fredag 1. februar 2013

Klippekrans og kanelknuter

uten gluten (hvetestivelse), melk, egg, soya, nøtter...

I forbindelse med et arrangement fikk jeg spørsmål om jeg kunne lage noe glutenfri gjærbakst for å "ha på lur" i tilfelle det kom noen som ikke kunne spise den "vanlige" kringla.  

Jeg har jo tidligere lagt ut flere oppskrifter på søt gjærbakst, men nå fant jeg ut at jeg ville prøve å blande inn litt Schãr-mel for å se hvordan det ble (har nesten alltid brukt Semper). Jeg tok utgangspunkt i oppskriften på Verdens beste kanelknuter, men lagde litt annen mengde enn tidligere + at jeg i tillegg til å bruke to sorter mel også kuttet ut egg (i tilfelle noen med eggallergi dukker opp...).

I dag delte jeg deigen i to og lagde både klippekrans og kanelknuter. 

Klippekrans/kanelknuter
5 dl risdrikk (NB! gjem 1 dl til du har hatt i melet)
1 pk (fersk) gjær
1,5-2 dl sukker
1 ts salt
3/4-1 ts kardemomme
300 g Schär mix b (bread-mix)
ca 500 g Semper finmix
125 g myk Soft Spesial (romtemperert)
_____
Fyll: halvsmeltet Soft Spesial
sukker og kanel
_____
Pensling: 1/2 risdrikk med 2 ss sukker
perlesukker
____
Forheving: ca. 1 time
Etterheving: 15-20 minutter
Steiking: 200 grader i ca. 15-20 minutter
Varm risdrikken til 37 grader. Ta av 1 dl av væska og løs opp gjæren i resten. Tilsett sukker, salt og kardemomme og rør til det også er oppløst. 
Tilsett Schär-mix og så Semper. La maskinen gå ca. 5 minutter. Tilsett så risdrikken som du har satt til side og tilslutt har du i det myke smøret (romtemperert). Hvis deigen blir for løs, ha i litt mer Semper. Jeg måtte tilsette litt mel etter at melka/smøret var hatt i, men husk å ikke lage deigen for fast. Det er bedre å ha i litt mer mel ved utbakingen (jeg brukte akkurat en hel Semper-pakke) 

La deigen heve på et lunt sted ca 1 time. Ta deigen ut på benken og kna den godt sammen. Engangshansker er smart å bruke hvis deigen er litt klissete...

Klippekrans

Del deigen i to og kjevle ut en leiv (ca. 45x30 cm). Smør på smeltet Soft Spesial og strø på sukker og kanel. Rull sammen til en pølse. Legg deig-pølsa over på steikebrettet. Form den som en krans (ev. stenger) og klipp "blad" som brettes ut til hver side. Form kransen til slutt slik at den ser fin ut. 


Kanelknuter
 Til kanelknutene kjevles det også ut en leiv og en har på smeltet smør, sukker og kanel som når en lager kransen. Skjær striper og rull/krøll sammen strimlene slik at de ligner knuter. Jeg er ikke veldig nøye med formen. Deigen var ganske løs, så det ville ikke vært så lett å lagd skikkelige knuter.

 La baksten heve i 15-20 minutter... Jeg penslet baksten med risdrikk tilsatt sukker (i håp om å få fin farge - og lyktes). Varm risdrikken litt og løs opp sukkeret. Pensle baksten og strø på perlesukker...
...og steik ved ca. 200 grader i 15-20 minutter.
La baksten stå noen minutter på steikebrettet etter at den er stekt - og avkjøl så videre på rist.

Varme på ovnen, tulipaner, stearinlys, nylagd kaffe fra kaffemaskinen vi fikk til jul - og selvsagt: nystekt klippekrans og en kanelknute. Det smakte ikke vondt....

Gjærbakst smaker selvsagt best nystekt, men det går fint av å fryse den. Litt oppvarming når du tar den opp, er supert. 

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Jeg har så lyst å prøve å lage klippekransen som du viser så flott oppskrift til her!
  Men jeg tåler ikke Schar bread-mix... Vet du om det er noe annet mel jeg kan bruke? Går det an å bare bruke Semper fin mix?

  Tusen takk for en flott og inspirerende blogg!! Setter utrolig stor pris på alle oppskriftene du deler! ;) Jeg tåler nesten alle og da blir jeg så glad av å se så mye jeg kan lage! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding :-)

   Jeg bruker som regel bare semper til alt, men noen ganger slår jeg til og bruker/prøver anna mel. I gjærbakst har jeg omtrent alltid bare brukt semper, så det kan du gjøre her også. Det er noen typer bakst som jeg har erfart at en må ha anna mel eller blande, f.eks peppernøtter. MEN det skal vi vel ikke bake ennå.....

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com