fredag 26. juli 2013

Saftig og god grillet laks med tilbehør

- "en kulinarisk opplevelse" i følge yngstemann...
Jeg har mistet oversikt over hvor mange lakseretter jeg har oppskrift på her på bloggen, men det begynner nok å bli noen. For et par uker siden var yngstemann, Kristoffer, her og vasket/malte hus, og da ønsket han seg laks til middag. Nå har han vært her igjen for å jobbe. I går flyttet han og mannen min ut en tung, gammel vedovn som har stått på soverommet vårt, og i tillegg har de satt inn et lite vindu på rommet. Vi har kun hatt altandør på rommet vårt, og det kan jo bli litt kaldt når det er 15 minus på vinteren...

Som (nesten) alltid når ungene er heime, får de spørsmål om hva de ønsker seg til middag, og yngstemann, Kristoffer, er glad i fisk (og tåler alt), og han ønsket seg laks i dag - som sist da han var heime. I og med at været var så fint, ble det grilling. Jeg syns det er greit å grille fisk i aluminiumsform, da slipper man at den faller fra hverandre. Jeg syns også det er praktisk og greit å grille grønnsaker i slike former - og derfor ble det den varianten i dag også. Fordelen med slike former sammenlignet med aluminiumsformer, er at i formene blir maten godt stekt (får farge). 

Jeg kjøpte frossen laks denne gangen (fra Rimi), og tok ellers det jeg hadde av grønnsaker. Her er det bare å ta det hjertet lyster... Beregn 150-200 g fisk pr person - og det samme med potet og grønnsaker
Laks til tre:
5 fiskefileter á 125 g
ca. 1/2 eple (gjerne syrlig)
2 sjarlottløk
4 cherrytomater
litt olivenolje
sitronpepper

Smør ei grillform/aluminiumsform med litt olivenolje. Legg i fiskefileter. Hell litt olje over filetene (ca. 1/2 ss). Hakk eple, sjalottløk og cherrytomat og ha dette over. Strø til slutt sitronpepper over. 
Poteter og grønnsaker til tre:
ca 500 g delikatessepotet - eller annen potet
3-4 blad kinakål (bare det hvite skal brukes)
1 bit squash (ca. 100-150 g)
2-3 gulrøtter (ca. 100-150 g)
4-5 asparges
5-6 sjalottløk
olivenolje
maldon/fingersalt
svart pepper

Skjær potet i skiver. Del grønnsakene i passe biter. Bruk bare det hvite av kinakålen og skjær den i strimler. 
Legg grønnsakene over i en smurt grillform/aluminiumsform og hell over litt olivenolje (1-2 ss) og strø på salt og pepper. Bland slik at det blir godt fordelt
Sett formene på grillen (full styrke) og legg lokket på. Rør i grønnsakene et par ganger. Både fisk og grønnsaker blir ganske fort ferdig (15-20 min?). Fisken kan ev. settes til side når den er ferdig, for den steikes raskest.
Server med f. eks. smeltet smør og rømme om du ønsker/tåler det. Det blir mye smak i både fisken og grønnsakene, så en trenger egentlig ikke noe i tillegg. En kan selvsagt også ha flatbrød eller annet brød til, eller saus, så her er det fritt fram, men det kan gjøres enkelt (og allergivennlig - om man tåler fisk)
Servert!

Om du har lyst på god drikke til, kan jeg anbefale druejuice med farris. Jeg har ikke eksakt mål på blandingen, men litt over halvparten med juice tror jeg kan passe. Her er det bare å blande til du får en smak du liker. 
Takk til Randi i Mosjøen for tips til god drikke :-)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com