fredag 12. juli 2013

Laks med grønnsaker og soyasaus

Jeg brukte kikkoman soyasaus og bremyk denne gangen, men retten kan lages gluten- og melkefri ved å velge glutenfri soyasaus og f. eks. Soft Spesial

Jeg lager jo ofte mat med tanke på Simon, allergikeren vår, men denne retten er til ære for yngstemann, Kristoffer. Han har vært hjemme noen dager og hjulpet oss masse med husvasking, skraping og maling - og han hadde et sterkt ønske om laks til middag en dag. 
Jeg spurte om han ville ha tradisjonell utgave: ovnstekt - krydret med sitronpepper - servert med poteter eller potetemos, salat og hollandaise, men han kunne godt tenke seg en annen variant. Jeg vurderte da å ha laks og grønnsaker i form og helle holladaisesaus over, men fant ut at det hadde jeg lagt ut oppskrift på før (oppskrift her), så da måtte jeg finne på noe annet... Jeg valgt derfor å ha soyasaus på som smak - og i og med at det var tomt for flatbrød, spiste vi den "bar". 

Som nevnt helt i starten av innlegget, kan retten gjøres gluten- og melkefri
Laks med grønnsaker og soyasaus (3-4 porsjoner)
5 laksefileter á 125 g 
(mer/mindre, alt etter hva du/dere spiser)
5 asparges
2 gulrøtter
1/2 rødløk (kunne hatt litt mer)
ca. 1/3 squash
1 søtpotet
2 middels poteter
(jeg hadde tilsammen ca 900 g potet/grønnsaker)

salt, pepper
4-5 ss soyasaus
margarin/smør

200 grader i 30-40 minutter
Skjær potet/grønnsaker i små biter. De vanlige potetene er de som trenger lengst tid i ovnen så ha gjerne potetbitene ganske små (steiketiden kan kanskje avhenge av type potet...)
Skjær laksen i litt store biter/terninger og bland dem sammen med grønnsakene
Ha på salt og pepper og vend forsiktig på fisken/grønnsakene, slik at det fordeler seg godt. 
NB! Soyasausen er salt, så ikke ha for mye salt på...
Hell over soyasaus og legg til slutt noen små klatter smør på (olje kan nok også brukes). 
Steik ved 200 garder i 30-40 minutter. Etter 30 minutter var de vanlige potetene fortsatt harde, så det kan som nevnt, være greit å ha små biter av den. Hvis bitene er små, kan steiketiden kortes ned. 
I mangel av flatbrød, spiste vi altså retten bare slik det var, men jeg tror nok det hadde smakt godt med flatbrød til. Odin potetbrød/flatbrød smaker utrolig godt, så det er et godt valg. 

Vi har hatt et utrolig flott vær i flere dager: godt malevær - og vi spiste derfor ute på terrassen. Til drikke hadde vi "Johansen spesial", som er sterk saft (gjerne hjemmelagd) blandet med flux soda. 

Nam, nam. Deilig middag!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com