onsdag 9. januar 2013

Ett år med "utenalt" - og litt dessert

For ett år, 9. januar, fikk jeg en melding på Facebook fra vår datter Rebekka...

I meldingen var det en link - til en blogg. Jeg klikka på den og fant til min store forskrekkelse oppskriftene og bildene som jeg hadde lagd til hennes blogg da jeg var "gjesteblogger" og skrev om matallergi. 

Min første tanke var at noen hadde "stjålet" oppskriftene og brukt de på sin egen blogg (hun har nemlig hatt noen lesere som omtrent har brukt alt hun har skrevet på sin egen blogg...), men ved nærmere ettersyn skjønte jeg at dette var MIN blogg! 

I all hemmelighet hadde hun ordnet design, mail-adresse og passord, betalt ett års domeneavgift, lagt over alle innleggene jeg hadde lagd til hennes blogg - så nå var det altså bare å sette i gang og skrive. 
Saken er nemlig den at Rebekka da hadde mast på meg i tre-fire år om å lage blogg, helt siden sønnen vår Simon fikk allergidiagnosen. Hun syntes nemlig det var for galt at jeg ikke skulle dele min erfaring og mine oppskrifter med andre. 
De fleste av oppskriftene er tilpasset Simons matallergier (uten melk, mel, soya, nøtter, skalldyr, fisk), men noen oppskrifter er også uten egg - og noen er helt "vanlige" - eller det er ulike varianter. 

Det har blitt 170 innlegg her dette året. Fra den "spede" begynnelse med noen få lesere pr. dag, har det økt til at det var ca. 300 på det meste i høst. I tillegg til kommentarer har jeg fått mange mailer fra lesere som har stilt spørsmål, delt sine erfaringer og hvor vi sammen har funnet ut av "problemer". 

Jeg vet at bekjente bruker oppskriftene når de har allergikere på besøk - også sønnen vår og kona hans. Og ikke minst vet jeg at Simon bruker bloggen som oppskriftsbok når han står i Kragerø og skal lage mat... Det er også lesere innom som ikke har matallergi, men som har prøvd mange av oppskriftene og er fornøyde. 

Situasjonen i dag er slik at det er bare mannen min og jeg igjen her i heimen. Ungene har flytta ut, også allergikeren. Men i allergiskuffen i fryeren er det alltid litt allergimat og allergiskuffen i kjøkkenbenken er alltid inntakt.
Jeg driver jo fortsatt og tester ut oppskrifter, selv om det nok er litt mindre nå som Simon har flytta ut. Nå er det imidlertid mannen min og jeg som sitter her og spiser middagsmat og kaker "uten alt"- og når Simon er heime, sender jeg gjerne noe mat med han - slik at jeg med god samvittighet kan lage nytt :-)

________________________

Nå har jeg akkurat betalt ett år til for domenet til bloggen, dvs. at da må jeg nok blogge enda litt mer. Jeg håper at du fortsatt vil finne noe du kan bruke, enten det er matretter "uten alt" - eller "med alt". 

I dag får du oppskrift på fruktsalat med råkrem (fruktsalat har jeg også lagt ut tidligere). Som nevnt, er vi bare oss to "gamle" heime, og vi tåler melk, så i dag er kremen "med alt" (ville ikke åpne en helt pakke erlet for bare denne kremen), men den kan nok fint gjøres melkefri. Neste innlegg blir sjokoladekake "uten alt", også uten egg, så da kan du se fram til det når det blir helg. 

Jeg ønsker deg fortsatt velkommen til bloggen min framover!


"Rydd-etter-jul-dessert": Fruktsalat med råkrem
Etter jul-og nyttårsfeiring var det en del frukt igjen i kjøleskapet, og hva passer da bedre enn å lage fruktsalat!? Som tenkt, så gjort - og dermed hadde vi deilig dessert og kaffemat et par dager.
Når det gjelder fruktsalat, kan en jo ha i det meste, og her er utgaven min denne gangen: 

Fruktsalat
1/2 boks hermetisk ananas med juice
1/2 boks hermetisk aprikos (uten sukkerlake)
1 rødt eple med skall (gir fin farge)
1 pære
2 clementiner
røde druer
rosiner
hakket sjokolade 

Det finnes melkefri sjokolade, f. eks. COOP kokesjokolade, om du ikke kan ha melk. Om du tåler og liker nøtter, kan du selvsagt ha det - i eller ved siden av fruktsalaten. 
------

Det finnes ulike oppskrifter på råkrem, noen med bare eggeplommer, andre med hele egg, noen med mye fløte og noen med lite fløte... Denne oppskriften er kanskje en blanding... I og med at vi som er hjemme tåler fløte, brukte vi det, men jeg vil tro at du helt sikkert kan bruke erlet eller annen fløteerstatning. 

Råkrem
2 egg
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker (jeg brukte en type med ekte vanilje)
1,5 dl fløte
Pisk eggedosis av egg, sukker og vanilejsukker
Stivpisk fløten
Bland eggedosis og fløten
Fruktsalaten med råkrem

Nam, nam!

4 kommentarer:

 1. Hurra for 1 - årsdagen. :)

  Jeg er glad for at du fortsetter å lage oppskrifter uten. Har brukt mange av oppskriftene dine flere ganger og følger med hver gang det kommer ett nytt innlegg - spent på om jeg kan bruke det til min "allergi"-sønn. Sjokoladekaken uten egg gleder jeg meg til å lese om og teste ut.

  Ha en fortsatt fin uke og godt nyttår forresten. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for flott tilbakemelding - og et godt år ønskes deg/dere også :-)

   Slett
 2. Er så glad for bloggen din. Har prøvd ut mange av rettene med stort hell. Datteren min på 18 ble plutselig dårlig av vanlig mat i fjor, og da oppdaget jeg bloggen din.
  Tusen takk for mange gode oppskrifter.
  Hege :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hege.

   Det er tøft når ungdommen blir syke - etter å ha spist "vanlig" mat (og smaker) så lenge. Da har de noe å sammenligne med...

   Sønnen vår fikk jo diagnosen hyperallergiker da han var 17, og det har vært mye prøving og feiling på kjøkkenet disse årene, men heldigvis mindre feiling i det siste :-) Nå har han giftet seg og flyttet ut, men fortsatt lager vi f. eks. bare vafler og krumkaker "uten alt"

   Håper at du fortsatt finner oppskrifter og tips som du kan bruke. Som regel kan en jo bruke "vanlige" oppskrifter, men det hender også at de må tilpasses og endres litt - særlig når både mel og melk må ut.

   Lykke til videre!

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com