søndag 21. april 2013

Kalkunfilet med tilbehør

 Det ble ikke lam til middag i påska i år, men vi overlevde likevel... Vi kosa oss med bl.a. påskeskinke (røkt skinke), stekt kalkunfilet og kalkunsuppe (oppskrift kommer). I tillegg var det noen omganger med steiking av pinnebrød og grilling mellom middagene :-)

1. påskedag hadde vi besøk, og da serverte vi kalkunfilet og potet og grønnsaker sammen i form. Vi lagde også en god fløtesaus til og selvsagt sto det også tyttebær på bordet. 

Til kaffen gjorde vi det lettvint og lagde pavlova med masse deilige bær og frukt, men den tok jeg ikke bilde av. Jeg glemte også å ta bilde av maten da vi serverte den. Jeg huska å ta bilde av kjøttet, men det var også alt...

Vi kjøpte fersk naturell kalkunfilet fra Prior, da det var tilbud på den på Meny. Vi kjøpte samme type filet til jul, så jeg visste at den var god. Tidligere har vi ofte kjøpt frossen utgave på Rema, men det er sjelden jeg finner det her vi bor. Fileten vi kjøpte denne gangen, var på ca. 1,5 kilo. 

KALKUNFILET

Ha gjerne krydder på fileten i god tid før steiking. Jeg brukte kyllingkrydder tandori og hadde det på dagen før. Jeg dekket forma til med plast og lot den stå kaldt. 
Vi brukte steikepose denne gangen, men valgte å brune fileten raskt i steikepanna først. Ha den så over i posen, klipp et hull i et hjørne og sett ev. i steiketermometer med det samme. Om du har leirgryte, blir kjøttet fantastisk godt i den også. 

Når det gjelder steiketid, avhenger det av størrelsen på fileten og på temperatur. På pakken sto det 160 grader i 1 time og 15 minutter. Vi brukte denne temperaturen og kjøttet var ferdig etter ca. 1 time. De fleste anbefaler en kjernetemperatur på 68 grader, men her er det selvsagt opp til den enkelte hvordan de vil ha kjøttet. Ved å bruke steikepose får du saftig og godt kjøtt - og du får også god kraft til sausen. 

Når kjøttet er ferdigstekt, er det viktig at den får "hvile" i 20-30 minutter før du skjærer i det. På den måten beholder du kjøttkrafta i kjøttet - og det blir saftig og godt. 

POTET- OG GRØNNSAKFORM

Del potet i båter (vi bruker ofte epledeleren: tips fra vår svigersønn). Skjær opp grønnsakene slik du ønsker. Vi brukte sjalottløk, asparges, broccoli, gulrot og chili. 
Smør ei ildfast form med litt olivenolje. Ha potet og grønnsaker i forma og ha over litt olje og maldon/fingersalt og kyllingkrydder tandori. Bland litt, slik at olje og salt/krydder blir fordelt.  

Potet- og grønnsakforma kan steikes samtidig med kjøttet. Om den ikke er helt ferdig når kjøttet er klart, kan den stå mens kjøttet "hviler". Vanligvis bruker jeg litt sterkere varme på poteten og grønnsakene, men det går helt greit med svakere temperatur.

FLØTESAUS

Her har jeg ikke noen eksakt oppskrift i dag, men det ligger flere oppskrifter på brunsaus fra før her på bloggen, blant annet her

Det som imildertid er viktig, er å bruke den gode kraften som blir fra kalkunen. Sil denne (hvis det trengs) og bruk den som basis. Hvis du tåler vanlig fløte, kan du bruke det, hvis ikke, går det fint med erlet eller annen fløte/melkeerstatning. 

Når det gjelder mel, liker jeg best vanlig glutenfritt mel (Semper finmix) hvis jeg ikke kan bruke hvetemel. Maizena kan også brukes, men jeg syns ikke sausen blir så god. Den er heller ikke så god å fryse når en har brukt maizena. 


ET GODT TIPS! 
Om du ikke bruker all aspargesen, kan du ta litt fuktig tørkepapir rundt og sette dem f. eks. i et glass i kjøleskapet. På bildet ser du siste rest av bunten jeg kjøpte for 13 dager siden... Jeg byttet/fuktet papiret én gang i løpet av disse dagene - og de siste aspargesene var friske og sprø etter så mange dager :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com