fredag 11. januar 2013

Crazy Cake

Saftig og god sjokoladekake "uten alt", også uten egg :-)

Etter tips fra siden utenmelk.no på facebook, måtte jeg prøve oppskriften på denne deilige sjokoladekaken. Oppskriften er hentet fra Det søte liv - og den tilhører virkelig det søte liv... 

Utgangspunktet er en oppskrift med hvetemel, men uten egg - og den kan lages melkefri ved å velge melkefri margarin i glasuren. Jeg lagde i tillegg kaka gluten- og soyafri. Mona Kristin har også prøvd en allergivennlig versjon av oppskriften, blant annet som muffins. 

Kaken var utrolig rask å lage. Det tok ikke mange minutter, så det er helt sikkert en kake som vil bli lagd flere ganger (kanskje jeg må prøve den som langpannekake en dag?!?)
Crazy Cake "uten alt"
2 dl sukker
3 dl Semper finmix (hvetemel)
3 ss kakao
1 ts natron
2 dl vann
6 ss matolje (f. eks. raps)
1 ts vaniljeessens eller 3 ts vaniljesukker
1 ts eddik (7%)
-----
Rund form: 20 cm
Steiking: 180 grader i 30 minutter

Bland alt det tørre (jeg brukte vaniljesukker og var litt usikker på hvor mye 1 ts vaniljeessens tilsvarer i vaniljesukker, men prøvde med 3 ts - og smaken ble i alle fall bra...). 

Ha det flytende oppi og rør godt sammen. 

Ha røren i en rund kakeform, 20 cm. Jeg bruker bakepapir i bunnen.

Steik kaken ved 180 grader i 30 minutter, midt i ovnen. Avkjøl! 
Kaka sprakk litt oppå, men det dekte jeg fint til med glasuren.
_________

Glasur:
100 g Soft Speisal (eller annet smør som tåles)
2 ss kakao
2,5 dl melis*
1 ts vaniljesukker (står ikke i originaloppskriften)

*1 dl melis = 60 g i følge mål/vekt-tabeller

Rør sammen alle ingrediensene. Pass på at smøret er mykt (Soft Spesial er ofte myk). Smør glasuren på kaka når det er avkjølt. Lag ev. mønster i glasuren - eller pynt med kakepynt, hakket sjokolade eller annen pynt. 

Deilig kveldskaffe med kaffe fra vår nye kaffemaskin - som vi fikk til jul - og nystekt Crazy Cake19 kommentarer:

 1. Crazy Cake er en gjenganger her i huset. Faktisk en av de første kakene jeg prøvde meg på da sønnen vår fikk diagnosen sin i 2010. Spesielt broren min - som ikke er allergisk for noe i det hele tatt - ønsker denne kaken hver gang jeg inviterer til bursdag, familiemiddager osv. Så det er jo gøy at den allergivennlige maten smaker så godt at de som ikke trenger den liker den også. :D

  Det søte liv har forresten mange fine allergivennlige oppskrifter, men det krever litt tid å gå igjennom oppskriftene for å finne de siden det er flere tusen oppskrifter. :D

  Ha en fin helg. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips om flere oppskrifter på "allergivennlige" kaker - og fin helg til deg også :-)

   Slett
 2. Denne er en gjenganger her også, så ble glad jeg fant denne når jeg lette etter en oppskrift som var uten gluten i tillegg til egg og melk. Litt nysgjerrig på om du har fått forsøkt å lage den i langpanne? :) Ingun

  SvarSlett
  Svar
  1. Må forresten også tipse om at for variasjonensskyld kan det være godt å bytte ut vaniljeessensen med romessens :) Ingun

   Slett
  2. Hei. Jeg har ikke prøvd den i langpanne ennå, men jeg vurderer å prøve den som gulrotkake i morgen. Tenkte jeg skulle lage en allergiutgave til en fest på lørdag.

   Når det gjelder rom, er jeg ikke så glad i det, men det passer sikkert godt. Sitron kan sikkert også smake!?

   OG kanskje kan oppskrifta også fungere som banankake? Kanskje jeg må teste det også....

   Slett
  3. Har noen forsøkt å fryse denne bunnen? Smaker den eventuelt like godt etter frysing (ikke tørr)? :)

   Tonje

   Slett
  4. Som jeg skrev i mail til deg, Tonje, tror jeg ikke jeg har prøvd å fryse den. Fint med tilbakemelding her når du har prøvd.

   Slett
 3. Jeg lagde disse som cupcakes i helga, de falt virkelig i smak! Siden jeg ikke tåler stivese og sukker erstattet jeg sukkeret med kokosblomstsukker, og "semper finmix" med blå jyttemel. Funket veldig fint! Takk for at du deler oppskrifter som vi med intoleranser også tålerQ

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding - og takk for tips om å bytte ut sukker og fin mix. Ha en fin dag!

   Slett
 4. Crazy cake som langpanne...er det bare å dobble?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lagd den i ei lita langpanne - og da doblet jeg den. Oppskifta er jo ikke så veldig stor.

   Slett
 5. Denne kaken så veldig god ut og jeg tenker å lage den til et selskap jeg skal ha neste helg. Vet du om den blir like god hvis jeg lager den i forveien og putter den i fryseren? Og er eddiken et must for at den skal bli god?
  Vennlig hilsen Torill

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Torill.

   Nå er det lenge siden jeg lagde kaka... Husker ikke helt om jeg har prøvd å fryse den, men tror jeg har gjort det. Har bl.a. lagd den noen ganger på internatskolen hvor jeg jobber - og da har jeg sikkert putta den i fryseren. Tips: lag ei kake før selskapet - og prøv om den blir bra etter frysing. Når det gjelder eddik, så må den visst være med. Har hørt/lest at det er blandingen av eddik og kakao (og natron) som gjør at kaka blir luftig god og hever godt. Jeg prøvde imidlertid en gang med Toro-mel - og da syns jeg ikke den ble god. Lykke til med baksten.
   Lagde forresten Jorunns sjokoladekake (innlegg 09.01.17) uten gluten og melk (og egg) denne uka, men har ikke sjekka den etter frysing. Putta den bare ned etter at jeg lagde den.

   Slett
 6. hei.
  Kan jeg lage kaken uten kako?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Jeg har lest noe om at det er blandingen av kakao, edikk og natron som gjør at kaken hever seg godt og blir saftig. Jeg har imidlertid lagd gulrotkake med utgangspunkt i Crazy cake, så det går...( http://www.utenalt.com/2013/03/gulrotkake-na-ogsa-uten-egg.html )

   Slett
 7. Jeg tenkte å prøve mg på denne til barnebursdag. Men ville gjerne lage langpanne. Hvor stor langpanne er forsøkt tidligere, funker det greit å doble?

  SvarSlett
 8. Hei. Jeg lagde i en liten langpanne for noen uker siden (ca. 20x30 cm). Mener jeg da lagde 1,5 porsjon. Ble ikke så veldig høy, men helt grei. Skal du ha stor langpanne, bør du kanskje doble den opp et par ganger.

  SvarSlett
 9. Hei hei. Bare lurt på om dwt er mulig å redusere litt på oljen. Eller har det mye å si at det er så mye olje? Mvh silje g.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Jeg har ikke prøvd med redusert mengde. Mulig det går greit, men kan vel hende den trenger den mengden i og med at det ikke er egg i den.
   PS: Oppskriften super å bruke til muffins og sjokoladefondant

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com