lørdag 19. oktober 2013

Muffins og rundstykker med mye godt i...

Etter å ha vært i Spania ei ukes tid og hatt dager med mye opplegg etter at jeg kom hjem, måtte jeg planlegge tiden, slik at jeg fikk tid å bake litt.

På tirsdagskvelden bakte jeg derfor noen deilige matmuffins, "uten alt", til kvelds. De ble veldig gode, så jeg bestemte meg derfor å lage en versjon "med alt" på torsdag da jeg fikk besøk på "hytta" vår (les: et menighetslokale i Kviteseid). Jeg glemte selvsagt å ta med meg muffinsformene mine (teflon), og på butikken hadde de bare små former, så derfor lagde jeg rundstykker denne dagen
Muffins "uten alt"
Rundstykker "med alt"
Det er jo slik at i og med at allergikeren ikke bor heime, så blir det mannen min og jeg som sitter her og spiser allergimat når jeg lager innlegg til bloggen. Nå hender det jo at sønnen vår og kona hans stikker innom oss, og da er det jo kjekt å ha noe i fryseren...

Muffins
Muffins med mye godt (12 stk)
1 pk gjær
5 dl lunkent vann
1 ts salt (kunne vært litt mer)
1/2 dl olivenolje
1/2 dl linfrø
1/2 dl solsikkekjerner
2 dl havregryn
ca. 8 dl glutenfritt mel (jeg brukte Finax lågprotein mjölmix)
------
1 gulrot
1 liten løk
100 g kjøttpålegg/skinke (jeg brukte Go' og mager servelat)
1/2 boks mais
basilkum
------
225 grader i ca. 20 minutter

Løs opp gjæren i lunkent vann. Ha i salt, olje og det grove. Ha til slutt i det glutenfrie melet til deigen blir passe klissen. Den skal ikke knas/eltes. Rasp gulrot og hakk eller rasp løken. Del kjøttpålegget i biter og hakk/klipp urtene. Tøm av krafta på maisen. Ha alt i deigen. Hvis deigen fortsatt er for løs: ha i litt mer mel. Om den blir for fast: ha i litt mer vann.
Fyll deigen i smurte muffinsformer. Jeg bruker teflonformer, men papirformer kan også brukes. 
La muffinsene etterheve ca 20 minutter...
... og steik dem i ca 20 minutter ved 225 grader. 
Deilig matmuffins til kvelds - og te servert i min nye tekopp som jeg kjøpte i Guadalest i Spania.
------

Og så var det rundstykkene...
Rundstykker med mye godt (16 stk)
1 pk gjær
5 dl lunkent vann
1 ts salt (kunne vært litt mer)
1,5 ts urtekrydder (kunne vært litt mer)
(var usikker på hvor salt/sterk urtemixen var, så hadde ikke i så mye)
1/2 dl olje
 1,5 dl grov sammalt hvete
1,5 dl havregryn
hvetemel til deigen blir slik at du kan bake den ut
(ikke ha den for fast, la den gjerne være litt klissen)

------
1 gulrot
1 liten rødløk
ca. 150 g skinke i biter/smårettskinke
4 skiver spekeskinke
1/2 boks mais
5-6 osteskiver
------
200-225 grader i ca. 15-20 minutter

Fragangsmåten for deigen er den samme for muffins (eg bakte dem ut med det samme og brukte kun etterheving). Rasp gulrot og del det andre i små biter. Jeg brukte bl.a. smårettskinke og ferdigskjærte osteskiver. Sistenvente lot jeg ligge "klistret sammen" og delte dem slik opp i små biter.
Vi spiste disse varme, delte dem og spurte på smør. Gjett om det smakte....

Da er det bare å dra ut og handle.
Kanskje dette kan være lørdagskos i dag :-)

God helg!

10 kommentarer:

 1. Oi, matpakkemat. *nam*
  Her vet jeg om en pode som blir ultrahappy om mor fikser i stand noe ala dette.
  Takk for supre tips. God helg. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er super mat: bare å putte i det en har og det en tåler/liker.

   God helg til deg også.

   Slett
 2. Svar
  1. Nå er det bare å teste i vei med ulike ingredienser :-)

   Slett
 3. Jeg tilsatte 1 ts med urtekrydder i tillegg.
  Det ble veldig godt. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra.

   Jeg hadde jo urtekrydder i rundstykkene, men som skrevet, kunne det vært mer av både det og salt (er vel litt forskjellig hvor mye salt det er i slikt krydder). I muffinsene var det bare fersk baslikum, men også her kunne det vært litt mer smak (salt?)

   Slett
  2. Jeg har ett som er lokalt produsert i Valdres og det er det ikke salt i. Men er som du sier vanskelig å vite hvor mye salt det er i sånne ferdig mikser.

   Går jo an å tørke krydderurter selv og lage selv. Da vet man ihvertfall hva som er i.

   Uansett, oppskriften var veldig god og kommer definitivt til å bli laget flere ganger her i huset ja. :)

   Slett
  3. Er jo så mange slike urteblandinger, men jeg tåler ikke hvitløk, og det er det ofte i slike blandinger. Den jeg hadde, tror jeg var kjøpt på Dyrsku'n i Seljord en gang (var litt gammel nå...). Kanskje jeg må sjekke Valdres-utgaven :-)

   Har aldri prøvd å tørke urter selv, men en kan jo bruke ferske også. Jeg har forøvrig fått en ny opplevelse av å ha basilikum i hus etter at jeg hørte på God Morgen Norge at den ikke tåler å stå i trekk. Etter at jeg flytta den bort fra vinduet, har den overlevd i flere måneder på en annen kjøkkenbenk.

   Slett
  4. Oi, det visste jeg ikke. Har alltid basilikumen i vinduet på kjøkkenbenken, men da skal jeg jammen flytte den vekk derfra med en gang.

   Det urtekrydderet jeg har heter Vassfaret urtekrydder. Er ikke hvitløk i den. Jeg har kjøpt det fra en nevø som solgte det på dugnad for klassen sin. Det er laget for www.aktivdugnad.no.

   Slett
  5. Ja, prøv å flytte den. Tidligere har den blitt stygg/dødd etter bare noe uker, men jeg luftet alltid der den sto...

   Jeg får holde utkikk etter gode urtekrydder uten hvitløk, enten de er fra Valdres eller fra andre steder.

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com