fredag 22. november 2013

Pastello

I dag har jeg en gjesteblogger, og det er vår kjære svigerdatter, Monica, som er gift med Simon, allergikeren vår. Tidligere delte hun oppskriften på "tryllekuler" og denne gangen deler hun en oppskrift på en brasiliansk matrett. 

Da jeg bodde i Brasil i ett år, var det pastello (uttales "pasteo") som var kosematen man spiste om man skulle ta noe lettvint nede i byen. Pastello er en slags deig som friteres med nær sagt hva som helst som fyll inni. I oppskriften under er en kopp en romslig kaffekopp.

Pastello "uten alt"
 Deig:
3 kopper Semper
1 kopp lunka vann
1 ss olje
1 ss eddik
1 ts salt

- Bland alle ingredienser til en smidig deig
----------
Forslag til fyll:
- Ost
- Kjøttdeig (må stekes og være avkjølt på forhånd)
- Skinkeskiver
- Grønnsaker (løk, paprika, mais, sopp)
- Saltpølse

(jeg bruker bare en type kjøtt hver gang)

- Kna deigen godt og kjevle ut til en stor leiv


- Stikk ut sirkler/rektangler (jeg målte rundt en frokosttallerken)
- Legg litt fyll midt på deigen og brett over (ikke ha mye fyll i hver) 
- Frityrstek 
- Snu dem med en hulløse e.l. når de får en småsprø, gyllen overflate
- Legg de ferdigstekte pastelloene på et tørkepapir slik at fettet kan renne av seg
- Pastelloen skal holdes i hånden i et tørkepapir/serviett og spises som den er.
- Server den gjerne med litt salat
Pastello "uten alt". 
De med gluten ser finere ut, men disse som er "uten alt", smaker likevel veldig godt :-)

ERFARINGER!
-Da jeg prøvde hjemme, brukte vi varm kjøttdeig, noe som førte til at deigen sprakk i frityrgryta. Dermed fikk pastelloen en del fett inni. Det er altså viktig å avkjøle kjøttdeigen først!

- Ikke ha for mye fyll i. Det er bedre med mange små, enn få store…

- De glutenfrie er vanskelig å få gylne, frityrstek max 1,5-2 min på hver side
_____________

Jeg prøvde oppskriften hjemme hos mine foreldre, som ikke er avhengige av glutenfritt, og da laget jeg en deig med vanlig hvetemel. Deigen ble noe lettere å kjevle ut, samt at den ikke sprakk da vi la i fyll. SÅ, dersom du ikke må ha glutenfritt, er det enklere å bruke vanlig hvetemel. Bare husk at om du har frityrstekt noe med gluten, må oljen tømmes og frityrkokeren vaskes før en glutenallergiker kan bruke den igjen.
Pastello "med alt". 

Hilsen Monica

 (- og god helg fra meg, Tove)


(alle bilder: Monica Bjerkelund Johansen)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com