fredag 22. mars 2013

Søte og gode pinnebrød - "med og uten alt"

Hva gjør en for å teste pinnebrød "uten alt" når en ikke har allergikeren heime? Det er jo litt kjedelig å sitte der alene og steike brødene... Da passer det godt å be barnebarnet vårt, Thea, + andre gjester på middag i hagen: pølser og karbonader i brød - og søte, deilige pinnebrød til dessert :-)

 Vi rigga oss altså til ute i hagen. Vi har ingen bålpanne eller bålplass, men da er det jo greit å nytte noe som bare har stått der i to-tre år. Vi har nemlig en gammel "blomsterkrukke" som sto der med masse jord i. Vi hadde ikke brukt den på flere år, fordi den var blitt så stygg (noen hadde bl.a. kjørt i den) - og nå har vi altså en perfekt bålpanne....
Oppskrifta på pinnebrød fikk jeg for mange år siden. Det er egentlig ei stor oppskrift, men jeg har tilpasset den og gjort den litt mindre. Jeg har brukt den til både barnesamlinger i menighetsregi og til skoleelever under praksisperioden da jeg tok lærerutdanningen - og den har alltid falt i smak hos både små og store. Nå er den altså testet som gluten- og melkefri utgave - og den smakte (selvsagt) veldig godt. De andre som smakte, kjente ikke forskjell...

Dette er atså søte pinnebrød, så de er nok best egnet til "dessert" :-)

Pinnebrød "uten alt"
350 g semper finmix
1 dl havregryn
1/2 ts salt
1/3 ts natron
1 dl farin
1 ss certo frysepulver (eller fiberhusk)
ca 1 ts kanel
2,5 dl vann
100 g smeltet Soft Spesial
De glutenfrie havregrynene er så store, så jeg startet med å knuse dem litt i foodprosessoren for å få dem litt mindre  Bland sukker og certo frysepulver godt og ha det sammen med det andre tørre. Det å bruke certo frysepulver istedenfor fiberhusk, har jeg lært fra Anne Spurklands bok og blogg Frie kaker. Selv synes jeg fiberhusk gir litt bismak, så derfor er dette et godt alternativ. Det er imidlertid viktig å blande det godt i det tørre, slik at det ikke klumper seg. 
Smelt Soft spesial og bland det og vann i deigen. La deigen gå i foodprosessor/kjøkkenmaskin i ca 10 minutter, slik at den blir god og seig. Da er den lettere å forme på pinnen når en skal steike. 

Pinnebrød "med alt"
400-450 g hvetemel
1 dl havregryn
1/2 ts salt
1/3 ts natron
1 dl farin
ca 1 ts kanel
2,5 dl vann
100 g smeltet smør/margarin (jeg brukte bremykt i dag)

Bland alt det tørre i en bolle. Ha i smeltet smør/margarin og vann og bland alt til en deig som kan knas/formes. Jeg hadde deigen over på bakebordet, knadde den sammen og delte den i emner/boller. 
Jeg lot emnene/bollene stå med et klede over, men de tørket litt, så det hadde vært bedre å hatt dem i plastposer. Det var imildertid bare å kna dem litt sammen - så det fungerte greit likevel. 

Jeg lagde ca 10 emner/boller på hver prosjon, men vi delte dem/tok litt mindre til hvert brød. Da er det også lettere å få brødene gjennomstekt. 

Trykk deigen fast på pinnen og steik over bål til brødene er gjennomstekte. 
Nam, nam. Etter karbis smakte det godt med et par innebrød til dessert. 
Om en ikke orker å steike alt ute, kan en lage "klappekake" og steike den i tørr steikepanne på svak varme. Lettvint og greit. 

Deigen som var til overs, er nå puttet i fryseren - og så får jeg ta en dag og teste om den er like bra etter frysing. 

NB! Test av frossen pinnebrøddeig lørdag 23. mars: funka kjempebra :-)

God helg!

PS. Mandag er det den store vaffeldagen (25. mars). Gjett hva jeg har planer om å lage da....


4 kommentarer:

 1. Hei
  Lurer en ting...
  Ofte når jeg baker muffins så blir konsistensen veldig "svampete", har du noen råd for å få en mere "vanlig" konsitens?
  Hege :-)

  SvarSlett
 2. Hei Hege.

  Nå vet jeg ikke helt hva slags muffins du lager, hva de inneholder/ikke inneholder, så det er litt vanskelig å svare...

  Når det gjelder muffins, har jeg ofte tydd til Toros sjokolademuffins - og de har vi vært veldig fornøyd med. MEN Jeg har også lagd allergiutgaver...

  Det første som slår meg, er hva slags mel du bruker. Jeg bruker vanligvis Semper, men prøvde bl.a. crazykake med Toro-mel for litt siden, og da syns jeg de ble det "svampaktige". Noe annet jeg tenker på, er om du rører mye. Når jeg lager slikt bakverk, rører jeg ofte lite. Ofte er det "pisk eggedosis"-oppskrift og etter å ha pisket eggedosis, rører jeg forsiktig inn resten med slikkepott eller ei tresleiv.

  Som sagt, er det litt vanskelig å svare i og med at jeg ikke vet hva muffinsene inneholder. Om du har ei oppskrift å sende, kunne det jo vært spennende å prøve... :-)

  SvarSlett
 3. Takk takk :-)
  Har brukt en oppskrift fra en annen blogg jeg fant. Datteren min skal ikke ha hvete, melk og vi reduserer sukkerbruken.
  Første gang vi brukte denne oppskriften ble de helt perfekte, og så har vi prøvd to ganger til, og da blir muffinsene svampeaktige :-(
  Bruker stort sett Semper finmix
  http://matutenmelkglutenogsukker.blogspot.no/2012/10/gluten-dairy-and-sugarfree-vanilla.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen ganger er det jo slik at den ene gangen blir det bra - og en annen gang ikke... merkelig!

   Så litt på oppskrifta. Denne røra skal jo piskes mye! Ville ha spurt henne som har bloggen om hun har hatt samme erfaring som deg. Jeg har lite erfaring med erstatning for sukker, så vet for lite om baking med slikt. Jeg har oppskrift på muffins på bloggen her, både sjokolade- og eplemuffins (bananmuffins kommer), men det er sukker i dem, så vet ikke hvordan de ville vært med andre ingredienser. Tror faktisk jeg må prøve ut litt andre søtstoffer - bare for å få erfaring med det....

   Lykke til. Si gjerne fra om du finner ut av dette!

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com