lørdag 19. januar 2013

Krydderkake

Onsdager liker jeg å bake eller gjøre noe "praktisk". Da har det vært full fart på jobb et par dager - og da er det greit å gjøre litt noe helt annet.

I og med at jeg fortsatt driver og tester ut oppskrifter "uten alt", selv om det er bare vi to "gamle" heime, så måtte jeg selvsagt bake litt allergikake også denne uka :-)

Denne onsdagen sto krydderkake på menyen. Jeg lagde én utgave uten melk, gluten, nøtter og soya - og en med hvetemel, men den lagde jeg også melkefri. Vi har ei flott svigerdatter som ikke tåler melk, og det er jo greit at hun slipper å spise alt glutenfritt når hun er her...

Oppskrifta er henta fra boka Frå bollar og burritos, boka som ungene våre hadde da de hadde mat og helse på ungdomsskolen. 

Krydderkake 
2 egg
1,5 dl (135 g) sukker
50 g smelta Soft Spesial (eller annen margarin)
1,5 dl rismelk (lettmelk)
225 g glutenfritt mel (jeg brukte Shcär mix C)
(NB! Bruker du hvetemel, tar du 3 dl/180 g)
1,5 ts bakepulver
2 ts kanel
2 ts kardemomme
__________
40 minutter ved 175-180 grader 

 
Pisk eggedosis av egg og sukker. Ha i smeltet Soft Spesial og rismelk. Bland det tørre og sikt dette i røra. 
 Ha røren over i en smurt form, enten rund 22 cm eller 1,5 liter brødform. Jeg brukte brødform i dag og smurte med smeltet margarin og siktet i litt mel, slik at kaka skulle slippe lettere.
Her er begge utgavene klar til steiking. Steik kaken(e) i ca. 40 minutter ved 175-180 grader. Sjekk med en pinne (lang fyrstikk, strikkepinne, bakepinne...) at den er stekt. Pinnen skal være helt tørr. 
La kaken(e) avkjøle noen minutt i forma.
 To utgaver av krydderkake: fremst: "uten alt" (minus gluten, melk, soya og nøtter) og bakerst: med hvetemel, men uten melk, soya og nøtter.
 Kaffe americano fra kaffemaskinen (noen sa at det var det den het når en brukte ekspresso med ekstra vann) - og test av krydderkaker - som begge besto sin prøve :-)

Jeg er snart klar for samling for litteraturstudiet jeg tar (Årsstudium i norsk: Litteratur etter 1900): Olaf Bull, Johannes V. Jensen, Pär Lagerkvist og diverse "ismer"...

God helg!
 Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com