mandag 28. oktober 2013

Lettvint dessert: Byggrynskrem med rødsaus

...en dessert nesten "med alt"... 
(beklager til dere som ikke kan ha gluten/melk)


Noen ganger blir en jo så fristet - og det hender titt og ofte at jeg gir etter for fristelser. Denne gangen har fristelsen dessverre både gluten og melk i seg, men jeg velger likevel å lage et lite innlegg om den... Hvis det er en trøst: rødsausen i oppskifta passer til de fleste.

Fristelsen i dag heter byggrynskrem, byggrynsdessert, byggrynslunsj...Kjært barn har mange navn!

For deg som ikke kan ha melk og gluten, ligger det et innlegg med riskrem med rødsaus og polentapudding her på bloggen, så det er håp! Senere skal jeg også prøve sagogrynspudding, så den som venter på noe godt...
For en del år siden var mannen min og jeg på en hotellweekende på Geilo - og da fikk vi servert byggrynskrem med varme bjørnebær. Det var himmelsk!!! Noen få ganger etterpå har jeg lagd slik dessert, men det er ikke ofte, for en har jo måttet planlegge med tanke på å koke byggrynsgrøt og handle fløte og ha bær/saus i huset - og det er jo ikke alltid jeg har greid å få det til...

Men: nå har det jo kommet ferdig byggrynsgrøt i butikkene - og da er veien litt kortere til denne desserten. Kjekt når Fjordland kan hjelpe en! I tillegg finnes det både fersk og frossen bær hele året, så da har en også tilbehør lett tilgjengelig. 

Det kan være greit å starte med sausen hvis du vil ha det, for den må/bør avkjøles litt. Jeg brukte bringebærsaft + hjemmelagd ripssaft (høstens utgave) denne gangen, da jeg liker denne blandingen godt. Det finnes også kjøpesaft som har blanding av rips og bringebær, men det er ikke alle butikker som har det. 

Man får jo også kjøpt ferdiglagd saus, men den kan jo ikke måle seg med den hjemmelagde! Den hjemmelagde er rask å lage, den er billig og smaker bedre. Vi lagde bare et par dl saus i og med at vi bare var to heime, så her får du bare gange opp om du vil ha mer. 

Rødsaus
2 dl sterk saft (f. eks. bringebær/rips)
jevning: 1/2 dl vann + 1,5 ts potetmel
Kok opp saften. 
Lag en jevning av kaldt vann + potetmel. 
Rør sammen og tilsett dette i den varme saften. varm opp til kokepunktet. Avkjøl sausen. 
Tips: Et lite sukkerstrø på sausen hindrer snerk. 

Lettvint byggrynskrem
1 pk byggrynsgrøt (Fjordland)
1 dl fløte (mer/mindre - alt etter hva du ønsker...)
1-2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Stivpisk fløten med sukker og vaniljesukker. Rør byggrynsgrøten lett sammen og tilsett den i fløten. Bland godt. 
I tillegg til rødsausen, hadde vi litt hel bringebær (med litt sukker) til. Egentlig holder det jo med bare bær til, men en god hjemmelagd rødsaus smaker også godt... 
...og selvsagt (som jeg har sagt/skrevet så mange, mange, mange, mange, mange ganger før): en god kopp kaffe hører også med :-)

Ha ei god uke!

Oj, oj, oj! Nå har Fjordland også kommet med ferdig byggrynslunsj med bringebær. Jeg har allerede falt for fristelsen to ganger. To dager på rappen sist uke... Hvordan skal vel dette gå???
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com