mandag 4. februar 2013

Potetlomper - glutenfrie

 Mange ganger har jeg tenkt at jeg ville lage potetlomper, men helt til i dag har det bare blitt med tanken...

Vi hadde bakt potet til middag i dag, og da det var et par poteter til overs, bestemte jeg meg endelig for å prøve. Og skal en først prøve - og vi som er heime tåler hvetemel/gluten - lager en jo likevel lompene glutenfritt slik at jeg kan dele oppskrifta her...

Jeg kikket litt rundt om i oppskriftsbøker og på nettet, og det virka som at de fleste oppskifter var ganske like: potet, litt salt og mel til deigen blir passelig fast. I noen oppskrifter var det rug og annen type mel enn hvetemel, men det får jeg teste ut en annen gang. Jeg endte opp med ei oppskrift fra kokeboka jeg brukte da jeg gikk på videregående i min ungdom. 

Det ble ikke så stor porsjon i dag, 10 lomper, men det ble en stor suksess :-) Nå har vi kosa oss med nystekte lomper med smør og sukker og nylagd kaffe - og vi er enige om en ting: dette må gjentas!!!

Potetlomper (10 stk)
400 g poteter
1/2 ts salt
1-1,5 dl Semper finmix

Mos/kvern potetene med saltet. Jeg brukte foodprosessoren. La potetmassen avkjøles. Kna så inn mel til deigen blir såpass fast at den kan kjevles ut. 
Del deigen i 10 emner...
...og kjevle ut til lomper på ca 15-18 cm i diameter. 
Steik lompene på takke, i tørr steikepanne eller på en steikeplate som jeg har brukt her. Denne plata er lagd for å brukes oppå ei plate på komfyren og er kjekk når en ikke orker ikke å ta takka opp fra kjelleren. Snu flere ganger og børst ev. mel av hvis det er mye av det. 
Legg lompene oppå hevrandre under et klede. Jeg har to flotte "Nybaka"-kleder som jeg har fått av tante Ragnhild. Flott håndarbeid og veldig hyggelig å bruke. 
Server lompene med f. eks. smør og sukker - og nyt! 

Ha ei fin uke!

24 kommentarer:

 1. Hvor tykke kjevler du de ut før du steker de?

  Hilsen Jorunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm. Jeg er fryktelig dårlig på å bergene tykkelse på slikt... MEN jeg delte denne deigen (av 400 g potet) i 10 emner og kjevlet de til ca 15-18 cm i diameter. Lompene ble nok litt forskjellige, både på tykkelse og form. Har aldri lagd før, så vet ikke helt hvor tykke de skal være, men de ble omtrent som butikkutgave.

   Slett
 2. De så veldig gode ut og skal definitivt prøves.
  Jeg bytter bare ut mel med spelt jeg da, så er de tilpasset junior. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får sikkert en annen bakeegenskap med spelt i og med at det er en hvetetype, blir sikkert seigere/henger bedre sammen. Tenkte å prøve med hvetemel en annen dag.

   Slett
  2. Fortell om hvordan de blir da.
   Ha en fin dag. :D

   Slett
 3. Oi, visste ikke at det var slik man lagde lomper. dette må prøves:-)

  SvarSlett
 4. Nå har jeg og mamma bakt :) Gleder oss til å smake på de! Jeg var så trist fordi jeg ikke kunne spise lompe i jula, så du har redda julen min :) Tusen takk for lettvint oppskrift! Skal legge ut bilder fra baksten på bloggen min senere i kveld, du kan jo se resultatet hvis du vil :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig! Regner med at lompene smaker godt. Stikker innom bloggen din senere..

   Slett
 5. De var helt utrolig gode! Anbefales virkelig til alle andre med cøliaki eller glutenallergi som finner fram til denne oppskriften:) Nam!

  SvarSlett
 6. Hei!
  I dag tenkte jeg også å prøve denne oppskriften fordi den så veldig enkel ut.
  Jeg brukte litt over 400g potet, men følte ikke jeg trengte en dl engang med mel. Kanskje det er derfor de var litt vanskelige å få over fra bakepapir/kjøkkenbenk og over i panna? De var ikke klissete heller, veldig god deig å jobbe med, men hadde litt problemer i overgangen.

  Har smakt de også, men i og med at jeg ikke har smaksans for tiden, så vet jeg desverre ikke hvordan de smakte, men konsistens og utseend ble utrolig bra! ;)
  Neste gang skal jeg lage de når jeg har smakssans så jeg får testet ut smaken!

  Vet du om de holder seg på benken til neste dag? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. ...det er kanskej for seint å svare nå, for du har sikkert funnet det ut selv....
   De gangene jeg har lagd slike lomper, har vi spist opp alt, så jeg har faktisk ikke fått testet om de holder seg. MEN det vil jeg tro at de gjør om de ligger i et tett pose.
   Håper smakssansen kommer fort tilbake :-(

   Slett
  2. Jeg holdt på å spise de opp jeg også, men tenkte å spare noen i dag til å bruke som "tortilla" til taco :)
   De ser fine og kjennes myke ut, så tror det har gått helt fint ;)
   Har dessverre enda ingen smakssans, så vet ikke hvordan de smaker i dag heller :P
   Men takk for oppskrift! Denne skal definitivt prøves igjen!

   Slett
  3. Så bra at det kjennes greie ut. Så få vi håpe at de også smaker greit :-)

   Slett
 7. Disse ble kjempegode - rett og slett helt perfekte. Verken smak eller konsistens røper noe om at de er glutenfrie, og deigen var en drøm å jobbe med. Dette var mine første lomper noensinne, men det blir definitivt ikke de siste - min glutenintollerante kjære var i skyene etter å ha spist lomper for første gang på mange måneder. :) Tusen takk for den flotte oppskriften! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott!
   Takk for god tilbakemelding. Lomper er jo egentlig lettvint å lage. Man trenger ikke å lage digre porsjoner, men har man noen poteter igjen etter middagen, så er det bare å lage noen... For et par uker siden lagde jeg 5 stk :-) Veldig godt!

   Slett
 8. Disse må æ prøve!! finner ikke lengere glutenfrie lomper i butikken:-(

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke lett å finne glutenfrie lomper lenger. I alle fall ikke om de også skal være uten melk og soya. Nå har det heldigvis kommet tortillalefser uten gluten, melk og soya, så sønnen vår er overlykkelig :-)

   PS: Nå fikk jeg forresten lyst på lomper. De glutenfrie + speltlompene er jo mye bedre for magen....

   Slett
 9. Hei. Jeg har nå tenkt å prøve meg på oppskriften din. Tenkte å bruke jyttemel. Takk for at du deler oppskrift slik at vi med cøliaki kan få litt lompe til sylta�� Nå som Gjøviklomper har sluttet å produsere lomper må man bli litt kreativ����

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper lompene blir bra. Vet at mange bruker potetmospulver til lomper, men jeg har aldri prøvd. Syns det er så mange "rare" ingredienser i pakkene....
   Lykke til med baksten :-)

   Slett
 10. Tredje gangen jeg lager disse, og de har blitt like velykka hver gang:-) Denne gangen brukte jeg halvt om halvt Provena havremel og Jyttemel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra da!
   Har aldri prøvd dette havremelet. Bruker som regel bare lage eget, men kanskje jeg må se om jeg finner det en gang.

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com