onsdag 12. september 2012

Elses snickerskake med alt - og Toves "snickerskake" uten alt :-)


Deilige kaker: med- og uten alt :-)

I høst har jeg ved et par anledninger fått servert snickerskake, senest på en korøvelse for et par uker siden - og jeg har falt pladask. Derfor har jeg nå bakt denne kaka flere ganger. 

Når jeg får smaken på en slik god kake, lurer jeg jo med en gang på om den kan lages "uten alt", men dette er jo ikke den letteste kaka i og med at det er både gluten, melk - og nøtter - i den, men jeg slapp fantasien løs...
Det er ikke lett å finne saltkjeks "uten alt", ofte er det soya i kjeksene, men jeg brukte Glutano saltkringler  - og det fungerte bra.
Når det gjelder peanøttene, ble de byttet ut med gresskarkjerner (salte) og solsikkekjerner.

I dag får du altså oppskrift på kake både med - og uten alt :-)

"Snickerskake" uten alt (rund form, 22-24 cm):
(Jeg har satt navnet i anførsel, for den kan vel ikke kalles snickerskake når det ikke er peanøtter i den)
2 dl sukker
2 eggehviter
1 ts vaniljesukker
3/4 ts bakepulver
1 pk (75 g) saltkjeks eller saltkringler som tåles
40 g solsikkekjerner
60 g salte gresskarkjerner
1/2 ts maldon/fingersalt

175 grader i 25-30 minutter

Del eggene og pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker. Hakk solsikke- og gresskarkjernene, knus saltkringlene og tilsett dette + bakepulver og vaniljesukker i marengsen.
(Hvis du ikke får tak i salte gresskarkjerner, kan du riste "vanlige" i steikepanna med litt olje og salt. Ta gjerne med solsikkekjernene også når du gjør det)
Ha røra over i en rund form (22-24 cm), ev. en liten langpanne som tilsvarer denne størrelsen. Steik kaka i 40-45 minutter ved ca. 160-170 grader. La kaken avkjøle litt før du tar den ut av formen. Det er litt vanskelig å få den skikkelig stekt (jeg stekte 40 min og det var litt lite), så snu den gjerne på hodet på ei rist om den er litt fuktig fortsatt. 
 Glasur: 
2 eggeplommer
40 g melis
ca. 40 g Soft Spesial
75 g kokesjokolade som tåles 

Pisk eggedosis av eggeplommer og melis. Smelt smør og sjokolade sammen. La det avkjøle litt før den blandes med eggedosisen. 
Ha glasuren over kaka når den har blitt kald. 

Ferdig (og allerede smakt på...)
 _________
______________

Og så var det Elses versjon, den originale, den må også med...

Snickerskake (stor langpanne):
6 eggehviter
5 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 pk ritzkjeks
350 g peanøtter (Eldorados poser inneholder 350 g)

180 grader i 20-25 minutt
Stivpisk eggehvitene. Tilsett sukker og pisk litt mer. 
Grovhakk peanøttene og knus kjeksen. Tilsett dette og bakepulver og vaniljesukker i marengsen. 
Ha røra i en stor langpanne, kledt med bakepapir. Steik kaka ved ca. 180 grader i 20-25 minutter, max 25 minutt. 

Glasur: 
6 eggeplommer (de du hadde til overs fra bunnen)
100 g melis
100 g margarin
2 pl kokesjokolade (lys/mørk - alt etter hva du liker)
Dette trenger du i tillegg til eggeplommene...
Pisk eggedosis av eggeplommer og melis. Smelt smøret og sjokoladen sammen. Avkjøl litt og ha det i eggedosisen. Bland sammen og ha det over kaka når den er blitt helt kald. 
Snickerskake med alt ....
...og "snickerskake" uten alt :-)


NYT!!!

NB! Kaka egner seg godt til frysing, og den kan også opp og ned av fryseren flere ganger om det skulle bli slik - hvis man ikke spiser den opp før den skal fryses da...




7 kommentarer:

  1. Takk for nok ei super oppskrift! Har ei jente på 3 med cøliaki, så her er det gluten som ikkje tålast. Så på denne kaka held det å bytte ut med glutenfrie kjeks for oss. Men den "uten alt" er vel hakket sunnare med solsikkefrø og gresskarkjerner i staden for peanøtter ;). Har prøvd fleire av oppskriftene dine med stort hell! Lager ofte "utan alt" sjølv om det strengt talt ikkje er nødvendig - rett og slett fordi det smakar godt det også:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Sunt - sunnere - sunnest... En må jo skeie litt ut i blant :-)

      Flott at du finner noe du kan bruke her!

      Slett
  2. Veldig god kake. men kake er ikke sunt vel.

    SvarSlett
    Svar
    1. Joda, tror det er ganske sunt med litt kake... :-) (med måte)

      Slett
  3. Kan man bruke salte peanøtter?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Jeg bruker vanlige, salte peanøtter i den "vanlige" utgaven. I posene fra Eldorado er det akkurat 350 g, altså perfekt for denne kaka...

      Slett
    2. Supert! :) Da blir det baking imorgen ;)

      Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com