mandag 27. januar 2014

Polarbrød uten gjær

(og egg, gluten, melk, nøtter og soya)
Da jeg fikk spørsmål fra "Momo" om jeg hadde erfaring med polarbrød uten gjær, og jeg ikke hadde det, fant jeg ut at jeg måtte prøve...

Jeg leita lenge på nettet etter oppskrifter, men jeg endte hele tiden opp med oppskrifter der det var gjær, eller der det var så mange ingredienser/meltyper jeg ikke hadde - eller hadde hørt om, at jeg endte opp med å prøve meg fram ved å ta utgangspunkt i oppskrifter på min egen blogg.

Jeg har tidligere prøvd med ulike typer mel i polarbrød, både fint og grovt og med ulike typer frø/korn, og det er selvsagt mulig her også. 

Jeg hadde en eller annen følelse av at det skulle være litt hornsalt i oppskriften, men mulig det hadde blitt samme resultatet uten. Neste gang skal jeg prøve med litt natron og edikk. Det fungerer ofte godt sammen, bl.a. i Crazy Cake (selv om ikke det ligner polarbrød...). Det kan altså komme flere oppskrifter. 

Det som er veldig kjekt med slik bakst, er at du har det det ferdig på kort tid. Du trenger ikke stort mer enn en halv times tid, så har du både lagd deigen og forma brødene - og stekt dem. 

Polarbrød uten gjær, egg, gluten, melk, nøtter og soya... (9-10 stk)
300 g Semper grovmix (annet mel/blanding)
2 ts bakepulver
1 ts hornsalt
3/4 ts salt
2 ts sukker
3 dl risdrikk/rismelk (annen melk/væske)
0,5 dl olje

225 grader i ca. 10 minutter

* Bland alt det tørre. 
* Ha i risdrikk og olje og bland alt til en smidig, litt klissen deig. 
* Form boller med hendene eller med en isskje og klapp dem så flate, 10-12 cm i diameter. 
Jeg brukte olje på isskjea/hendene til denne jobben. 
* Lag små hull i brødene, f. eks. med en fyrstikk, tykk strikkepinne/bakepinne 
- eller enden på en visp til mikseren - slik jeg gjorde.
 
* Steik brødene ved 225 grader i ca. 10 minutter. 
* Om du vil ha litt farge på dem, kan du ha dem under grillen i ovnen på slutten av steiketiden, men vær obs så de ikke blir brente.
Server gjerne polarbrødene nystekte - da er de nok best. Jeg er svak for syltetøy og brunost, ev. prim, men jeg tåler jo melkeprodukter. Det er ellers mulig å ha på det pålegget du liker og tåler, enten det er søtt eller salt. 

Jeg tror det er lurt å fryse brødene ned ganske fort. Jeg frøs ned og tok opp til frokost dagen etter og varma dem i brødristeren - og de smakte veldig godt da. 
Jeg har ikke prøvd å la dem ligge framme og spise dem etter noen timer/dager.


Andre oppskrifter på polarbrød (med gjær) finner du her:
Havrepolarbrød med - og uten alt
og
Polarbrød - grove.

PS! Polarbrød er fine å bruke til minipizza :-)

8 kommentarer:

 1. Hei igjen!

  Du er jammen flink! Skal prøve oppskriften din, som for øvrig ikke er ulik det jeg har prøvd. Barnebarnet synes det er et fint alternativ til brødskive. Tar ut av fryser og tiner i brødristeren. Er veldig fornøyd! Jeg tar litt linfrø og solsikkefrø i også så det blir litt tyggemotstand!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg putter gjerne grovt i det meste, enten det er rundstykker, polarbrød - eller vafler. Vafler med linfrø, solsikkekjerner, havregryn og grovmix (uten, eller lite, sukker) er supergodt - og bør prøves om du ikke alt har gjort det. Like sunt (sunnere?) enn mange av de glutenfrie brødene.

   Slett
 2. Fantastisk gode polarbrød!! Takk for oppskrift, og mange andre gode oppskrifter.

  SvarSlett
 3. Takk for god oppskrift! Jeg gjorde den lavfodmap ved å bruke laktosefri ekstra lettmelk,rismel og bokhvetemel. Veldig gode både ferske og etter at de har vært fryst(tinte de i posen på kjøkkenbenken). S

  SvarSlett
 4. Hei :) Disse ble kjempegode! Men jeg skulle gjerne sløyfet sukkeret for å gjøre de litt sunnere. Er det mulig, eller vil det påvirke konsistensen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.

   Du kan helt sikkert kutte ut/ned på sukkeret. Vil du ha litt søtningsstoff, kan du f. eks. velge en god honning (bruker det noen ganger), kokossukker eller frukt/bær. De blir også gode med solsikkekjerner/frø i. Lykke til med baksten.

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com