lørdag 25. januar 2014

Nanbrød

Da jeg lagde red curry-kyllinggryte sist helg, prøvde jeg også på nanbrød uten gluten og melk (jada, mannen min må teste ut allergimat sammen med meg...). Jeg sjekka ulike oppskrifter på nettet, og de var ganske ulike. Jeg tror at den eneste fellesnevneren, var melk/yoghurt. Noen var med egg, noen uten, de fleste var med gjær, men jeg fant også uten. Noen inneholdt melk, andre yoghurt/matyoghurt. Det var altså mye å velge i, men jeg brukte Tines oppskrift som utgangspunkt, men jeg måtte jo tilpasse den på flere måter. Jeg syns de hevet/boblet seg litt dårlig, men de smakte veldig godt. 

Jeg valgte å bruke kokosmelk som væske - i og med at det var kokosmelk i kyllinggryta jeg også lagde. Jeg har imidlertid lyst til å prøve ut med annen type væske senere + prøve å lage uten gjær (med tanke på dem som ikke tåler det). Kanksje jeg også prøver andre meltyper. Jeg hadde litt tragant i deigen for å prøve å få den smidigere/seigere, men det kan hende at Certo frysepulver/fiberhusk hadde gjort samme nytten.

Egentlig hadde jeg tenkt å vente med publisering av dette innlegget til jeg hadde fått prøvd variantene som er nevnt over, men jeg vet ikke om det blir i helga, så da lager jeg heller et nytt innlegg senere når (hvis) jeg prøver igjen.

Før jul kjøpte jeg en pizzastein, og på bruksanvisningen sto det at den også kunne brukes til å steike rundstykker på. Jeg fant derfor ut at jeg ville prøve å steike nanbrødene på den. Jeg stekte derfor to brød på den - og to på vanlig oppvarmet steikebrett (med bakepapir). Det gikk greit på begge måtene, men de på pizzasteinen ble nok finest stekt. De fikk finest farge på undersiden, så jeg snudde den siden opp....

Nanbrød (4 stk á ca. 15 cm i diameter)
2 dl kokosmelk
2 ss olivenolje
1/3 pk gjær
3 ts sukker
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
1/2 ts koriander
1 kryddermål (1 ml) tragant (kan kanskje/sikkert sløyfes?)*
3 dl Schär mix B
ca. 1,5 dl Semper finmix

* Da jeg bakte krinalefse før jul, ble deigen så utrolig god og smidig. Jeg vet ikke om det var pga at jeg hadde brukt tragant, men i alle fall hadde jeg litt i denne deigen også. Neste gang skal jeg prøve uten....

Varm kokosmelk og olje til 37 grader og rør ut gjæren. Ha i sukker, salt, bakepulver og koriander. Bland tragant i litt av melet og tilsett det til deigen blir passe fast. La den heve ca. 1 time. 

Varm opp ovnen til maks grader (ca. 250 grader). Bruker du pizzastein, må den varmes opp samtidig som ovnen varmes. 
Ha deigen på benken, kna den sammen og del den i fire deler. Legg gjerne emnene på bakepapir og klapp dem flate. Mine kunne nok vært litt tynnere, jeg hadde de ca 15 cm i diameter. Skal ikke etterheves.
Steik i ca. 6 minutter, f. eks. på oppvarmet pizzastein (med litt maismel på)
- eller på bakepapir på steikeplate. Føøg nøye med - i og med at ovnen er svært varm
Brødene får gjerne finere farge på undersiden, så den kan ev. snus opp. Børst av ev. maismel på de som er stekt på pizzasteinen. 
Deilig, nystekte nanbrød som tilbehør til Red curry-kyllinggryte. 

GOD MIDDAG - OG GOD HELG

...og så kan det hende at det kommer flere varianter senere: annen type væske, uten tragant, med annet mel....


2 kommentarer:

 1. Jeg gleder meg til du lhar prøvd uten gjær og uten kokosmelk.
  Mvh Arna

  SvarSlett
  Svar
  1. ...det har gått i ett med jobb og flytte/vaskehjelp for vår datter/svigersønn de siste ukene, men nå blir det nok litt roligere, slik at jeg kan prøve ut litt igjen :-)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com