fredag 2. august 2013

Randis grovbrød

Brødene er (dessverre) med gluten, men de er uten melk/soya/nøtter/egg

Min svigerinne, Randi, baker så gode brød, og tidligere i vår fikk jeg oppskriften. På hennes oppskrift (oppskriftskort) står det "Gunlaugs linfrøbrød", men hos meg heter de altså"Randis grovbrød"
Deigen lages i to omganger, så det tar litt tid å lage disse brødene. Du trenger altså mer enn et par timer, men når brødene ligger der nystekt - og huset dufter godt av nystekt bakst - er de verdt ventetiden :-)

Oppskriften er til tre brød (2-litersformer), og steiketiden er ca. 40 minutter ved 200 grader. Vår ovn er litt sterk, så brødene ble litt mørke.

Trinn 1:
1,5 dl hvete (havrekli. Jeg blandet hvete/havrekli)
1,5 dl linfrø 
2,5 dl sammalt grov rug 
1,5 ss salt 
6 dl kokende vann 

Bland kli, linfrø, rug og salt i en bolle. Slå over kokende vann (6 dl, fra "trinn 1"), rør sammen, dekk til og la det stå en time. 
Trinn 2:
50 g gjær 
5,5 dl vann 
3 ss olje 
1,5 dl honning (eller lys sirup. Jeg blandet) 
frø/melblandingen som nå har stått én time
ca. 2,5 l hvetemel 

Varm vannet (5,5 dl, fra "trinn 2") til 37 grader, løs opp gjæren og tilsett olje og honning. Rør inn den skåldede melblandingen. Arbeid inn det meste av melet til deigen blir blank og slipper bollen. 

Dryss litt mel over deigen og la den heve ca to timer.
Elt inn resten av melet. Lag tre brød som legges i former og etterheves i 30-40 minutter. 
 Steik brødene ved 200 grader i ca 45 minutter. La brødene avkjøles tildekket på rist. 
Deilig nystekt brød med godt pålegg. Her er det nyrørt jordbærsyltetøy, samt egg og kaviar, og i tillegg hadde vi spekeskinke, kalkunpålegg, ost og prim. 

God helg!

2 kommentarer:

 1. Hei Tove! Denne oppskriften vil jeg gjerne prøve,men jeg tror du i del 2av oppskriften har glemt å skrive opp hvor mye vann som skal varmes? I del 1 står det 6dl og det er greit men hva er mengden i del 2? Hilsen Tonje :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tonje.

   Alt vannet i "trinn 2", altså 5,5 dl, skal varmes. Lykke til med baksten :-)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com