fredag 28. mars 2014

Melkefrie boller med speltmel

I helga har vi et stort arrangement for barn/unge, 24 hours, her i Bø. 
Som ansvarlig for matserveringen syns jeg det er fint å legge til rette for at flest mulig med allergi/intoleranser ol. kan få mat hos oss - og slippe å ha med selv. 

Vi har prøvd å legge til rette for dem som trenger mat uten gluten, melk, nøtter, egg og svin + de som trenger vegetarmat. Jeg har sendt ut informasjon til foresatte i forkant og har hatt kontakt med flere av dem. 

I går fant jeg ut at jeg skulle lage melkefrie boller med speltmel, slik at et av barne kunne få slike boller. Jeg lagde også noen melkefrie hveteboller, så inkludert dem, skulle omtrent alle "bolle-behov" være dekket (det er noen andre som baker glutenfrie boller - og "vanlige" boller). Foruten boller skal vi servere pølser med brød/lompe, to brødmåltid og istårn... 
___________

Spelt er et ""urkorn" - og regnes som opphavet til hveten vi kjenner. Du kan lese mer om spelt f.eks hos Opplysningskontoret for brød og korn. Spelt inneholder gluten, så de med cøliaki kan ikke bruke dette. Det er mange som tåler spelt bedre enn hvete, og det blir flere og flere som bruker det. 

Melet hadde gode bakeegenskaper - og jeg fikk 20 store, luftige og gode boller av denne porsjonen. 


Melkefrie speltboller (ca. 20 stk)
100 g melkefri margarin/smør (eller "vanlig" utgave)
3,5 dl risdrikk (eller melk)
1 pk gjær (trengs ikke dobles selv om porsjonen dobles)
100 g melis (eller sukker)
1/2-1 ts kardemomme
ca. 700 g siktet speltmel (eller hvetemel)
-------
pensling: risdrikk
steiking: 200-225 grader i ca. 10 minutter
----------

* smelt smør/margarin, ha i risdrikk og varm væsken til 37 grader
* løs opp gjæren i væsken (jeg bruker alltid fersk gjær)
* tilsett kardemomme og melis
* til slutt har du i mel til deigen blir passe fast. Den kan godt være litt klissen - og så kan du tilsette mer mel ved utbakingen
* dekk til deigen og sett den til heving i 30-40 minutter
* ha deigen ut på bakebordet og del den i 20 emner
* bak ut bollene
* etterhev i ca. 15-20 minutter
* pensle med risdrikk (ev. egg om du tåler det)

*steik bollene ved 200-225 grader i ca. 10 minutter
* avkjøl et par minutter på steikebrettet og legg dem så over på rist
Klart for et stort 24-timers arrangement for ca. 250 barn/unge i morgen og søndag...
...med blant annet deilige melkefrie speltboller på menyen... 

NB. Skal du ha søtt pålegg på bollene, kan gjerne melismengden reduseres. 
Jeg hadde litt ekstra margarin i deigen, da risdrikken er magrere enn melk. 

God helg!


6 kommentarer:

  1. Kjekt at det er noe som "alle" kan spise :)

    SvarSlett
    Svar
    1. De smakte jo helt likt som "vanlige" boller. Eneste forskjellen var vel prisen på melet.... :-)

      Slett
  2. Disse så jo lekre ut :) kanskje jeg må prøve å lage de en dag :D liker å prøve nye ting :) flott blogg du har her

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for gode ord - og lykke til med speltbollene.

      Tror faktisk jeg vil prøve spelt i sukkerkringlene neste gang jeg skal lage det...

      Slett
  3. Hei.
    Nettopp lagd disse bolllene. Litt mer brunfarge(/orange) enn det bør men jeg er så redd det jeg lager skal være deigete inni.Heldigvis hverken brent eller deigete.
    Deigen var så god å jobbe med. Nå har ikke jeg sånn all verdens med bakeerfaring men prøver ut div nå pga diett. Beste deigen så langt. Brukte lite av de siste 200g mel så tipper jeg brukte 5-600 g.Tusen takk for god oppskrift. Smakte bra:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hyggelig å høre!

      Jeg har bakt disse bare én gang, men kunne tenke meg å bruke mer speltmel i slik bakverk. Syns ofte bakst med fint hvetemel kan være litt hardt for magen, så spelt e ret godt altrenativ. Dumt at det er så dyrt - på samme måte som glutenfritt mel :-(

      Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com