søndag 7. april 2013

Prim

 kjekt å få brukt brunostrester...

Vi tar alltid vare på brunost-restene når det begynner å bli så lite at det er vanskelig å skjære den. Jeg putter restene i en pose i fryseren - og så ligger de klare til bruk. Noen ganger har jeg litt i brunsausen, hvis vi ikke trenger den melkefri, og andre ganger lager jeg prim. 
Hjemmelaget prim smaker utrolig godt (helt hjemmelaget er den jo ikke, i og med at brunosten er ferdigkjøpt), og det er raskt og greit å lage det når en har brunostrester liggende. 

Det som er viktig, er å røre i primen mens den avkjøles. Da slipper du at den blir kornete. Da jeg ryddet i fryseren i dag, fant jeg to poser, til sammen ca 300 g, så da ble det denne blandingen:  
Prim
300 g brunost
1,5 dl melk
3 ss karamellsaus *
3 ss sukker (kan sløyfes)

*Karamellsaus kan sløyfes og erstattes med melk. Om du gjør det, kan du gjerne smake den til med litt kanel. 
Ha alle ingrediensene i en kjele og varm opp. La den står på svak varme til osten har smeltet. Rør godt, slik at den blir klumpfri (visp/sleiv). Om det er vanskleig å få ut alle klumpene, kan du bruke mixeren. 

Sett gjerne kjelen i kaldt vann når primen skal avkjøles - og rør flere ganger for å unngå at den blir kornete. 
 Fyll primen over i boks/skål og oppbevar den i kjøleskap. 

PS. Skulle den bli for hard/fast etter avkjøling, kan den gis et nytt oppkok med litt mer melk. Den kan også "myknes"/varmes i microovnen når du skal spise (den smaker enda bedre når den er litt varm...).  
Servert: brødskive med nykokt prim og et glass eplejuice :-)

Fortsatt god helg!


PS: Dessverre er prim vanskelig å lage melkefri, men for den som f. eks. bare trenger glutenfritt, er dette utmerket pålegg :-)


7 kommentarer:

 1. Så smart! Her spares også brunosten til saus o.l, men prim hadde jo vært veldig gøy å prøve :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er utrolig godt! Med bare to i heimen tar det litt tid for oss å spare opp rester, men nå har vi havrekjeks i huset - og den MÅ det være brunost på...

   Slett
 2. Mamma lagde alltid prim av brunostrestene da vi var små, men jeg har aldri gjort det selv som voksen.

  Her i huset tåler junior ekte geitost fordi det ikke er kumelk i den og den må det vel gå an å bruke til prim, sammen med enten rismelk eller soyamelk? Den blir jo endel skarpere i smaken, men det kan man jo runde av med litt mer karamell evnt vaniljesukker eller vaniljeekstrakt?
  Eller hva tror du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan nok helt sikkert bruke geitost. Har aldri prøvd soyamelk, men den kan sikkert brukes. Vet ikke hvordan det er med kokosmelk? Den er jo også mild, men har mye smak. Tidligere brukte jeg ofte kanel i prim, men de siste årene har jeg brukt karamellsaus. Den er mild på smak. Ellers er det sikkert godt med vaniljesmak i.

   Lykke til.

   (gi gjerne tilbakemelding om du prøver)

   Slett
  2. I og med at det bare er junior som spiser ekte geitost her i huset tar det nok litt tid før jeg får prøvd, men det hadde jo vært gøy å få prøvd da.

   Slett
 3. Hei!

  Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og blogger.


  Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

  Hvis du ønsker å legge din blogg til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Vårt konsept er allerede live i de andre Skandinaviske landene, samt i Sør- og Sentral-Europa, og vi leverer tusenvis av besøkende til mat bloggerne daglig.

  Forhåpentligvis vil din egen blogg også være opp i toppen!


  Varme hilsen,

  Elin
  Alleoppskrifter
  http://www.alleoppskrifter.no/

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eilin.
   Jeg fikk forespørsel fra Christina Pedersen for litt siden om det samme, men jeg meldte meg ut derfra tidligere i vinter.

   Hvis folk trenger oppskriftene mine, tror jeg de finner dem uansett :-)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com