onsdag 22. januar 2014

Red curry-kyllinggryte

Det er alltid hyggelig å høre fra blogglesere, enten via kommentarer på innlegg - eller mail (tovejohansen62@gmail.com). For noen uker siden fikk jeg mail fra Mari som sendte med en oppskrift på en kyllingrett som hun tenkte jeg kanskje hadde lyst til å prøve - og det hadde jeg selvsagt lyst til.
Takk til Mari!

I oppskriften skal det være red curry paste, men alle typene jeg har funnet i butikker, inneholder hvitløk - og det tåler jo ikke jeg. Jeg har leita litt på nettet og til slutt fant jeg en oppskrift, vel og merke med hvitløk, men da gikk det jo an å la være å tilsette det. I og med at vi ikke er så vant med "hot" mat, reduserte jeg mengden chili. Jeg handla de fleste av ingrediensene på Asiamat i Bø, men de har slitt med å få inn de varene de skulle hatt nå etter jul, og de mangla blant annet gangalrot og korianderrot. Galangalrota ble erstattet med ingefær - og korianderrot ble utelatt (det er korianderfrø eller i blandingen) - og kaffirlime ble erstatte med vanlig lime (hjemmelagd red curry paste: se her). I tillegg manglet de limeblader som skulle være i selve gryta, så det ble også utelatt. 
MARIs RED CURRY-KYLLINGGRYTE (4 porsjoner)
4 (ca. 7-800 g) kyllingfileter 
olje/smør til steiking
3 ss red curry paste (hjemmelagd type finner du her)
1-2 bx kokosmelk (ikke light, jeg brukte 1,5 bx)
2 ss fiskesaus*
gulrot (så mye du ønsker, jeg brukte ca 250 g)
paprika (så mye du ønsker, jeg droppet dette, da jeg ikke tåler det så godt)
1 neve limeblader (fikk ikke tak i det, så måtte droppe det - også)
fersk koriander (jeg hadde litt lite, men brukte det jeg hadde)
____
Ev. jevning av litt vann og maizena (f. eks. 1/2 dl vann + 1-2 ts maizena)
Jeg hadde også en liten ts sukker i gryta

* I og med at sønnen vår ikke tåler fisk, tenkte jeg å prøve med fond/buljong neste gang

Del opp kyllingfiletene i biter/strimler og steik dem i olje/smør noen minutter. Ha over red curry-paste og bland dette godt med kyllingen. Steik et par minutter til.
Ha over kokosmelk, fiksesaus og limeblader (de manglet det på Asiamat, så jeg måtte droppe det).
Noen minutter før servering, tilsettes gulrot- og paprikabiter (jeg droppa altså paprika fordi jeg ikke tåler det så godt). Ha i litt fersk koriander før servering. 


Hvis du syns sausen blir for tynn, kan du lage en jevning av litt vann og maizena. Litt sukker gir retten en "rundere" smak. 
Nystekte nanbrød uten gluten og melk - oppskrift kommer til helga....
Server gjerne kyllinggryta med basmatiris og nystekte nanbrød.
_______
Når du koker risen, anbefaler Mari denne måten: 
Varm (nøytral) olje/smør i en kjele. Tilsett finhakket hvitløk, salt og tørr ris og la det surre til du begynner å kjenne hvitløkslukta. Da tilsetter du vann og koker risen ferdig.

I og med at jeg ikke tåler hvitløk, brukte jeg i stedet litt finhakket gul løk.

God middag!


8 kommentarer:

 1. Kjempestas å finne "min" oppskrift på bloggen din :-D Nå fikk jeg veldig lyst på curry, hærlige bilder, kjenner lukta av krydder helt til Trondheim :-D

  SvarSlett
 2. Gleder meg til nanbrød oppskriften!

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal få lagt den ut til helga. MULIG jeg greier å få lagd det en gang til for å prøve med annen væske (brukte kokosmelk sist)

   Slett
 3. Så kjempegodt ut! Og naan brød også er jo så fantastisk godt! Vet IKKE hva jeg skulle gjort hvis jeg ikke tålte hvitløk, hehe. Men det er jo ikke noe man velger selv da..
  Da er det kjempebra at du finner gode alternativer og at man ikke blir hemmet av allergiene sine :)

  Ønsker deg en god helg!
  hilsen Ellinor

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvitløk smaker jo godt (selv om det ikke alltid lukter godt...), men hvis jeg får det i meg, blir jeg ikke helt god når det har gått noen timer... :-( Dette fører til at jeg må lage mye av maten fra bunnen av, men det er jo både sunt og godt.

   Ha ei god helg, du også.

   Slett
 4. Å denne tror jeg vi må prøve her. Ikke lett å finne gode gryter uten melk :) Men er det melk iden ferdige curry pasten tror du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm...

   Jeg sjekka flere typer, både på Meny og Asiamatbutikken, men var bare fokusert på hvitløk. Jeg trodde ikke de inneholdt melk, men kan dessverre ikke garantere det.

   Det er kanskje ikke så mange oppskrifter på gryter på bloggen, men noen er det nok. Har brukt mest erlet der jeg har erstattet melk. Det er ellers oppskrifter både på supper og andre middagsretter, så du får se under middagsetiketten om du finner noe som kan friste :-)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com