mandag 18. februar 2013

Potetlomper - "vanlige"

For et par uker siden la jeg ut oppskrift på glutenfrie potetlomper, mine første hjemmelagde potetlomper, og da lovte jeg en leser å si fra når jeg hadde testet "vanlige", dvs. med hvetemel. Derfor blir det et nytt potetlompe-innlegg nå. 

I går (og fredag) hadde vi ytrefilet av svin til middag (oppskrift/framgansmåte kommer) - og da kokte jeg litt mye potet, slik at jeg kunne teste ut "vanlige" potetlomper 
(jada, litt kjevlebakst på en søndags kveld passer godt....). 

Etter å ha prøvd hjemmelagde potetlomper to ganger nå, kan vi slå fast at hjemmelagde lomper smaker myyyyye bedre enn kjøpte :-). 

De siste fem lompene ble spist til frokost i dag - og jeg sitter her og lurer på om jeg må lage enda flere i dag... De kan faktisk ikke sammenlignes!!!

Denne gangen stekte jeg lompene på takka, men sist stekte jeg på en steikeplate som en legger oppå kokeplata på komfyren. En kan steike i steikepanna også, men det har jeg ikke prøvd. 

Jeg hadde jeg over 700 g potet, så da ble det denne opppskrifta: 

Potetlomper, "vanlige"
700-800 g potet
ca 1 ts salt
2-2,5 dl hvetemel

Mos/kvern potetene med saltet mens de er litt varme (har ikke prøvd med kalde poteter) Jeg orka ikke å montere kverna, så jeg kjørte det i foodprosessoren denne gangen også (med kniven). 
Massen skal være seig - og det ble den virkelig! 
 Kna inn hvetemel når du er klar for å bake (potetene sto i noen timer før jeg knadde melet inn og bakte). Tips: engangshansker er kjekt, for den seige massen klistrer seg til hendene...
Når deigen er passe fast, deles den i ca 20 emner (jeg testet et par på vekta, og da var de 40-50 g hver). Kjevle lomper ca 18 cm i diameter....
... og steik dem på takke, steikeplate eller steikepanna. De skal få lyse, brune prikker. 
Legg lompene under klede når de er stekt. Jeg har klede både over og under og legger dem oppå hverandre. 

________

Avkjøl lompene og server f. eks. med smør og sukker. 
Andre typer pålegg som er testet - og godkjent i går og i dag:
hapå
syltetøy og brunost
fetaost, spekeskinke, gulost og salat. 

Om du ikke har prøvd å lage potetlomper selv, bør du prøve det nå!
Og som nevnt over: glutenfrie potetlomper finner du her.

4 kommentarer:

  1. Tusen takk for at du husket å teste ut og legge ut oppskriften. :D
    Nå skal det bakes lomper her også.
    Skal snart opereres, så har litt matforberedelser jeg må gjøre før den tid sånn at ting er på stell for gutta her mens mor i huset er ute av spill.

    Har du prøvd å fryse de?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har jo lagd ganske små porsjoner disse to gangene, bare av potetrester, så de har forsvunnet fort.... Vil tro det går, men får prøve å teste ut neste gang. Takka står på benken nå, så det blir nok mer baking de nærmeste dagene...

      Slett
  2. Hvor lenge holder de seg før de mugger?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har ikke vært noen igjen som kunne mugne de to gangene jeg har lagd...

      Jeg vurerer imidlertid å koke potet og lage flere i dag - og da tenkte jeg å teste frysing, men kan jo også la noen ligge på benken noen dager og se.

      Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com