onsdag 2. januar 2013

Sjokoladefondant...

... er DEILIG!


 (Jeg begynte så skrive på dette innlegget i juli, i forbindelse med et bryllup i sommer, så nå er det kanskje på tide å gjøre det ferdig... )


I sommer prøvde jeg ulike oppskrifter på sjokoladefondant, ulike størrelser på muffinsformer, former med og uten strø - og ikke minste: steiketid, men jeg greide ikke å lande helt, så derfor har innlegget ligget som "utkast" i et halvt år.

I romjula var vi på besøk hos datter og svigersønn, og da fikk vi, i tillegge til deilig ribbemiddag, sjokoladefondant til dessert. Vi hadde besøk i går, og derfor fant vi ut at dette ville vi også servere!

Oppskrifta måtte (igjen) testes ut, så vi prøvde å lage en porsjon dagen før + at jeg også testet en gluten/melkefri utgave. Alt smakte godt!!!

Det er mange ulike oppskrifter ute på Internett (og sikkert i oppskriftsbøker), men jeg tok utgangspunkt i oppskriften fra Tine, som faktisk var den vår datter også brukte. Jeg tok imidlertid litt mer sukker (vi  er glad i det søte) og brukte litt mer sjokolade. I "uten alt"-utgaven byttet jeg selvsagt ut meierismør og hvetemel med Soft spesial og glutenfritt mel. Mørk kokesjokolade blir litt sterk, synes jeg, så derfor blandet jeg mørk og lys i den "vanlige" utgaven.

Sjokoladefondant "uten alt" (4 store muffinsformer)
60-70 g kokesjokolade (jeg brukte COOPs kokesjokoalde)
50 g Soft Spesial
2 egg
3/4 dl sukker (1/2 dl i originaloppskrifta)
1/2 dl glutenfritt mel (Semper finmix)

ca. 220 grader i 8-10 minutter


1: Forvarm stekeovnen til 220 °C. Smør muffinsformene med smeltet Soft Spesial eller olje
 (smør sitter litt bedre på kantene om du halvsmelter det)
2: Smelt smør og ha i sjokoladen som er delt i biter. La stå  et par minutter til sjokoladen har smeltet og rør dette lett sammen.

3: Visp egg og sukker lett og tilsett sjokoladeblandingen. Pisk kraftig til en jevn røre. Sikt over melet og rør det forsiktig inn.

4: Fyll de smurte formene ¾ fulle. Sett dem på bakeplaten og stek ca. 8 - 10 minutter, nederst i ovnen. NB! Steketiden kan variere i forhold til type ovn, så test gjerne med én først. Jeg stekte de i ca 9 minutter.
5: La gjerne sjokoladefondantene få avkjøle seg i formene ca. fem minutter før du hvelver dem forsiktig  på fat/skål. 
6: Server gjerne med erlet-is (det ligger flere innlegg med oppskrifter på is her på bloggen, blant annet på Simons fantasifulle is) eller pisket erlet, ev. eller annen is/fløte som du tåler. Jeg hadde også litt bringebær til (hele frossne, rørt sammen med litt sukker). Dryss gjerne litt melis over fondantene. Litt sjokoladesaus på smaker også godt (og pynter opp). Når du setter skjeen i fondantene, skal sjokolade flyte ut. 

Sjokoladefondant "med alt" (4 store muffinsformer)
60-70 g kokesjokolade 
(jeg brukte blanding av lys og mørk. Vår datter bruker melkesjokolade, ca. dobbel mengde)
50 g meierismør
2 egg
3/4 dl sukker (1/2 dl i originaloppskrifta)
1/2 dl hvetemel 

ca. 220 grader i 8-10 minutter


Framgangsmåten er som oppskriften over
... i dyp konsentrasjon... 
Nystekt sjokoladefondant, is og bringebær

Ukebladene presenterer sikkert ikke opspkrifter på sjokoladefondant nå i januar (bare slankeoppskrifter der), så da får du oppskrift på noe søtt og godt her. Nå er det altså bare å sette i gang!
Sjokoaldefondant "uten alt" - og "med alt": like gode begge to :-)


Ha et flott år i 2013!

(kilde:  (http://www.tine.no/oppskrifter/desserter/fromasj-og-mousse/sjokoladefondant)

2 kommentarer:

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com