søndag 19. januar 2014

Red curry paste

For å få lagd red curry-kyllinggryte, som bloggleser Mari tipset om vial mail (oppskrift finner du her), måtte jeg lage red curry paste selv. Alle ferdigtypene jeg fant i butikker, inneholdt hvitløk, og da var det utelukket for meg.

Jeg leita rundt på nettet etter en egnet oppskrift, men det var ikke mye å finne. Som regel dukka det bare opp oppskrifter med denne krydderblandingen i, men så kom jeg over bloggen "Det store kokebokprosjektet", og der fant jeg oppskrift på Thai red curry paste.Jeg har vært på Asiamat og handlet. Det ble både ingredienser til red curry paste og kyllinggryte + litt frukt
Jeg handlet det meste av ingrediensene på Asiamatbutikken her i Bø, men de manglet noe av det i og med at de hadde slitt med å få tak i varer nå etter jul. De manglet bl.a. galangalrot, så jeg erstattet det med ingefær. Kaffirlime ble erstattet med vanlig lime, og i og med at de ikke hadde korianderrot, satset jeg på at det holdt med korianderfrøene jeg hadde i. Hvitløk tåler jeg jo ikke, og droppet det, men det kan du jo ha i om du ønsker. Jeg droppet også shrimp paste (shrimp = reke) - da noen snakka om at dette hadde meget spesiell smak. Jeg sjekket også ferdige bokser/glass med red curry paste, og der var det ikke, men oppskriften som jeg tok utgangspunkt i, var thai red curry paste, så kanskje det er mer vanlig med shrimp paste i thai-utgave
Toves utgave av red curry paste
8-10 små tørkede chillier 
1 ss korianderfrø

2 ts kuminfrø

2 ts hvite eller svarte pepperkorn
 (jeg brukte hvite)
3 sjalottløk (eller en liten løk)

1 ss galangalrot eller ingefærrot, revet 
2 ss sitrongress, skåret i små biter (mest fra den hvite delen)
3 ts revet skall eller saft av en kaffirlime (eller lime)
1 ts havsalt/maldonsalt

I tillegg skulle det være: 
1 ss skrapet og hakket korianderrot og stilk.
12 hvitløksbåter eller 2 kinesiske hvitløk
1 ts shrimp paste
16 chili istedenfor 8-10 som jeg brukte...
Rist korianderfrø, kuminfrø
 og pepperkorn
 i panna. Det skal begynne å lukte godt krydder, men det skal ikke bli brent.
Så må frøene knuses/males. Mange har sikkert en mørtel for å knuse krydder, men man kan også bruke en løkkutter, slik som denne fra Tupperware, foodprosessor, kjelvle - eller kaffekvern, som forfatteren av bloggen "Det store kokebokprosjektet" bruker...
Finhakk sitrongress
La chilien ligge i bløt i ca ti minutter. Skjær den opp og skrap ut frøene. Det kan være greit å bruke engangshansker til denne jobben...
Bland så alle ingrediensene i f. eks. løkkutteren, som jeg altså brukte, eller en foodprosessor. 
Her er min krydderblanding ferdig: 9-10 ss med red curry paste
3 ss ble brukt i Red curry-kyllinggryta som bloggleser Mari tipset meg om...
...og 2x3 ss ble frosset ned til seinere bruk.

Kjekt med hjemmelagd krydderblanding :-)

Krydderblandingen kan oppbevares i kjøleskap i ca. ei uke, men da må du ha litt olje på toppen, slik at den holder seg fersk. 
____________

Helgas fruktfat. 
Jeg bare måtte kjøpe noen klemetiner med blad på da jeg handlet på Aisamat....

Ha ei god uke!


5 kommentarer:

 1. Så spennende med hjemmelaget krydderblanding. :D
  Syns det er best jeg da for da vet jeg hva de inneholder og så slipper man alle disse antiklumpemidlene, konserveringsmidlene osv...
  Så jeg lager tacokrydderblanding, rub`a`dub (grillkrydder) og urteblandinger selv.

  Ellers vil jeg gratulere deg og mannen din med det nye barnebarnet. Skjønn tulle med ett herlig navn. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Glemte forresten å si at jeg skal absolutt prøve å lage curry paste selv for den så veldig god ut. Heldigvis så tåler vi hvitløk og liker det alle sammen, så jeg skal lage orginaloppskriften.

   Slett
  2. Her er det også hjemmelagd tacokrydder (http://www.utenalt.com/2012/06/hjemmelaget-tacokrydder.html) - og i tillegg har jeg et glass med krydder til "julekylling" (http://www.utenalt.com/2013/08/julekylling.html). Lykke til med red curry-blandingen.

   - og takk for gratulasjoner. Vet kanskje ikke helt hvem du er, men du kjenner kanskje Monica og Simon? Barnebarna (to jenter og en gutt) er i alle fall en utrolig velsignelse for oss :-)

   Slett
 2. Nei, jeg kjenner ikke Monica og Simon, men jeg leser bloggen til Rebekka og det var der jeg leste om at Monica hadde født. :D

  SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com