onsdag 3. april 2013

Ostekake

(Kan lages melkefri som fromasjkake - eller som "vanlig" ostekake*)

200 innlegg er nå publisert - og jeg er på vei mot 300... 

I anledning vår sønns bursdag for noen dager siden, ville jeg lage en ostekake - og teste om den også kunne fryses. Selv om han har melkeallergi, tåler han litt gulost (som mange melkeallergikere gjør), og han tåler også litt philadelfiaost (bruker den til gulrotkaka). Jeg brukte derfor den osten, men brukte ellers erlet, slik at om du kutter ut osten, kan du lage kaka helt melkefri (det ligger også en annen oppskrift på helt melkefri fromasjkake her). 

Jeg hadde noen havrekjeks igjen fra jula (like gode), så blandet jeg dem med Sempers havredigestive. Bunnen ble kjempegod! 

Jeg liker godt å bruke appelsingele og pynte med hermetisk mandarin når jeg lager ostekake, men i dag brukte jeg bringebærgele og pyntet med bringebær på minikaka og jordbær på den store. 

 I og med at det ikke er rømme i denne kaka, brukte jeg litt bringebæredikk for å få litt syrlig smak. 

OSTEKAKE (FROMASJKAKE)

Bunn
300 g (havre)kjeks som tåles
125 g Soft Spesial (eller annen margarin)
 Legg kjeksen f. eks. i en plastpose og bruk et kjevle til å få den knust
Smelt margarin og bland dette i den knuste kjeksen.
Legg blandingen over i en form (26 cm) og klapp den flat med f. eks. en spsieskje. Jeg brukte ei form på 22 cm, og en miniform (til fryse-testingen) på 12 cm.  


Ostekrem (fromasj)
1 pk gele (jeg brukte bringebær i dag, men bruker ofte appelsin)
2,5 dl vann

100-150 g philadelfiaost
125 g melis
1 ts vaniljesukker
2 ts bringebæredikk (for å få litt syrlig smak)

ca. 3 dl erlet
litt salt (tar bort litt av "metallsmaken")

(I originaloppskrifta skal det være 1 beger lettrømme. For å få litt syrlig smak tilsetter jeg litt bringebæreddik)



Kok gele med halve vannmengden (2,5 dl). Avkjøl til den såvidt begynner å bli tykk (jeg avkjøler den i vasken med litt kaldt vann)
Smelt osten i en kjele og tilsett melis, vaniljesukker og bringebæredikk 
Stivpisk erlet med litt salt (jeg piska litt for mye og måtte justere mengden, så ca. 3 dl er passe..)
Bland ostekrem og gele i erlet og rør til den blir en jevn og fin krem...
...som helles over kakebunnen(e)

Test av ostekake som har vært frossen: FUNKA VELDIG BRA!

...og dermed kunne vi også servere den store kaken i bursdagsselskapet :-)

Ha en fin dag!


*For melkefri utgave: kutt ut philadelfiaosten og pisk erlet med melis/vaniljesukker 
*For "vanlig" utgave: bytt ut erlet med fløte og tilsett et beger lettrømme. Her kan bringebæredikk kuttes ut i og med at rømmen er syrlig. Når det gjelder bunnen, syns jeg kjeksen Bixit er god å bruke, og jeg bruker som regel Soft Flora eller Melange margarin. 

7 kommentarer:

  1. Så flott blogg du har! Legger meg til som følger og ønsker en fellow nordlending en finfin dag videre ;)

    SvarSlett
  2. super blogg! har glutenallergi og syntes det til tider kan være litt vrient å finne gode oppskrifter, og spesielt for glutenfri gjærbakst... Men nå er jo ikke det noe problem mer, hehe! ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du finner noe :-)

      Jeg betalte domeneavgift for ett år ti i januar, så vil nok holde på fortsatt - selv om allergikeren vår har giftet seg og flyttet ut... Jeg lagde forresten "vanlige" sveler her om dagen - og prøvde også glutenfri dagen etter - og fant ut at sistnevnte var bedre for magen enn de "vanlige" (selv om jeg tåler mel)

      Ha ei god glutenfri helg :-)

      Slett
    2. så bra da! :-)

      Slett
  3. Takk for at du deler dine godbiter! :-)

    Nettopp laget kaken din gluten- , egg- og laktoseredusert. Brukte laktosefri rømme og fløte. Brukte halvparte havredigestive fra Semper og quinoakjeks ( http://www.iherb.com/andean-dream-quinoa-cookies-chocolate-chip-7-oz-198-g/31542?rcode=cec294 ).

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding :-)

      Spennende med ny kjeks. Får man kjøpt den i Norge - og vet du om det er soya i den?

      Sønnen vår kan jo ikke ha lactosereduserte produkter (har melkeallergi), men jeg kjøpte lactosefri rømme her om dagen, bare for å prøve den, og den var veldig god. Var plutselig "tilbake" i barndommen, fra den tida vi hadde ku og lagde rømme selv og spiste brødskive med rømme og sukker til kvelds... :-)

      Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com