine likevel! Tusen takk :)

  SvarSlett
 2. Dette så godt ut og skal prøves :) Veldig bra bilder og beskrivelser i bloggen din. Takk for at du deler.

  SvarSlett
 3. Bare hyggelig. Håper polarbrødene vil smake. Jeg må visst bake flere, for jeg tror det er tomt snart...

  SvarSlett
 4. Så kjekt å høre :-)
  Mye av allergimaten jeg lager/baker, er i utgangspunktet "vanlige" oppskrifter der jeg bytter ut mel, melk, margarin ol for å få det til å passe til dem som har allergi, så hvis du ikke er allergisk, er det bare å "bytte tilbake" ingrediensene :-)

  SvarSlett
 5. Jeg kan med hånden på hjerte anbefale disse og si det er de beste jeg har smakt :) 

  SvarSlett
 6. Tusen takk for at du deler oppskriftene med oss. Jeg bakte disse polarbrødene i dag, og sønnen min på 8 (som har cøliaki)var helt i ekstase! "Mamma, dette er det beste jeg har smakt. Det er første gang i mitt liv at jeg har spist polarbrød!" Endelig kunne også han spise disse runde brødene som storebroren har spist i alle år...

  SvarSlett
 7. Så godt å høre at han likte dem - og det er jo kjekt å kunne spise det samme som de andre. De "vanlige" er også gode... Bruk gjerne oppskrifta som grunnoppskrift - og prøv deg fram med ulike typer mel, fint/grovt og det som likes. Ulike frø kan også brukes, f. eks. solsikkekjerner

  SvarSlett
 8. Hei du.
  Disse polarbrødene såg veldig gode ut (og sikkert mye billigere i lengden enn å kjøpe ferdige polarbrød på butikken....), men jeg lurte på en ting.. Tror du det går fint å bytte ut melet, havregrynet og melka med vanlige varer (altså med gluten osv)?
  Jeg har ingen allergier, så det å lage de glutenfrie blir litt unødvendig på en måte.. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei krepsen.

   Hvis du ser nederst i innlegget, så finner du oppskrift på "vanlige" ("med alt"). Der har jeg brukt vanlig melk, havrekli (i mangel av havremel) og hvetemel. Hvis du ønsker andre typer mel (rug, bygg, sammalt hvete, havregryn...), kan du sikkert bare bruke oppskrifta som grunnoppskrift og bytte i vei.

   Lykke til.

   Slett
 9. Hei Tove, nå er det jeg som "låner" fra deg:) Skal bake disse i morgen, men må prøve meg med bokhvete i stede, da jeg ikke har havre;) Håpe du har hatt ein fin sommer:)

  SvarSlett
 10. Vet ikke lenger hvem som låner av hvem nå.... :-)

  Jeg trodde vi hadde flere polarbrød i fryseren her, men det var visst tomt, så jeg må nok lage jeg også. I kveld ble det gulrotkaker, både med - og uten alt. Skal feire 2x50 + sølvbryllup i helga, så da må trenger vi litt kaker.

  Ellers har vi hatt en fin sommer så langt - og satser på det samme videre. God sommer videre til deg også

  SvarSlett
 11. Sitter å spiser nybakte polarbrød akkurat nå. og de var kjempegode!
  Flott at du deler oppskriftene dine!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre :-)

   Det kommer flere oppskrifter etter hvert. Jeg lagde snickerskake på formiddagen, men den er ikke så veldig allergivennlig, så akkurat nå lurer jeg på hvordan man kan jukse for å lage den "uten alt" (bl.a. uten peanøtter)...

   Slett
 12. Tusen hjertelig takk for oppskriften! Her var guttene mine i ekstase over å få polarbrød. Spesielt min største gutt som før spiste vanlige polarbrød, syns disse var mye bedre en vanlige fra butikken! Syns selv de var super gode! Vi brukte havremelk i stede for rismelk. Fikk beskjed i fra guttene at vi måtte lage mer av disse en annen dag! Carina.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott!

   Det er slike tilbakemeldinger som gjør det verdt å ha blogg.... :-)

   Slett
 13. Hei! Jeg er mormor til en som trenger "uten alt"(egg, melk, div mel, gluten, og gjær). . Har du noen erfaring med polarbrød uten gjær? Hilsen Momo

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei "Momo".

   Jeg hadde ikke erfaring med det.... MEN: i dag har jeg søkt rundt på nettet for å se om jeg kunne finne oppskrift på det - uten å finne! Resultatet ble da at jeg prøvde å bake det med min egen oppskrift somjeg lagde der og da. Resultat: gode polarbrød uten gjær, melk, gluten, egg.... Om du sender meg en mail (tovejohansen62@gmail.com), kan jeg sende deg oppskriften. Jeg skal legge den ut, men har noen andre oppskrifter som "venter på tur".

   Slett
 14. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 15. Nå har jeg nettopp spist disse!!! Fantastisk gode:)
  tusen tall for oppskrift.
  mvh Hildegunn

  SvarSlett
 16. Takk for super oppskrift! Jeg prøver å bake mest mulig naturlig glutenfritt og erstattet de 600 g semper med 200 g semper + 250 g jyttemjøl. Det funka kjempebra:-) Neste gang skal jeg prøve å øke mengden havremel for å få de litt grovere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding! Nå fikk jeg også lyst på polarbrød.... Det som er greit med slike oppskrifter, er at man kan bytte ut/variere typer mel man bruker. Jeg liker også godt havregryn/havremel, syns det gir god smak. I det siste har jeg også brukt en del Schär fiberbakst. Fungerer også bra.

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com