lørdag 5. oktober 2013

Kjøttpudding med kålstuing

Om man går innom matbutikker nå om dagen, er noe av det første man møter i grønnsaksavdelingen: hodekål. De ligger der så fine og bare venter på at man skal kjøpe dem... Nå ligger de kanskje der først og fremst for å friste kunden til å lage fårikål, men jeg ble fristet til å lage kålstuing... Nå passer det seg vel ikke å bare servere kålstuing alene, så jeg måtte jo finne noe å servere den til, og da ble det kjøttpudding.  

Kålstuingen og sausen ble med melk denne gangen, men de kan også lages melkefrie (bruk melk/fløte som tåles og kutt ut brunosten i sausen). Kjøttpuddingen er uten gluten, melk, soya og egg. 
Det ligger også et par oppskrifter på kjøttpudding fra før her på bloggen (med grønnsaker: her og en "vanlig" utgave: her

Kjøttpudding
700 g kjøttdeig
1/2 ss salt
1 ss fond (buljong)
1/2 ts pepper
4 ss potetmel
3 dl vann
Rør kjøttdeig og salt sammen, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett resten av krydderet, så potetmel og vann. Ha kjøttfarsen over i en smurt, ildfast form og steik ved ca. 200 grader i ca 45-50 minutt. 
_________

Kålstuing
7-800 g hodekål
lettsaltet vann
---------
6 dl melk
jevning av: 1 dl melk + 4 ss glutenfritt mel (semper finmix)
muskat
salt
pepper

Kok kålen i lettsaltet vann til den blir myk. Slå av vannet og ha på melk. Kok opp. Rist/visp sammen jevningen og ha den i den kokende sausen, slik at den blir passe tykk. Kok i 5-10 minutter. Smak til stuingen med muskat, salt og pepper. 
________

Brunsaus
4-5 dl kjøttkraft (ev. vann + fond/buljong)
2 dl melk/melkeerstatning
4 ss glutenfritt mel (semper finmix)
sukkerkulør
salt/pepper 
litt brunost/geitost - om du tåler det

Visp ut melet i kald væske og kok opp under omrøring. Smak til med salt og pepper og ha i sukkerkulør til passe farge. Ha gjerne i litt brunost/geitost, om du tåler det. Det gir god smak. Litt sukker passer alltid i brunsaus, det gir en rund og fin smak. 

Kjøttpudding - 
- og kålstuing
Deilig middag: kjøttpudding, kålstuing, kokt potet, brunsaus og rørt tyttebær. 
Servert!

God helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com