torsdag 28. mars 2013

Sukkerkringler

Til venstre: sukkerkringler "uten alt" og til høyre: melkefrie sukkerkringler

For noen uker siden hadde en kollega med noe godt på jobb, nemlig  sukkerkringler med kesam. Oppskrifta hadde hun funnet i et bakehefte som fulgte med Hjemmet i uke 10. Kringlene var så gode - så da bare måtte jeg bake slike...

Originaloppskriften er med kesam og melk, men jeg ville prøve å lage dem "allergivennlige", og i om med at vi skulle på besøk til allergikeren og kona hans i går, ville jeg ta med non slike og lagde derfor én melke- og glutenfri utgave og én uten melk. 

Istedenfor kesam og melk brukte jeg kokosmelk, noe som gir saftg og god bakst - syns jeg. I noen kaker smaker det ikke kokos om en tilsetter det, mens i disse kringlene kunne man kjenne litt kokossmak.
Ingredienser kringler "uten alt"
Sukkerkringler (uten melk, gluten, soya og nøtter)(Jeg lagde bare1/2 porsjon av denne utgaven i dag: 12 stk)


50 g gjær
100 g Soft Spesial
4 dl kokosmelk
1 egg
3 ss sukker
1/3 ts salt
1/3 ts natron
550-600 g Semper finmix

Til pensling: Soft Spesial + sukker

Ingredienser kringler uten melk

For (kun) melkefri utgave: bytt ut semper med hvetemel (jeg lagde hel porsjon av denne)
For "vanlig" utgave: bytt ut semper med hvetemel og kokosmelk med halvparten kesam og halvparten melk


 Smelt Soft Spesial og ha i kokosmelk. La væska bli 37 grader (jeg bruker alltid fersk gjær). Løs opp gjæren og tilsett sukker, salt og egg. Bland natron i ca halvparten av melet og rør sammen. La den stå lunt i ca. 15 minutter.

Bland så i resten av melet. NB! Ikke ha i alt med det samme, men prøv deg fram slik at deigen ikke blir for fast. Jeg brukte ca 250 g Semper på utgaven "uten alt"(1/2 porsjon) og ca 550 g hvetemel på den melkefrie utgaven (1/1 porsjon).
Del deigen i like store emner (24 på hel porsjon). Trill pølser, ca 35 cm, og form som kringler på steikebrettet. La dem heve ca. 20 minutter på et lunt sted. Neste gang vil jeg ikke trille pølsene så lange på den glutenfrie utgaven. Deigen har jo ikke samme elastisiteten som den med hvetemel og blir derfor ikke så tette/"lubne"...
Kringler "uten alt" klare til heving...
...og kringler uten melk klare til heving.
Stek kringlene ved ca 250 grader (jeg har en sterk ovn, og brukte 225) i 7 min. Når kringlene begynner å bli avkjølte: pensle med smeltet smør og dypp i sukker. 
Sukkerkringler "uten alt"...
...og melkefrie sukkerkringler klare til servering
Hvis du skal fryse kringlene, er det greit å vente med penslingen til du tar dem opp igjen, men neste gang jeg vil uansett pensle litt smør på de gluten- og melkefrie, for da holder de seg mykere
(kjente forskjell på de som var penslet og de som ikke var det da de hadde ligget noen timer).
Ved servering: varm dem litt, f. eks. i steikeovnen, og pensle/ha på sukker. 


NB! ADVARSEL! 
Kringlene er "farlig" gode, så det kan være lurt å doble oppskrifta en gang, eller to - eller tre :-)

3 kommentarer:

 1. Uten alt heter bloggen din.. veldig fin synes jeg. Jeg har to sønner med matallergi. Elds tr e mann er allergisk mot egg, nøtter, fisk, skalldyr, rå poteter ,rå gulrot og diverse grønt og frukter som kryssreagerer på grunn av forskjellige pollen allergier. Nå er han snart 11 år og har muligens også utviklet allergi mot melk ( igjen). Minsten på 3 år er allergisk mot soya, egg, nøtter. Jeg sliter med matlaging som du sikkert skjønner. Min datter er heldigvis ikke matallergiker. Jeg savner at egg er utelukket fra oposkriftene dine siden bloggen din heter uten alt... men med det sagt er jeg kjempe takknemlig for alke de gode tipsene som er her! Supert at du finner tid til å skrive om dette!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Kjenner veldig godt utfordringene når det gjelder å finne ut av dette med mat og allergi, finne gode oppskrifter som passer osv...

   Når det gjelder "uten alt"-navnet, trodde jeg det sto forklart under "Om meg" til høyre litt lengre opp, men det gjorde det visst ikke (tror jeg må redigere den). Bakgrunnen for navnet er at helt siden sønnen vår fikk allergidiagnosen for 4-5 år siden, har vi bare omtalt maten hans som "uten alt". Vi er jo så lykkelig for at han tåler egg - og håper inderlig at det fortsetter, for alt er enklere da.... Når vi skriver om maten hans, setter vi uttrykket ofte i anførsel. Under "Om meg" står det imidlertid at de FLESTE oppskrifter vil være uten gluten, melk, nøtter, soya, fisk, skalldyr...

   Jeg får noen ganger henvendelse fra folk om oppskrifter uten egg, og noen ganger har jeg prøvd å finne dette/prøve ut slike, men det er ikke det jeg har best erfaring med. Når det gjelder gjærbakst, kan nok egg kuttes i de fleste tilfeller. Jeg bruker jo aldri egg i f.eks. boller. I tillegg til gjærbakst er Crazy Cake (i ulike varianter: som kake og muffins, med eple, gulrot, kakao...), eple/blåbærpai, fromasjkake (og sikkert noen flere oppskrifter) uten egg.

   De fleste middagsrettene er også uten egg, så jeg håper du kan bruke noen av dem.

   Når jeg får god tid, dvs., etter egen eksamen og tentamensretting, tror jeg at jeg vil teste ut flere oppskrifter uten egg, så du får følge med :-)

   Lykke til - og si gjerne fra om du finner gode oppskrifter som du kan dele med oss

   Slett
 2. Tusen takk for kommentaren din! Crazy cake har jeg smakt av en venninne. Nydelig go!
  Jeg kommer til å fortsette å komme innom bloggen din for oppskriftene dine
  Ser helt supre ut. Så prøver jeg å bruke egge erstatning i de med egg. Så kan jeg si fra hvis det blir vellykket! Synes at oversikten over toro produkter var genial!

  SvarSlett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com