onsdag 30. oktober 2013

Tryllekuler

I dag har jeg en gjesteblogger, nemlig vår svigerdatter Monica. Hun har skrevet ned et par oppskrifter med tanke på bloggen, og i dag blir det tryllkuler. Senere en dag blir det brasiliansk pastello...

Monica er gift med allergisønnen vår, og han må jo ha mat "uten alt", men det er også slik at hun ikke kan ha melk selv, så noen utfordringer har de der i heimen. De lager derfor det meste av maten uten gluten, melk, soya, nøtter + + +. Nå er det slik at Monica er gravid, og da er det kanskje enda noen flere utfordringer (og lyster) å ta hensyn til når det gjelder mat.
________________

Når søtsuget melder seg om ettermiddagen, prøver jeg å ikke finne sjokoladeplata eller noe anna usunt å putte i meg, særlig med tanke på vesla i magen. Jeg kom over «Ole Brumms barnekokebok» her om dagen, og fant igjen oppskrifta på tryllekuler som jeg laga noen ganger som liten. Disse smaker av sjokolade, og er ganske mektige, så prøvde meg på en porsjon for å se om ei kule eller to kunne stoppe søtsuget bedre enn ei rute med sjokolade. Eller ti ruter…
Tryllekuler
1 dl sukker
2 ss bakekakao
2 ts vaniljesukker
2 dl glutenfri havregryn (er de veldig store, kan de knuses først)
1,5 dl kokosmasse + litt ekstra til pynt 
2 ss soft spesial smør
1 egg

- Bland alt det tørre i en bolle
- Smuldre smøret med fingrene inn i det tørre
- Ha i egget og rør til alt er godt blandet
- Sett deigen i kjøleskapet i ca 30 minutter
- Hell kokosmasse utover på en plate/stor tallerken
- Bruk to teskjeer for å forme kuler, og trill dem i kokosmassen
- Oppbevar dem i kjøleskap
og glemmer man å rulle kulene i kokosmasse, så går det helt greit...

- Monica -


For "vanlig" utgave, er det selvsagt bare å bruke "vanlig" havregryn og annet smør.
__________________

Får du lyst på noe godt, er det bare å hive seg rundt og lage noen tryllekuler (selv om det kanskje er litt seint i kveld) :-)

(foto: Monica Bjerkelund Johansen)

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Har jo ikke prøvd dem selv, men husker vi lagde noe lignende da jeg var barn :-)

      Slett
  2. Går det ann å bruke no egg?
    Mvh
    Dortea

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Dortea.

      Som nevnt over, har jeg ikke lagd disse selv, men i oppskrifta på dem vi lagde som barn (negerboller), er det ikke egg i det hele tatt. I den oppskrifta er det smeltet smør. Kanskje det går an å prøve å kutte ut egget og smelte smøret i tryllekulene? Får dessverre ikke prøvd selv på noen dager, da jeg skal bort, men kunne vært artig å prøvd. Kan godt hende at "no egg" også går.

      Lykke til om du tester ut. Gi gjerne tilbakemelding

      Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com