lørdag 27. april 2013

Glutenfrie sveler

(Om du ikke tåler melk, kan jeg anbefale kokossveler)


Sveler er godt! Så godt at når vi først drar fram takka og steiker, så lager vi gjerne ei stor røre og steiker flere dager på rad...

 OM du ikke skal steike all røra på en gang, anbefaler jeg å bare tilsette natron i det du skal steike. Jeg tar gjerne av litt i en mindre bolle og blander det inn. Jeg syns svelene blir mer luftige da enn om røra står med natron i. La imidlertid natron virke litt før du steiker (20-30 min). 

Jeg lagde først røre med vanlig hvetemel (derfor bilde av min blå melboks) - og så lagde jeg med glutenfritt mel. Både mannen min og jeg (vi to som var hjemme) tåler hvetemel, men jeg kom fram til at de glutenfrie svelnen var mye bedre for magen. Jeg syns nemlig at både vafler og sveler er slik mat som en lett kan bli litt "ekkel" i magen av, så vaflene lager vi derfor alltid "uten alt". Spørs om det blir det med svelene også heretter, at de i alle fall blir uten hvetemel...

Sveler
4 egg
3-4 ss sukker
1/2 ts salt
1 l surmelk
litt vann til å skylle kartongen (ca. 1,5 dl)*
ca. 6 dl hvetemel eller glutenfritt mel, f. eks. Semper finmix (til passe tykk røre)
1 ss natron

Pisk egg og sukker litt sammen. Tilsett sukker og salt. Ha så i mel og melk vekselsvis slik at du får ei glatt røre. Skal du steike all røra med en gang, tilsetter du natron. Hvis ikke, tar du det bare i den delen du skal steike. La røra stå i ca 30 minutter før du steiker. 

Steik svelene på middels varme (kan også steikes i steikepanne om du ikke har takke). Snu dem når de begynner å bli "boblete" og steik dem gylne på begge sider. Legg over på rist. 

Server svelene (helst) nystekte med f. eks. smør og sukker eller syltetøy og rømme - om du tåler det (ev. erstatning for "vanlig" rømme). En god kopp kaffe hører selvsagt med :-)

Som nevnt i starten: om du ikke kan ha melk, smaker kokossveler godt. 


* Da jeg bodde i Romsdalen for noen (mange...) år siden og der fikk opppskrift på sveler, sa vedkommende at hun alltid brukte litt vann i dem, for da ble de ekstra gode og litt "sprø". Jeg skyller derfor alltid kartongen med litt vann og har det i, ev. tilsetter litt om jeg ikke tømmer kartongen. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com