torsdag 21. februar 2013

Islandske skonsur

Scannet bilde av heftet
Da jeg var på Island i høst, kjøpte jeg et lite oppskriftshefte - og siden har jeg ofte tenkt at jeg skulle prøve noen av de ti oppskriftene der. Nå kan jeg jo ikke islandsk, men noen ord er greie å forstå, mens andre måtte jeg ha hjelp til å skjønne (kjekt med noen kjente som har bodd på Island). 

Da jeg så oppskriften og bildet på Skonsur, tenkte jeg med en gang at de ikke lignet helt på norske scones, så dette er nok noe annet enn... Jeg vet faktisk ikke helt hvordan de skal lages, for det sto det ingen ting om, heller ikke hvor mange det skulle bli av porsjonen - eller hvor store de skulle være, men på bildet under ser det ut som at asjettstørrelsen passet. 
Scannet bilde fra heftet: Skonsur
Det som jeg trodde skulle bli en deig som kunne kjevles, ble isteden en tykk røre. Røra var så tykk at den ikke seig utover selv da jeg hadde den på takka, jeg måtte "dra" den utover med en skje. Om det er riktig framgangsmåte eller ikke, ja, det vet ikke, men slik ble det i alle fall... 

Om noen av leserne kjenner til hvordan islandske skonsur skal lages, er det fint med et tips...

Selvsagt lagde jeg to utgaver: "med - og uten alt". Den eneste forskjellen er hvetemel som byttes ut med glutenfritt mel og melk som byttes ut med risdrikk

Skonsur
4 dl hvetemel/Semper finmix
3 ts bakepulver
1 ts salt
2 ss sukker
2,5 dl melk/risdrikk
2 egg
4 ss matolje

Bland alt det tørre og tilsett egg og melk. Rør veldig godt og ha i olje til slutt. Steik på begge sider på middels varme. Pass på at de blir gjennomstekte. 

Hvis dere ser på bildet fra oppskriftsheftet, er de runde og fine, men det ble ikke mine. På bildet ser de også kjevlet ut, men det gikk jo ikke med denne røra... Det ser ut som at de er stekt på takke eller steikepanne, så jeg stekte på takke. Som sagt sto det ikke hvor mange skonsur det ble på denne porsjonen, eller hvor store de skulle være, men jeg lagde 7-8 stk på størrelse med en asjett

Skonsur "utan alt"...
...og Skonsur "med alt"
Det er jo en del salt i disse, så de passer godt med saltpålegg. I oppskriftsheftet står det at det passer med ost, røkt laks, hangikjøtt (islandsk spesialitet) eller salat. Jeg prøvde med spekeskinke på den ene, og syltetøy og brunost på den andre. Begge smakte fortreffelig!
Klar for formiddagskaffe med nystekte og gode islandske skonsur (eller noe lignende) 


Ha en fin dag!

5 kommentarer:

 1. Kan Islandske skonsur være en type scones? At de ikke skulle kjevles?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjevlet dem ikke, for det ble ingen deig som kunne kjevles... Det sto ingen ting i oppskrifta om hvordan de skulle formes. Jeg fulgte oppskrifta helt. og da ble som en veldig tykk røre - og da var egentlig det eneste alterantivet å "smøre" den utover på takka (steikepanna)

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Jeg har lige været på Island og bage skonsur med min islandske veninde.
  De bages som pandekager på en stegepande - og ligner tykke amerikanske pandekager. Hun skar dem over i 8 stykker. Lige som en lagkage.
  Hendes var også tykke som på dine fotos. Halvdelen af melet havde hun dog byttet ud med grahamsmel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding. I det oppskriftsheftet jeg hadde, sto det lite om framgangsmåten.... På bildet var de bare delt i to :-)

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com