tirsdag 10. juli 2012

Mine første knafrie brød

Forrige uke prøvde jeg meg på knafrie brød, med oppskrifter (og fremgangsmåte) fra boka Smakfulle glutenfrie brød av Lene Simonsen. Når jeg først skulle teste ut dette, slo jeg like godt til og lagde tre sorter: Lyst brød, Grovt brød og Frøbrød. 

For dem som ikke tåler så mye gjær, er disse brødene supre. 1/4 ts tørrgjær på ett brød, er ikke så mye... Jyttemelet er godt egnet til slik bakst, så jeg brukte det. I boka kan du lese mer om denne type baking, hvilke fordeler det er.

Når en ser framgangsmåten og hvor lang tid en trenger, kan en fort tenke at dette er innviklet, men brødene er VELDIG enkle å lage. Man trenger litt flere timer enn man er vant til, men til gjengjeld er det lite oppvask og søl. Det kan bli litt mel på benken, men ingen deig som ligger klistret fast der...

Kjøp gjerne boka og les mer + se bilder. Det er ulike typer bakst i boka, også en del oppskrifter med surdeig. Det må jeg nok også prøve en dag!

Besøk gjerne Lenes blogg eller facebook-siden hennes. Du finner en del oppskrifter + framgangsmåte for å lage slike brød på bloggen - og ellers får du oppskrift på brødene jeg bakte her.

 Du får oppskriften på Grovt knafritt brød her. Du finner den også på Lenes blogg. Den er gjengitt med tillatelse fra Lene Simonsen (* se kommentar nederst i innlegget). Bildene har jeg tatt. 
Grovt knafritt brød: 
150 g Jytte Teff 
150 g Fibra Teff 
100 g glutenfrie havregryn 
1/4 ts tørrgjær 
1,5 ts salt 
6 dl kaldt vann

Framgangsmåte: 
Bland alt det tørre og tilsett vannet. Rør kjapt sammen med ei sleiv/skje. Deigen skal være ganske løs. Ha plastfolie over bakebollen (jeg glemte å strø på mel, skulle visst være det...). Sett deigen til heving på kjøkkenbenken i 18–20 timer. 
Når deigen har hevet alle disse timene, strøs godt med mel (Jytte Original) på et bakepapir (eller bakeplate av plast). Hvelv deigen på melet og brett den løse deigen cirka 8 ganger inn mot midten med en slikkepott. Jeg kom ut av tellinga, men det gikk greit likevel :-)
 Sett  bakebollen over deigen, og la deigen heve i to timer til. 
Etter cirka 1½ time settes ovnen på 270 grader (min ovn går ikke så høyt, så jeg hadde den på max, ca 240-250 grader). Den ildfaste forma med lokk settes samtidig inn i ovnen for oppvarming. Når ovnen er varmet opp, tas forma ut og deigen hvelves over i forma. 
Sett på lokker og sett den i ovnen. Senk temperaturen til 260 grader (jeg hadde min på max hele tiden). Stek brødet med lokket på i 30 minutter for lyst og grovt brød og 40 minutter for frøbrødet. Sett så ned gradene til 250 (min ovn fortsatt på max...) og ta av lokket, og stek i nye 20 minutter. Brødet får en mørk, sprø skorpe. Avkjøl brødet på rist.
Gi oss i dag....
...vårt daglige brød - og masse godt pålegg. 
En vellykket kveldsmat med tre typer knafrie, glutenfrie brød. Fra venstre: lyst brød, frøbrød og grovt brød. Alle måtte spise brød "uten alt" denne kvelden, men når det gjaldt pålegg, var det både med - og uten alt å velge mellom: eggerøre, spekeskinke, baguettskinke, røkt laks, eggesalat, kaviar, skinkeost, gul- og brunost, fetaost, syltetøy, melon, druer, tomat, rømme.... 

Skulle nesten tro det var fest - og det var det vel egentlig også - med hele familien samlet.

Ha en fin tirsdagskveld!Jeg misforsto Lene da jeg spurte om jeg kunne legge ut oppskriftene, derfor er oppskriftene på "Lyst knafritt brød" og "Knafritt frøbrød" fjernet i dag, 11/7. Det grove kunne ligge her, da det allerede er publisert på bloggen hennes og også på TV2. 
Vil du lage de andre to brødene: løp og kjøp boka! Den er verdt å ha i hus. Jeg lånte bok av forloveden til sønnen vår, men kjenner at jeg bare MÅ ha den :-). 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com