mandag 24. september 2012

Sjokoladekjeks

Hva gjør man når man ikke er sikker på at sjokoladekjeksen i butikken er trygg? Og produsenten ikke kan svare, fordi vedkommende som kan svare på dette, er på ferie?

JO, da lager man kjeks selv!

Jeg har vært på jakt etter sjokoladekjeks, type oreokjeks, men er alltid usikker på om det er soya i "vegetabilsk fett" i kjeksene som finnes i butikkene. Jeg fant en type (Lovefree, o'Choko), og kontaktet produsenten, men som sagt, han som kunne svare på mitt spørsmål, var på ferie (?!?). 

I dag har jeg derfor lagd meg en ny oppskrift: nemlig på sjokoladekjeks. Jeg skal prøve med slik kjeks i et kakefyll til ei bløtkake til helga - og da får jeg se om kjeksene blir vellykket til den bruken. Kjeksene smakte i alle fall godt "bare". 
Jeg får også se om jeg prøver meg på et eller annet "oreofyll" etter hvert. For å få litt mørk type kjeks, som lignet oreokjeks, hadde jeg i ganske mye kakao, men her kan en selvsagt velge å ha i mindre.  

Oppskriften er vel egentlig en blanding av julekakeoppskrifter og kjeksoppskrifter på nettet. Den er enkel og grei - og man lager kjeksene i en fei (det rima...)

Sjokoladekjeks
300 g semper finmix*
250 g sukker
8 ss (50-60 g) kakao
1,5 ts natron
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
200 g Soft spesial
1 egg

 *kunne kanskje vært litt mer mel, slik at de ikke seig så mye utover


 Bland alt det tørre (sikt mel og kakao, ofte klumpete). Ha i mykt smør og egget og rør alt sammen. jeg brukte foodprosessor og kjørte alt sammen der. Kjapt og effektivt!
Sett deigen med teskje på steikebrettet (ev. rull små kuler hvis du vil ha litt penere fasong). 
Steik kjeksene ved 175 grader midt i ovnen, i ca 10 minutter. Avkjøl på rist (det ble ikke så stor forskjell på fasongen på dem som var satt på med teskje og den som var rullet) 
Nå er det kaffe, forberedelser til morgendagens skoletimer, oppgaveskriving - og etter hvert: kjærestejakt på TV2 :-)

Jeg får komme tilbake senere med oppdatering ang. kakefyllet, om det ble brukbart, og likedan komme med oppskrift hvis jeg lager "oreofyll".

Ha en god kveld!7 kommentarer:

 1. Hei!
  Ser i oppskriften at det står 1 ts bakepulver og rett nedenfor står det 2 ts bakepulver, skal det være vaniljesukker på en av de kanskje? :) Tenkte kanskje å prøve disse ut i helga! Så utrolig gode ut! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det. Det skal være 2 ts vaniljesukker, så har rettet det nå. Lykke til med baksten (tror det må være de raskeste kjeksene i verden å lage...)

   Slett
 2. Så veldig gode ut. Disse må prøves. Kan man sløyfe egg? Evt bare bruke eggeplomme?

  SvarSlett
  Svar
  1. Om man kan sløyfe egg? Det kan godt hende. Prøv da med litt ekstra bakepulver. Vet at det ofte blir brukt som erstatning for egg. Gi gjerne tilbakemelding om du prøver det før jeg ev. tester det ut.

   Slett
  2. Skal gi tilbakemelding dersom jeg tester den ut i helga.. Her skal vi nemlig ha egge-, melke- og glutenfritt kosthold. Og det er varianter på hva slags glutenfritt mel vi kan bruke også...

   Slett
  3. Kjeksene er nå forsøkt bakt. Det ble 2 ts bakepulver og en eggeplomme i røra. Røra ble veldig tørr, så brukte en halv dl med rismelk.
   Kjeksene smakte veldig godt. Takk for at du deler oppskriftene så man kan få noen gode ideer... :D

   Hilsen Jorunn.

   Slett
  4. Så bra at du fikk det til uten eggehviter :-) Her er travle dager og litt for lite tid til blogging, men det kan jo hende det blir bedre tider....

   Slett

Har du spørsmål, tilbakemelding, tips - eller annet å komme med så legg gjerne igjen en kommentar! Du kan og sende meg en e-post tovejohansen62@gmail.com