søndag 14. juli 2013

Endelig: jordbærsesong!

 Jeg syns jeg måtte ha et jordbærinnlegg i år også 
selv om jeg hadde i fjor... (se fjorårets innlegg her)
Sommer og jordbær: det hører sammen. Jeg er ikke så veldig glad i kjøpesyltetøy (aprikosmarmelade er greit....), og vi sparte derfor på de siste boksene med jordbærsyltetøy fra i fjor, men måtte "krype til korset" og likevel kjøpe litt nå i vår. 

Men heldigvis kom det en ny sommer - og da var det enda en gang klart for en ny jordbærsesong. Vi var så heldig og fikk kjøpt to kasser jordbær i dag (har en jordbærbonde bare en kilometer fra oss), så da ble det en liten sjau med sylting i kveld. Før i tida lå vi på kne og plukket jordbær selv, gjerne med ungene på slep, men de siste årene har latskapen tatt over - og vi kjøper ferdigplukket. Eunice og jeg skal, som i fjor lage syltetøy sammen, så på lørdag blir det en ny runde med det.  
I år valgte vi å skylle bæra før vi renset den - og den var da mye bedre å rense, så jeg tror nok jeg vil gjør det senere også. 
Etter at bæra var skylt, la vi dem over i en stor bolle. Vi snudde en asjett og la i bunnen, slik at bæra ikke ble liggende i vann. 
Etter å ha kost oss med nyplukket jordbær og vaniljesaus til dessert, var det ti kilo bær som skulle syltes.
Vi lager syltetøy på en veldig enkel måte: har litt og litt i foodprosessoren - og kjører det noen sekunder. 
Noe ganske finmost - og noe i større biter
Vi var litt usikker på sukkermengden, og endte opp med 200 g pr kilo. Litt for søtt for meg, men, men. Andre liker det nok søtere enn meg - og det virker ikke så søtt når det har vært frosset. Hadde jeg sjekket innlegget fra i fjor, hadde jeg jo sett at det var 150 g vi brukte, men jeg husket jo ikke at jeg hadde et slikt innlegg... Til 1 kg bær brukte vi også ca 1 ss Certo frysepulver. Det gjør at syltetøyet blir litt tykkere - og renner av skiva. Vi fikk akkurat plass for 5 kg bær i bollen, og da brukte vi altså 1 kg sukker og 1 pk Certo (5-6 ss). 
NB! Husk å blande frysepulveret godt med sukkeret, slik at det ikke blir klumper i syltetøyet. Rør godt når sukker og frysepulver tilsettes. La syltetøyet stå noen minutter og rør innimellom. 
Ulike bokser er fylt opp - og er klar for lagring i fryseren...
...men man må jo prøvesmake også (selv om klokka er 22:30).

NAM, NAM - det er sommer igjen!!!

Ha ei fin uke :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com