tirsdag 30. juli 2013

Ripsgele

Vi har prøvd oss på ripsgele tidligere, men det er mange år siden nå - og den gang sleit vi med å få geleen stiv. Med (sikkert nok) overmodne bær og det at vi skulle spare på sukkeret, så måtte det gå galt...

Denne gangen plukket vi bærene på et tidligere tidspunkt - og vi brukte rett og slette den "gamle, gode oppskrifta": 1 kg sukker pr. liter saft. Søtt? Jada! Veldig søtt, men godt - og geleen ble stiv!

Jeg leita litt rundt på nettet etter oppskifter. Der fins det ulike oppskrifter. Lagd med - og uten saftkoker, med sitron og uten sitron, med 700 g sukker pr. liter - og 1 kg sukker pr. liter saft. Med vann og uten vann...

Vi har en gammel saftkoker, så vi brukte den. Vi fikk plass for 4 kg bær - og sammen med litt vann, gav det ca 4 liter saft. 

Ripsgele
1 kg rips
2 dl vann

Pr. liter saft:
1 kg sukker

Rens bort blad og fyll bærene i saftkokeren. Husk å fylle etter vann i vannkjelen, slik at den ikke koker tom. 
Når bærene hadde "sunket sammen", fylte jeg på med litt vann: 2 dl pr. kg bær
Safta er tatt ut og fylt over i en kjele. Kok opp safta og ha i sukker litt etter litt (1 kg pr. liter saft). La geleen koke ca. 20 minutter 
Skum godt, slik at safta blir klar og fin. En kan ta "geleprøven" for å finne ut om de blir stiv (les om det på nettet..). Vi tok bare litt gele nederst i en skål og satte den i kjøleskapet et par minutter og så med en gang at den kom til å bli stiv. 
Glassene må være rene og varme. Man kan koke dem i kjele eller i ei langpanne i ovnen - eller som her: legge dem i en ren vask og helle kokende vann over.  
Fyll geleen over på de varme glassene og skru lokket godt til. Hvis lokket blir helt tett (som det må være), høres et klikk etter en stund og det gir ikke etter når du trykker på midten. Hvis noen av lokkene gir etter, er de ikke tette - og må enten kokes/fylles på nytt eller spises opp før de andre.
Lille Tobias er nysgjerrig og lurer på hva som skjer oppå benken. Mormor og morfar er jo så opptatte...
Alle må få smake! Dette gjelder også barnebarn som er på besøk mens mamma og pappa er på ferie (og ikke vet om sukkerbomben på kveldsgrøten...)
Deilig kvelds!
Eple og gele: gode barndomsminner, selv om epleskivene egentlig skal være runde, med hull der kjernehuset har vært - og der skal geleen ligge. 

I tillegg til å bruke ripsgele som pålegg, smaker det godt til "brunsaus-middag". I dag hadde vi sommerskinke med brunsaus, potet og pasta/gulrot - og ripsgele istedenfor tyttebær
Masse gele, til hjemmebruk...
...og til å gi bort i gave. Skal man gi bort, er det hyggelig å pynte litt på glassene. 
(Tips: ta en liten bit "klistrekitt" bak bånd/blonde for å få det til å sitte)

Hjemmegjort er velgjort!


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. J, nam, nam! Går ellers bare og lengter etter nybakte boller for at alt skal være perfekt. KANSKJE jeg må bake det i morgen....

      Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com